Přejít k hlavnímu obsahu

Světové LOL přišlo o Austrálii, připojí se k LCS

7. 10. 2020 | 12:52 League of Legends
Studio Riot Games se rozhodlo kompletně zrušit kompetitivní region Oceánie, takže hráči z Austrálie a Nového Zélandu přichází o největší domácí soutěž. Mělo by jít o velkou výhodu pro týmy z LCS, pod kterou nyní právě hráči z těchto zemí budou patřit. Časem se také dozvíme, jak moc tento krok ovlivní i složení světových šampionátů.
OPL League of Legends
OPL League of Legends

Liga OPL fungovala celých šest let a pravidelně z ní celá řada týmů putovala na světové šampionáty. Do hlavního turnaje se ale její reprezentanté nikdy nedostali, přestože v některých ročnících dali play-in či Wildcard týmům opravdu zabrat. Letos to vypdalo vůbec nejlépe, když Legacy Esports porazili INTZ z Brazílie, SuperMassive z Turecka a dokonce i MAD Lions z Evropy. Bohužel pro ně ale nakonec nestačili v barážovém utkání na čínské LGD a jasně prohráli 0:3.

Konec OPL znamená velké ovlivnění jak pro kariéry účastníků, tak hlavně pro jednotlivé herní organizace a jejich vedení. Na Twitteru si tak povzdechl někdejší komentátor a současný generální manažer týmu Order Jake "Spawn" Tiberi.

V Riot Games chceme budovat kompetitivní prostředí a udržitelné ligy tak, aby mohly zaujmout nejen fanoušky, ale také partnery, kteří jsou klíčoví pro zajištění profesionálních podmínek na rozvoj full-time hráčů. Bohužel ale OPL přes všechnu snahu našich týmů a hráčů nesplnila naše cíle. Myslíme si, že za současné situace trhu je nemožné, abychom nadále podporovali tuto ligu v její stávající podobě.
OPL Legacy Esports

Na první pohled to přitom vypadalo, že se blízká na lepší zítřky, když po slabším jaru rapidně vzrostla sledovanost. Z jarního čísla 4 554 průměrně sledujících diváků se OPL dostala v létě na průměr 9 929 a v jeden moment se na vysílání zápasu Order proti PGG dívalo dokonce přes 51 tisíc fanoušků. 

Z tohoto kroku, který je samozřejmě ze strany australských fanoušků, hráčů a týmů vnímán velmi negativně, může těžit severoamerická LCS. Nově se v ní totiiž na hráče z bývalé OPL nebude pohlížet jako na cizince, minimálně tedy co se import pravidel týče. Díky tomu by mohli mít výrazně méně svázané ruce například v 100 Thieves, Golden Guardians, Cloud9, TSM či FlyQuest, kteří takové hráče na své soupisce mají. V posledním splitu se do základní sestavy dostali Ryoma v 100 Thieves a FBI v Golden Guardians. 

Štítky: OPL, Riot Games