Přejít k hlavnímu obsahu

Streameři a charitativní práce aneb jak si přijít na pořádný balík

31. 5. 2021 | 11:00 Twitch.tv
Dlouhodobý spor kolem charitativních akcí mezi společností Softgiving a esportovým týmem Pittsburgh Knights byl nakonec mimosoudně zažehnán, ale rozhodně nezůstal bez povšimnutí. Celá strkanice se vcelku utišila klidně, ale i tak díky němu mohla veřejnost lépe nahlédnout do tohoto malého, avšak lukrativního zákoutí streamovacího průmyslu, ale i na skutečná čísla.
Wiz Khalifa
Wiz Khalifa
Zdroj: The Come Up Show / Flickr

Softgiving je neziskovou technologickou společností, která slouží jako prostředník mezi charitami a tvůrci herního obsahu. V posledních 10 měsících však byla zapojena do soudního sporu s esportovým týmem Pittsburgh Knights kvůli údajným porušením smlouvy točících se kolem placených charitativních akcí. Obě strany se prý urovnaly mimosoudně, ovšem návrh na zamítnutí žaloby dosud nebyl podán.

O co v celém kontraktu vlastně šlo? Softgiving měli týmu Pittsburgh Knights vyplatit v průběhu tří a půl měsíce 400 000 dolarů, pokud by byla splněna stanovená kritéria. Knights zase měli na oplátku vynaložit veškeré úsilí na získání 810 000 dolarů skrze tři charitativní akce pořádané právě Softgiving, a to během 18 měsíců od podepsání smlouvy. Vše se však zvrtlo už při první události a Knights byli osočeni právě z nedostatečně vynaloženého úsilí. 

Během devítihodinového živého přenosu v červenci 2020, ve kterém účinkoval rapper Wiz Khalifa, vybrali Knights a streameři xQc a AustinShow bídných 61 000 dolarů, což se ani zdaleka nepřibližuje k dohodnuté částce ve smlouvě. Zatímco v současnosti se obě strany údajně osvobodily od stanovených nároků, Softgiving zpočátku házeli neúspěch na řadu smluvních porušení, což zahrnuje i propagační materiál s Khalifou a nedodané slíbené příspěvky na sociálních sítích.

Konkrétní podmínky vypořádání se nikdy nezveřejnily, obě společnosti pouze uvedly, že peníze nikdy nezměnily majitele a obě strany také odmítají uznat jakoukoliv chybu a všechna vznesená obvinění. Vyrovnali se prý mimosoudně, aby se hlavně obě strany vyhnuly nadměrným soudním poplatkům. Softgiving umožňuje streamerům z Twitche i dalších platforem se spojit a získat peníze pro charitu a evidentně si přijít na skvělé peníze, vše však nemusí jít jako po másle.

Softgiving také provozuje soukromou složku svého podnikání, která organizuje speciální smluvní charitativní akce, kam právě spadá i Knights a Khalifa. Placení celebrit, streamerů a týmů na charitativních akcí se možná může zdát kontroverzní, avšak není to nic neobvyklého. Veřejnost ovšem často nemá ani zdání, o jaké partnerství se jedná, a že ve všem jsou peníze. Softgiving pro tyto účely pravidelně uzavírá placené spolupráce se streamery, ale i týmy, jako jsou Misfits Gaming, FaZe Clan a Golden Guardians.