Přejít k hlavnímu obsahu

Nezastavitelní NAVI si podmanili další obří turnaj a potvrzují svoji pozici na světovém trůnu

29. 11. 2021 | 18:50 Counter-Strike 2 Reportáž
Luxusně zorganizovaný turnaj BLAST Premier Fall Final 2021 přinesl spoustu nádherných momentů, nebo třeba skvělou premiéru nových Astralis, ale všechny předčil nezastavitelný vlak jménem NAVI, který po vyhraném Majoru potvrdil svoji extra třídu a bere další titul. Největší hvězda týmu s1mple si odnáší MVP a neměla by mu uniknout cena nejlepšího hráče roku!
BLAST Premier
BLAST Premier
Zdroj: BLAST

Wow! Tak by se v rychlosti dala shrnout po PGL Majoru teprve druhá LAN akce světového charakteru letošního roku, BLAST Premier Fall Final 2021. A musíme říct, že to byla snad nejlepší LAN akce posledních dvou let. V narvané kodaňské aréně nechybělo vůbec nic. Úžasný trailer, skvělá světelná show, naprosto propracovaný nástup hráčů, kteří na scénu za bouřlivého potlesku diváků vyjeli na pohyblivých plošinách, nejlepší komentátoři a osobnosti CS:GO či spousta rozhovorů a doprovodných momentů – to je jen část toho, co mohli fanoušci během 24. až 28. listopadu sledovat (hned vedle MČR). Organizačně to nemělo chybu, a jak to vypadalo herně?  

Osm špičkových týmů se mezi sebou utkalo v jednom velkém Double Elimination pavouku, kde ještě jedna prohra neznamenal konec, v napínavých BO3 špílech. První dvě kola horního pavouka se odehrála ve studiu, vše ostatní už ale v aréně. Vezmeme to postupně. Bez jediné výhry se s Dánskem rozloučili už po druhém kole NiP, kteří s Patrickem "es3tag" Hansenem ještě nebyli moc sehraní, a také asi největší outsideři BIG. Jejich přemožitelé, a to Liquid s FaZe, sice postoupili do druhého kola spodního pavouka, ale tam jim stopku ve třímapových bitvách vystavili Astralis s Heroic.

A právě následující souboj těchto dvou nejlepších dánských, čili domácích, týmů rozpoutal v Royal Aréně peklo. Lépe se dařilo Astralis, kteří s naprosto precizním Kristianem "k0nfig⁠" Wieneckym a také Benjaminem "⁠blameF⁠" Bremerem světu ukázali, že se s nimi musí počítat. Když se dostali do herní pohody, byli nezastavitelní. Ostatně to také poznali sami Heroic, kteří nejdříve ztratili velké vedení na Mirage, aby následně potupně prohráli 16:4 na mapě Nuke.

MVP s1mple
MVP s1mple
Foto: HLTV.org

Po tomto mači jsme se vrhli na finále horního pavouku mezi do té doby neporaženými NAVI a Vitality. Mathieu "ZywOo" Herbaut se mohl snažit sebevíc, nejlepší tým světa na druhé straně byl ale nekompromisní. Vitality tak museli do zápasu s Astralis, kde prohra znamenala bronzovou příčku, výhra naopak grandfinále s NAVI. Fanoušci byli jasně na straně domácích, což také náležitě ukázali provokujícímu Danovi "apEX" Madesclairovi. Ten je ale díky vyčnívajícímu ZywOo umlčel a i přes bravurní výkon k0nfiga bral po ztracené první mapě výhru 2:1. 

Velké finále nám tak mohlo nabídnout přímý souboj dvou nejlepších hráčů planety o 225 tisíc dolarů. Jak s1mple, tak ZywOo hráli úžasně a nad všemi vyčnívali, Francouz třeba nádherným 1v4 clutchem poslal zápas do třetí mapy. Celkově to ale zase lépe lepilo NAVI, kteří po vyhraném Majoru ukazují, že jsou nejlepším týmem planety, a odnášejí si do své sbírky další velký titul. MVP si pro sebe s neuvěřitelným ratingem 1.39 nemohl uzmout nikdo jiný než ničitel s1mple, pro něhož jde už pro sedmou cenu takového rázu v tomto roce, čímž se zase blíže posunul k ceně nejlepšího hráče roku. Nastává tu éra jménem NAVI, jako třeba za starých časů Astralis

Na portále PLAYzone jsem redaktorem od března roku 2021. Věnuji se v drtivé většině hře Counter Strike: Global Offensive.