Přejít k hlavnímu obsahu

Nespočet případů kontroverzních úmrtí vyústil v zákaz PUBG Mobile v Indii

5. 10. 2020 | 11:40 PUBG Mobile
Indie se již dlouhodobě potýká s případy bizarních úmrtí mladých hráčů a údajným viníkem je téměř vždy PUBG, oblíbená battle royale hra. Případů se dostalo na veřejnost obrovské množství, což ještě více podnítilo protesty vůči hře. Indie tak nakonec rozporuplnou situaci vyřešila úplným zákazem PUBG Mobile.
PUBG India
PUBG India

PUBG se stalo světovým fenoménem už při ohromném rozkvětu samotného battle royale žánru, a i když jeho někdejší sláva začala po čase opadávat, hra se dodnes drží v povědomí a oblibě veřejnosti. Ne všechny okolnosti kolem tohoto titulu jsou však zrovna růžové, konkrétně Indie už dlouhodobě bojuje s šokujícími incidenty, které s sebou PUBG přináší, konkrétně jeho mobilní verze. Už před více než rokem se právě v Indii úřady zabývaly bizarními případy úmrtí několika mladíků.

Teprve šestnáctiletý Furqan Quereshi zemřel na následky srdeční zástavy, kterou mu údajně způsobilo hraní PUBG šest hodin v kuse. Jeho rodiče ho často napomínali a všemožně se mu snažili v hraní zabránit, protože podle nich zanedbával školu a sportovní aktivity. Otec zesnulého se přiznal, že dokonce synovi zabavil mobil kvůli jeho závislosti, načež pak syn odmítal jíst, dokud mu ho rodiče zase nevrátí. Právě všechny tyto okolnosti vedly otce k apelaci na tamní úřady, aby bylo PUBG zakázáno.

Když došlo k srdeční zástavě, tak celé situaci přihlížela Furqanova sestra Fiza, která sledovala svého bratra, jak se při hraní vzteká. Údajně si po hře serval sluchátka z hlavy a začal křičet na svého kamaráda, že už s ním hrát nebude, protože kvůli němu prohrál, načež sám zkolaboval. Když byl chlapec převezen do nemocnice, už neměl pulz a doktorům se ho nepodařilo přivézt zpět k životu.

PUBG

Sám doktor tak přidal další podnět k tomu vinit z úmrtí mladíka hru, když potvrdil, že chlapcovo srdce se zdálo být zdravé, už jen proto, že to byl závodní plavec. Jeho teorie je taková, že vzrušení ze hry muselo způsobit nával adrenalinu, který zapříčinil tachykardii provázenou srdeční zástavou. Navíc případů, které negativně poukazovaly na PUBG, stále jen a jen přibývalo, což nakonec donutilo úřady jednat.

Do světa se také dostala zpráva o úmrtí dvacetiletého mladíka z Telangány, který zemřel poté, co hrál PUBG přes měsíc. Nakonec se však ukázalo, že na vině vůbec není hra a chlapcova závislost na ní, ale vážná infekce. Objevují se ale i další zprávy, kdy lidé utíkají z domova, aby mohli hrát a netýká se to jen dětí a mladistvých. Jeden malajský muž opustil svou těhotnou ženu v reakci na její stížnosti, že se jí kvůli PUBG nevěnuje a zanedbává své povinnosti.

Šokujícími případy to ale nekončí, jeden mladík zemřel při hraní PUBG na mrtvici, což doktoři odůvodnili přemírou nadšení – muž zemřel na intracerebrální krvácení, protože byl při hraní moc vzrušený. Dalším z těchto bizarních případů byl další šestnáctiletý mladík, který doplatil na svou závilost na PUBG. Chlapec hrál údajně PUBG několik dní v kuse, přičemž přestal úplně jíst a pít, což mu zapříčinilo těžkou dehydrataci a musel do nemocnice, chlapec byl však natolik slabý, že nepřežil nutnou operaci.

PUBG

Všechny tyto případy vyvolaly obrovskou vlnu nevole ze strany veřejnosti a hlavně rodičů, když se tentokrát objevil případ sebevraždy mladého chlapce, který se oběsil poté, co ho rodiče opakovaně kárali za plýtvání časem online namísto studia. Za celým indickým konfliktem namířeným proti PUBG, i za důvodem zveřejňování tolika nešťastných případů, dle četných názorů stojí hlavně kulturní normy – indičtí rodiče nadevše upřednostňují vzdělání a profesní zaměření svých potomků.

Odpůrci PUBG silně argumentují, že hra je pouze smrtelným rozptýlením, přičemž poukazují na případ dvou mladíků, kteří si to s mobilem nakráčeli přímo na koleje, kde je srazil vlak. Některá indická města následovala stížnosti a PUBG zakázala a dokonce porušení zákazu trestala časem stráveným za mřížemi. Hnutí začalo v Gudžarátu, v jediném indickém státu, kde se zákaz uchytil. Následují však i další instituce a univerzity, které PUBG viní za zničení celé atmosféry kampusu.

Děti jsou závislé na hře, která jim způsobuje psychické poruchy. Do mysli jim pronikají hrůzné obrazy, které jsou příčinou nepříznivých účinků. Pozitivní výsledek na tuto situaci může mít pouze celonárodní zákaz,

tvrdí Achyuta Rao, předseda skupiny za dětská práva.

Radikální názory psychologů, kteří jsou pro zákaz PUBG, se setkaly s vlnou podpory, ale i nevole. Další odborníci nesouhlasí s tak radikálním krokem a jsou pro umírněnější cestu, kde by lidé hrající videohru nebyli hned onálepkováni jako kriminálníci. I když mnoho lidí doufalo, že k zákazu nedojde a že k němu nelze legálně docílit, opak je nakonec pravdou a PUBG Mobile je v Indii pod zákazem už měsíc a nevypadá to, že by se měl v brzké době zrušit.

Zdroj: dawn.com