Přejít k hlavnímu obsahu

Napětí kolem očekávaného Majoru stoupá. Rozhodnutí o možném přesunu padne již brzy

18. 7. 2021 | 15:30 Counter-Strike 2
Krátce po novém roce přišla na CS:GO svět dobrá zpráva v podobě oznámeného Majoru. Ten se měl odehrát ve Stockholmu, avšak kvůli aktuálnímu postoji místní vlády vznikají problémy, které možná budou neřešitelné. Do hledání východiska z celé situace se zapojila i starostka hlavního města Švédska a vyzvala vládu k přehodnocení jejich stanoviska.
PGL Major Stockholm 2021
PGL Major Stockholm 2021
Zdroj: PGL

Začátkem roku Valve oznámilo novinku, která potěšila nejednoho CS:GO fanouška. Po dvou letech s pandemií Covid-19 jsme mohli vidět světlo na konci tunelu v podobě návratu nejprestižnějšího turnaje – Majoru. Příležitost uspořádat vrchol scény obdržela rumunská společnost PGL, místem konání byl zvolen švédský Stockholm. Všechno vypadalo růžově, ovšem v posledních týdnech se nad Majorem začala opět stahovat mračna. Nejdůležitější turnaj na scéně, který se má odehrát po hodně dlouhé době, totiž může potkat stejný osud jako The International v Dotě 2. Ano, kvůli místní vládě musel být turnaj o 40 milionů dolarů přesunut do Rumunska.

Hlavním problémem je samozřejmě stále panující pandemie, která ztěžuje organizační proces víceméně na všech frontách. Největším problémem je aktuálně získání víz, bez kterých turnaj zkrátka nelze uskutečnit v tak globální míře. Kvůli tomu je konání Majoru v někdejší kolébce Counter-Striku v ohrožení, avšak nátlak na švédskou vládu ze strany hráčů, organizací či dokonce i starostky Stockholmu je obrovský. Ještě aby taky ne, když neuskutečnění onoho turnaje by mohlo mít za následek trvalé dopady na esport jako takový. O celé kauze jsme informovali už před několika dny, finální rozhodnutí se ale dost možná blíží, ať už bude jakékoliv.

Jedním z možných scénářů by bylo přesunout Major také do rumunské Bukurešti, avšak podle nejnovějších informací je možné, že se kýženého Majoru nakonec přece jenom dočkáme v hlavním městě Švédska. Spekulace hovoří o tom, že se esport stane součástí Švédské sportovní konfederace, což by mohlo mít za důsledek snazší získání víz. Kromě toho má prý PGL sjednanou schůzku se švédský ministrem sportu, kdy se uskuteční, ovšem není známo. Na rozhodnutí, zdali Major bude či nebude, si ještě musíme počkat, protože situace okolo něj se mění ze dne na den, a to, co platilo dnes, již nemusí platit zítra. Nezbývá nám než doufat, že se tento nejprestižnější turnaj podaří uskutečnit, jelikož dva roky bez něj je opravdu dlouhá doba, na kterou nejsme zvyklí.

Zdroj: Gameriv.com
Štítky: PGL Major
Student informatiky, který se rozhodl své dlouholeté zkušenosti a nabyté informace z herního titulu Counter-Strike: Global Offensive zúročit, a proto začal v roce 2021 pracovat jako redaktor pro PLAYzone.