Přejít k hlavnímu obsahu

Největší skandál v historii FIFA? Černý trh se speciálními kartami

11. 3. 2021 | 18:22 EA SPORTS FC 24
V posledních hodinách se řeší jeden z největších skandálů v historii FIFY, možná celkově od Electronic Arts. Na povrch se dostaly informace o tom, že někteří ze zaměstnanců EA, kteří mají na starost FIFU, jsou angažováni v prodeji speciálních karet za reálné peníze. Pokud jsou tyto informace pravdivé, mohlo by to pro Electronic Arts znamenat dokonce až soudní řízení.
Ikony ve FIFA 21
Ikony ve FIFA 21
Zdroj: EA Sports

Během včerejšího dne se dostaly mezi lidi drby o tom, že Electronic Arts má prsty v prodeji speciálních karet za reálné peníze. Tyto informace se ovšem začaly v odpoledních a večerních hodinách šířit daleko častěji a ve větším počtu. V jednu chvíli už se ovšem doslova roztrhl pytel s lidmi, kteří měli důkazy a velká většina tvůrců obsahu na Fifě udělala video se svými názory, kde prezentovali důkazy o tom co se vlastně stalo. Tato videa právě ještě více zapojila komunitu a vypadá to, že EA bude mít co vysvětlovat.
 

Ikony ve FIFA 21
Ikony ve FIFA 21
Zdroj: EA Sports

Problém je ten, že některé z těchto karet není ve hře ani možné na marketu koupit. Jedná se o karty legend jako např. Ronaldo, Cruyff, Zidane, Pelé, Gullit a mnoho dalších ikonických hráčů historie a jejich speciálních karet “Prime Icon Moments”, což jsou jejich verze s nejlepšími herními statistikami. Zároveň se v důkazech objevila informace, že se k těmto ikonám prodávaly i karty Týmu Roku, v kterých je například Cristiano Ronaldo, Bruno Fernandes, Lionel Messi a další.

Částka na to, aby si člověk vůbec mohl tyto karty dovolit pouze tím, že bude hrát hru, je naprosto neskutečná, pro mnohé dokonce i nemožná. "Pay2Win" je bohužel součástí hry, kdy je systém daleko příjemnější pro člověka, co do něj dá reálné peníze a benefituje z toho v podobě silnějších týmů. Také právě proto je ohlas komunity tak strašně negativní.

Skandál by to nebyl ani tak velký, kdyby se tyto karty daly volně koupit ve hře, ovšem jsou tak vzácné, že se jich na marketu ve hře objeví maximálně pár do týdne, některé vůbec. Zároveň vyvstává otázka, jaký smysl má kupovat si herní měnu tzv. “FIFA Pointy”, za které se dají otevírat balíčky, když člověk může napsat zaměstnanci EA, dostat ty nejvzácnější karty podle jeho výběru a nemusí se spoléhat na štěstí v balíčcích za již zmíněnou herní měnu.

Zároveň FIFA vždycky měla jakýsi černý trh na herní měnu v podobě “Mincí”, ovšem ty se daly koupit ze stránek, které neměly s EA nic společného. EA se dokonce rozhodlo, že omezí prodej těchto stránek. Účty na kterých bude prokázána tato činnost, budou s okamžitou platností uzamčeny a daný uživatel už na ně nebude mít nikdy přístup. Po včerejším úniku informací si ale mnozí kladou otázku, proč EA blokuje to samé, co zároveň dělají.

EA Sports nakonec vydalo prohlášení s tím, že si uvědomují vážnost situace a pracují na vyřešení tohoto problému.

Mělo by se EA Sports nějakým způsobem omluvit hráčům?

Ano - EA by mělo na omluvu připravit malou odměnu pro každého hráče FUT.
100% (5 hlasů)
Ne - Omluva EA není potřeba, jednalo se pouze o zkrat jedince.
0% (0 hlasů)
Celkem hlasů: 5
Slyšel jsi něco o změnách na profesionální scéně? Tak v tom případě jsem o nich slyšel už dva týdny předtím. V PLAYzone jsem od jara roku 2021 a momentálně mám za sebou něco okolo 450 článků. Kromě žurnalistiky také spravuji sociální sítě, prostě kompletní univerzál.