Přejít k hlavnímu obsahu

Přijde Neon o tým? Schalke hrozí nucený prodej LEC spotu

25. 2. 2021 | 19:44 League of Legends
FC Schalke 04 se nachází ve finančních problémech a dost možná bude tento tradiční německý klub nucen opustit svět esportu. V League of Legends týmu můžeme už druhým rokem fandit Neonovi, který tak teď žije v nejistotě.
FC Schalke 04 LEC
FC Schalke 04 LEC
Zdroj: LOL Esports / Flickr

Schalke získali velkou pozornost v rámci jejich miracle runu v loňském letním splitu a tak si letos kladou vysoké cíle. Vše se však lusknutím prstu může změnit a s novou vlastnickou strukturou se může obměnit jak realizační, tak herní tým klidně už po jarním splitu. V sestavě esportového týmu přitom figuruje i slovenský marksman Neon, kterého angažmá v Schalke dostalo z těžké situace, do které by se ale bohužel mohl brzy dostat znovu. Status volného hráče je totiž často velmi zrádný.

Finančně byly zasaženy takřka všechny sportovní kluby a FC Schalke 04 samozřejmě není výjimkou. Vzhledem k hrůzostrašné formě bundesligového celku se navíc klidně může stát, že klub spadne do druhé německé fotbalové ligy a bude si muset zajistit přísun finančních zdrojů, které by právě prodej spotu v LEC mohl zajistit. Tuto domněnku potvrdil i samotný tým ve vyjádření na týmovém Twitteru, který připouští možnost prodeje svého místa v nejvyšší evropské League of Legends lize.

V LEC se od zavedení franchisingu zatím spot v lize neprodával. Už jsme sice viděli změnu z Origen na Astralis, ale v tomto případě šlo prakticky pouze o změnu názvu a loga, jelikož Origen patřil pod Astralis už při vstupu do samotné ligy. Na začátku zástupci Riot Games prodávali místa v lize za 8 milionů euro organizacím, které už součástí ligy byly (včetně Schalke 04), nově příchozí týmy musely zaplatit částku 10,5 milionů eur. 

Velmi podobně tomu bylo i za velkou louží v severoamerické LCS. V této lize už ale k přeprodeji slotů došlo a například Evil Geniuses údajně za odkup místa Echo Fox v LCS zaplatili přes 30 milionů dolarů, tedy více trojnásobek toho, co museli Echo Fox zaplatit o dva roky dříve. Jak by to bylo v Evropě, to je zatím ve hvězdách, ale vzhledem k růstu samotné ligy se dá předpokládat, že Schalke mohou na své dřívější investici znatelně vydělat. V minulosti měl zájem o vstup do nejvyšší evropské soutěže například tým mousesports, o LEC spot usiloval také tandem H2K s Paris Saint-Germain nebo spojení Arsenalu s týmem Sentinnels.

Mr. Beast Gaming LoL Team from r/leagueoflegends

Velmi reálně se aktuálně může jevit také příchod organizace Beast Gaming, za kterou stojí známý YouTuber MrBeast. Ten navíc sám přiznal, že o LEC spot zájem má a že by ho chtěl získat už v nadcházející sezóně. Schalke je součástí evropské nejvyšší soutěže už od roku 2016, kdy odkoupilo místo od organizace Elements.

Největším úspěchem dosud byl postup do finále EU LCS v létě roku 2018, ale i přesto se tým na Worlds zatím nikdy nekvalifikoval. Dlouho byl týmovou tváří střelec Upset, který však v roce 2020 přestoupil do Origen a nyní hájí barvy Fnatic. Týmem prošly velké hvězdy současné League of Legends scény, včetně supporta VandeRa, midlanera Nukeducka, junglera Tricka či toplanera Odoamneho. V Schalke působili také již vysloužilí hráči Amazing s Vizicsacsim.