Přejít k hlavnímu obsahu

Sparta v prvním virtuálním derby porazila Slavii, na charitu se vybralo téměř 1,3 milionu korun

10. 5. 2020 | 16:22 EA SPORTS FC 24
V reálném fotbale neexistuje v České republice nic většího, než je pražské derby. Oba největší pojmy českého fotbalu, AC Sparta Praha a SK Slavia Praha, už vstoupily do elektronického světa, tudíž bylo jen otázkou času, kdy se tenhle věhlasný duel poprvé odehraje i virtuálně.
Virtuální derby
Virtuální derby

UPDATE: Historicky první virtuální pražské derby patřilo Letenským, kteří z osmi zápasů triumfovali hned šestkrát. Za Slavii skórovali pouze dva bývalí hráči, Alex Král a Tomáš Jablonský, jinak ve všech ostatních případech byli reprezentanti Sparty lepší, i když v obou kláních esportových hráčů se šlo i do prodloužení. Duel Johnyho proti RIIJKovi byl dokonce po zásluze komentátory vyhlášen jako nejhezčí zápas celého utkání. Výsledky jednotlivých mačů najdete na obrázku. Celá série, vysílaná poprvé v historii na ČT Sport, uspěla ale hlavně charitativním směrem. Na podporu zdravotních sestřiček bylo vybráno parádních 1 291 081 Kč.

Virtuální derby

Celkem 295x se pražská S utkala na fotbalovém trávníku a historicky lepší bilance zdobí Spartu, ačkoliv poslední roky vycházely lépe Slavii. Poslední měření sil proběhlo začátkem března, ještě před karanténou, kdy ve vypjatém duelu dokázala Slavia v nastaveném čase srovnat a rivalovi tedy nepředat Klíč primátora hlavního města Prahy. Nyní se ale začne psát nová éra, za necelé dva týdny totiž dojde k prvnímu virtuálnímu střetnutí.

Derby pomáhá. Tak zní titulek zápasu, který proběhne 10. května a jehož cílem bude vybrat co nejvíce peněz na konto projektu Pomáháme sestřičkám. Prostředkem budou souboje hned několika různých skupin, protože tento virtuální duel nebude pouze o špičkových hráčích. Na každé straně se vedle dvou progamerů představí dva současní hráči A-týmu, dva bývalí hráči daného klubu a také dva slavní fanoušci. Zatímco z řad esportových hvězd se proti sobě postaví Emerickson či Kobby, skutečné fotbalisty budou zastupovat třeba Adam Hložek a Lukáš Provod. Další účastníci jsou zatím neznámí, ale v tuto chvíli víme, že se celkem odehraje osm zápasů, na jejichž konci, vzhledem k sudému počtu duelů, nemusíme poznat vítěze – tak jako ve skutečném derby.

Od minulého týdne si fanoušci obou pražských S mohli kupovat vstupenky na virtuální derby a pro dobročinné účely symbolicky překonat nejvyšší návštěvu v historii fotbalu u nás. Nyní však virtuální podání nebude pouze symbolické, ale opravdu dojde na ostré měření sil dvou rivalů. Velkou specialitou tohoto klání bude i vůbec první živý přenos FIFA zápasu v historii české veřejnoprávní televize, kterým vás kromě známých hlasů ČT Sport provede i známý FIFA komentátor Filip Lejček alias Koozy. O duel ale samozřejmě nepřijdete ani na Twitchi.

Pražské derby
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.