Přejít k hlavnímu obsahu

Perfektní týmová souhra a mnohem více. Proč se SINNERS stali mistry ČR v LoL?

21. 11. 2021 | 09:00 League of Legends Reportáž
Uběhl týden od začátku Guseppe MČR v League of Legends a touhle dobou jsme stále měli za hlavní favority letošního ročníku hráče týmu eSuba. Ovšem MČR píše krásné příběhy a právě k dalšímu takovému došlo, když SINNERS v neděli večer pozvedli nad hlavu titul mistrů ČR. Dnes se mrkneme na pět důvodů, které pomohly SINNERS porazit všechny konkurenty.
5 důvodů, proč se SINNERS stali mistry ČR.
5 důvodů, proč se SINNERS stali mistry ČR.
Zdroj: PLAYzone

Ještě před samotnými důvody je potřeba zmínit, že SINNERS jsou na domácí esportové scéně známé jméno, ale v League of Legends působí teprve pár let a zlatých medailí zrovna moc nebylo, minimálně ne z těch větších akcí. Ovšem reprezentovali naši zemi v Evropě a neustále se snažili přiblížit kvalitami k jejich hlavnímu konkurentovi – týmu eSuba. Na MČR byli právě hráči modré krve považování za dominantní tým a SINNERS jako dvojka. Vše se změnilo v semifinále, kdy eSuba překvapivě nestačila na Dynamo Eclot a právě tato nová organizace stála v cestě SINNERS. Finále nakonec bylo napínavé, ale SINNERS měli hry pod kontrolou a i přes lehké zakopnutí ve třetí hře si došli pro titul. Teď už pojďme k důvodům, proč se tak vůbec stalo.

Konzistence

Jedna z věcí, která možná v minulosti SINNERS chyběla, byla konzistence. Ovšem na letošním Guseppe MČR neudělali ani jeden krok vedle a jejich první prohraná mapa přišla až ve třetí hře finálové zápasu proti Dynamo Eclot. Navíc oproti eSubě nebo DNE neměli žádné extrémně chaotické hry, které by jakýmkoliv způsobem vyzdvihly nedostatky, takže se jejich protivníkům špatně četly jednotlivé kroky.

PLAYzone
PLAYzone
Foto: PLAYzone

Perfektní načasování

SINNERS se po letním splitu Mastercard Hitpoint Masters rozhodli trochu tým uklidnit a neúčastnili se například MSR, kde si proti sobě už zahrála eSuba a DNE. Tím pádem se dostáváme znovu k prvnímu bodu, že vlastně nikdo netušil, co od nich může očekávat. Navíc se výrazně změnila meta a hráčům jako je Ordno nebo Blue45ty přistály do rukou nové power picky, kterých v průběhu celého turnaje mohli využívat, protože měli už dobře přečtené své oponenty.

Famózní botlane

Konečně se dostáváme k hráčům a kde jinde začít, než u botlinky. Zde se v roli marksmana představil jako už tradičně PiOk a jeho support Blue45ty. PiOk dlouhodobě patří k domácí špičce a na tomhle turnaji to jenom potvrdil, protože dokázal zničit na lince naprosto kohokoliv, proti komu nastoupil. Za to samozřejmě z velké části může také Blue, který dokázal vytáhnout důležité picky z řad enchanterů, jako je Lulu, Yuumi a hlavně Nami. Ta v kombinaci s Lucianem patří od světového šampionátu mezi ty nejnebezpečnější dvojice, jaké na botu existují.

Bezchybný jungler

Po botlane se dostáváme k další důležité roli na riftu, kterou není nic jiného než jungle. Zde neměl Lian v průběhu MČR žádnou konkurenci až do finále, kde narazil na Savera z DNE. Ovšem ani zde neztrácel a dokázal inteligentním čištěním svých campů v kombinaci s výborně načasovanými ganky ulehčit svému týmu kus práce. Navíc i když se stalo, že protější jungler byl lehce napřed, nebo byl ten první, kdo začal nějakou akci, tak toho Lian pokaždé dokázal jakýmkoliv způsobem využít, ať už se jednalo o ukradení campů z protější jungle, proaktivní play na jiné straně mapy, nebo o chytrý counter gank.

Dokonalá týmová souhra

Na závěr už nezbývá vyzdvihnout nic jiného, než zmínit souhru týmu jako celku. Nikdo nedělal během celého Guseppe MČR žádné velké chyby a oba solo laneři Ordno a Garp dokázali držet krok i v těžších matchupech. Zároveň kromě linky byli proaktivní na celé mapě, takže pokaždé, když se nějaký tým pokusil o engage, tak to vypadalo, že SINNERS to mají vlastně už dopředu přečteno. 

Dále bychom se mohli bavit i o faktorech typu, že eSuba nebyla ve finále, SINNERS proti nim nemají úplně nejlepší skóre, ale to vlastně vůbec nic nemění, protože Dynamo Eclot přejeli eSubu a byli rovnocenným soupeřem ve finále, ale SINNERS měli prostě v rámci celého turnaje zařazeno o jednu rychlost výše, než všichni ostatní.

Štítky: Guseppe, MČR, SINNERS
Slyšel jsi něco o změnách na profesionální scéně? Tak v tom případě jsem o nich slyšel už dva týdny předtím. V PLAYzone jsem od jara roku 2021 a momentálně mám za sebou něco okolo 450 článků. Kromě žurnalistiky také spravuji sociální sítě, prostě kompletní univerzál.