Přejít k hlavnímu obsahu

První esportový hráč byl pozitivně testován na COVID-19

25. 3. 2020 | 15:25 Apex Legends
Onemocnění si nevybírají, z jaké vrstvy společnosti jste či jakému povolání se věnujete. Ani maximální opatrnost mnohdy nemusí stačit, aby se vám vyhnula nákaza. COVID-19 takto udeřil i do řad slavných herců nebo třeba sportovců a dnes se potvrdil i první případ profesionálního hráče.
Casper
Casper

Brenden 'Casper' Marino je 26letý hráč amerického týmu Liquid, se kterým v posledních dnech bojoval v důležitém regionálním turnaji, jenž měl původně patřit do veledůležité Apex Legends Global Series. Ačkoliv se Casper snažil v zápasech dát svému týmu maximum, tak příznaky nemoci COVID-19 mu nedovolily hrát naplno.

Ještě před týdnem si Casper užíval nové hry COD: Warzone, v sobotu 21. března se ale probudil s bolestmi hlavy, hrudi a v krku, což bylo doprovázeno pliváním krve. Jeho další tweet sice hovoří o průběhu turnaje, vše ale následuje informace o zhoršení zdravotního stavu, kdy se mu začalo špatně dýchat. Caspera to dle jeho slov vyděsilo hlavně proto, že jako dítě málem umřel na zápal plic a kromě toho měl i mírné astma.

Na první navštívené pohotovosti jej ale odmítli otestovat, pokud jeho příznaky nejsou extrémní. Doporučeno mu bylo navštívit kliniku určenou pro testování, ty jsou ale přetížené a na test si může počkat klidně další dva dny. Další dvě pohotovosti mu po telefonu sdělily vesměs totéž. I přes bolesti se Casperovi podařilo usnout, ale jak sám hovoří, do dalšího dne se v lepším stavu neprobudil. Kuráž si však veřejně dodával tím, že dokud nebude mít možnost být otestovaný, tak musí být silný, aby mohl v důležitém turnaji podržet své parťáky z týmu Liquid Blue. Žádost o využití náhradníka totiž byla organizátory Online Tournament #2 zamítnuta.

V tomhle klání se umístili na sedmé příčce, když se jim nedařilo pracovat se špatnými zónami a z těch dobrých nedokázali vydolovat maximum. Smutný Casper uznal, že to nebyl jeho nejlepší turnaj a jeho tým hrál oslaben o jednoho hráče. Není se čemu divit, když k předchozím příznakům zmiňuje i horečky. Nejdůležitější tak byla informace, že jej následující den čekal test na COVID-19. Ve Spojených státech je ale situace podobná jako u nás, takže od prvních příznaků trvalo skoro čtyři dny, než bude otestován, nemluvě o čekání na výsledky.

Casperovo vyprávění končí informací o pozitivním testu na zmíněnou nemoc, která aktuálně zužuje celý svět. Podle ošetřovatelek se ale ve svém věku nemusí příliš bát a příznaky by už horší být neměly. Jako délku trvání hovoří o 8 až 12 dnech, než by se měl začíti cítit lépe. My na dálku přejeme Casperovi poklidný průběh a vy ostatní si z jeho případu můžete vzít věrný příklad, jaký může mít COVID-19 dopad na mladého hráče.

Štítky: koronavirus
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.