Přejít k hlavnímu obsahu

Sezóna ve FIFA 20 je u konce! Kolik z 350 tisíc dolarů si na závěr odnesli T9Laky a Cristy?

20. 6. 2020 | 09:00 EA SPORTS FC 24
Esportovou sezónu ve FIFA 20 jako všechny další hry kompletně přeměnil COVID-19 a nejprestižnější akce se musely zrušit. Vzhledem k tomu, že na rozdíl třeba od CS:GO není úplně možné šampionáty posunout o půl roku, protože to už bude na scéně nový díl oblíbeného sportovního simulátoru, tak se v EA Sports nyní odhodlali k zajímavému kroku.
T9Laky
T9Laky

FIFA Global Series je alfou a omegou esportového dění ve FIFĚ, nyní se však v rozehrané sezóně kompletně ruší. Neodehraje se tak ani šesté pokračování elitního FUT Champions Cupu, kde se 200 tisic dolarů z prize money rozdělí stejnou měrou mezi 64 účastníků. Stejně tak se neodehraje ani play-off jako vyvrcholení celé sezóny, místo čehož se v EA Sports rozhodli hráče finančně odměnit úplně jinou cestou. A překvapivě celkem férovou.

Celkově se v rámci FGS mělo do konce ročníku rozdat 700 tisíc dolarů, které nyní poputují do kapsy 100 nejlepším hráčům obou platforem. Nejlepší stovka virtuálních fotbalistů na PS4 i na Xbox One si tak odnese po 350 tisících dolarech. Systém udělování je také velice zajímavý, protože dle nasbíraných bodů v žebříčku každý obdrží poměr prize money vůči celkovému počtu nasbíraných bodům mezi hráči ve světové TOP 100.

Tyto body bylo možné na oficiálních turnajích sbírat po celý rok a zapojena samozřejmě byla i řada českých hráčů. Alespoň nějaký ten bodík na kontě mají více než dvě desítky hráčům, kterým kraluje Lukáš 'T9Laky' Pour. Tomu jeho úspěchy a celkový počet 320 FGS bodů vystačil na 85 místo, a tedy i finanční odměnu. Umístění mezi nejlepší světovou stovku se mu podařilo podruhé v kariéře, sám v ní ale není. Nedoplňuje jej sice Pikej, RIIJK ani Huhnak, kteří se v českém žebříčku nacházejí za ním v celkové druhé a třetí světové stovce, ale nejlepší slovenský hráč Timotej 'Cristy' Starinský, který se prosadil hlavně díky triumfu v jednom velkém online turnaji. Z úspěchů T9Lakyho bychom pak jmenovali například titul z prestižní týmové soutěže Datart e:LIGA.

FIFA Global Series

A kolik si tito dva elitní hráči, kteří nechyběli ani v naší jarní TS COOL lize, ve výsledku odnesli? T9Laky z FC Viktorie Plzeň i Cristy, reprezentující DV Esports, si díky shodnému počtu bodů odnášejí zhruba 1330 dolarů, což je něco okolo 32 tisíc korun pro každého. T9Laky se po zveřejnění žebříčku vyjádřil následovně:

Nevím jestli to brát jako úspěch, ale tenhle rok jsem za umístění v TOP 100 i odměněn. Myslím, si že kvalifikace se nepovedly, tak jak bych si představoval. Tenhle ročník mi nesedl a nevyhovoval tolik, jako FIFA 19, kde jsem od začátku věděl, že by to mohlo jít. Umístění by bohužel na play-off nestačilo, a proto cíl pro příští rok je stále se dostat do TOP 60. Chtěl bych poděkovat všem za podporu a příští rok zase budeme bojovat!

Celou sezónu zakončí ještě virtuální Liga mistrů spolu s nově oznámenou Summer Cup Series. Obě tyto soutěže ale budou pouze pro pozvané, kde se nedá očekávat, že by se někdo z CZ/SK scény mezi smetánku dostal.

Zdroj: ea.com
Štítky: T9Laky, FUT, Cristy
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.