Přejít k hlavnímu obsahu

Na Youtube se stále častěji objevují scammerské reklamy

29. 11. 2020 | 08:00 Counter-Strike 2
Scamming (podvodná lákavá reklama snažící se vás okrást o peníze, pozn. redakce) je asi stejně starý, jako internet sám. Za všechny ty roky přišli podvodníci na různé inovativní metody, jak z lidí vytáhnout peníze, vzácné herní předměty, předplacené karty, apod.
Scammer
Scammer

Poslední dobou se na Youtube začaly objevovat reklamy, které uživatelům zaručovaly získání drahého nože. Jako krytí používají jména největších světových organizací, takže to vypadá, že soutěž reálná a nikomu nehrozí ztráta dat. Pokud ale navštívíte stránku třetí strany, jak vám reklama vnucuje, tak po zadání údajů ke svému Steam účtu se už na něj nikdy nepřihlásíte. Jde totiž o jednoduchou phishing stránku a podvodníci si kvůli neopatrnosti ostatních lidí mohou přijít na slušné peníze.

Tenhle typ podvodů už nějakou tu dobu běží na streamovacích platformách jako je např. Twitch, ale právě tato platforma obvykle nezahálí a kdokoliv si zkusí jakkoliv "přivydělat" touto nelegální cestou, je rychle odměněn banem. Jenže scammeři objevili nový způsob, jak si přijít k penězům a jsou jím právě phishingové stránky, na které uživatele odkážou reklamy na Youtube. Právě Youtube je terčem kritiky kvůli skoro nulové kontrole reklam. Stačí, pokud zaplatí a Youtube se v podstatě nestará. Nejhorší na této situaci je, že scammerům tato taktika vychází a stále více lidí se stává obětí online podvodů. Je ale jasné, že Youtube bude muset vyřešit tento problém velmi rychle, protože čím déle jim řešení trvá, tím více lidí přichází o své peníze a účty