Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 CZSK 2020: Carzzy (#2)

16. 1. 2021 | 14:10 League of Legends
Stříbrnou pozici v letošním žebříčku TOP 10 CZSK obsazuje Matyáš "Carzzy" Orság. Tomu se ve své premiérové sezóně na nejvyšší úrovni dařilo držet na špičce ligy a dokonce se mu s MAD Lions povedlo kvalifikovat i na světový šampionát.
Carzzy MAD Lions
Carzzy MAD Lions
Zdroj: Zdroj

Vyhlášení ankety TOP 10 CZSK za rok 2020 a s ní spojené rozhovoy vám přináší špičkové herní monitory AOC C27G2ZU/BK Gaming. Pokud tedy uvažujete o koupi nového monitoru, rozhodně o této volbě zauvažujte, protože vedle určitě nešlápnete. Carzzy v letošním roce hájil barvy MAD Lions a v jejich dresu se skvěle uvedl v elitní evropské lize LEC. Sestava nováčků dokázala přehrát většinu svých zkušených soupeřů a jako vrchol sezóny se dá považovat jejich jarní vítězství 3:2 nad G2 Esports. Ve výsledku MAD Lions skončili na jaře na 3. místě, v létě si místo na Worlds zajistili bramborovou medailí. Na světovém šampionátu ale bohužel tým neuspěl a domů se vracel po neúspěšné play-in fázi.


Jak bys krátce obecně zhodnotil svůj kompetitivní rok 2020?

Byl jsem vcelku spokojený, jenom mě mrzelo, že jsme se nedostali dál na Worlds. 

Před jarním splitem se o tvé osobě mluvilo v souvislosti hned s několika týmy. V čem tě nejvíce zaujali MAD Lions?

Do MAD jsem šel hlavně kvůli tomu, že tam hrál Marek a Orome, taky jsem věděl, že náš roster bude vypadat dost dobře na to, abychom se dostali na vyšší příčky. Rozhodně jsem se chtěl dostat na Worlds, ale vypadnout v play-in, to rozhodně nebylo plánem (směje se).

Velkou část komunity potěšilo tvoje spojení s Humanoidem. Jaký mezi sebou máte vztah?

Je super hrát s nějakým Čechem, který není špatný a mít si s kým pokecat v rodném jazyce. Jednoznačně dobrý.

Carzzy na LEC stage
Carzzy na LEC stage
Foto: LOL Esports

Hned v prvních LEC hrách jsi na sebe upozornil a rychle ses dostal na světlo. Jak jsi byl spokojen se svými výkony?

Trvalo mi pár her, než jsem si na to všechno zvykl, ale čím víc jsem hrál a viděl jsem, že jsem dobrý, tím se mi hrálo pořád líp a líp. Začátek LEC vypadal špatně, nehráli jsme moc dobře, ale všechno se obrátilo v polovině sezóny. Konkurence je pro mě jen Patrik, Hans Sama, Upset a Rekkles.

Bez větších problémů jste se dostali do jarních play-off a tam jste skončili třetí. Musela panovat spokojenost, nebo ne?

Když jsme porazili G2, byl to nepopsatelně krásný pocit. Byli jsme všichni překvapení a šťastní. Fnatic jsme neměli šanci porazit, byli proti nám o dost víc konzistentní.

V létě jste v základní části dlouho bojovali o první příčku, ale ke konci splitu to vypadalo, že jdou vaše výkony strmě dolů. 

Bylo to tím, že jsme už byli všichni vyčerpaní a neměli motivaci hrát, hlavně se nám nedařilo ani ve scrimech a pak tam bylo hodně nervozity, což taky nepomohlo.

Jak vznikly vaše originální oslavy po jednotlivých výhrách? 

Úplně náhodně, většinou jsem s nápadem přišel já nebo Marek, občas i trenéři a prostě jsme to udělali. Byla to vždy otázka pár minut před zápasem.

MAD Lions ve spolupráci se značkou EPOS
MAD Lions ve spolupráci se značkou EPOS
Zdroj: MAD Lions

Jak zpětně hodnotíš výkon v play-off? Přišla velká úleva, když jste si zajistili místo na Worlds?

Čekali jsme že schalke 04 porazíme, ale i po výhře úleva nepřišla. Počítali jsme s tím a bylo by to zklamání, kdybychom se po takovém splitu na worlds nedostali. Schalke dostali docela pecku v té bo5 takže to nijak těžké nebylo.

Poprvé na Worlds, ale přes play-in jste bohužel nepřešli. Převládá zklamání, nebo jsi spíše vděčný za takovou zkušenost?

Jsem vděčný za tu zkušenost, protože to byl nejhorší pocit na světě a už to nechci nikdy zažít. Přišlo mi, že jsem hrál OK, ale některým hráčům z týmu už chyběla motivace, podle toho to taky tak vypadalo. 

V offseason jste se odhodlali ke dvěma změnám v sestavě. Co si slibujete od Armuta s Elyoyou?

Armut a Elyoya se stanou hodně kvalitními hráči, oba dva mají veliký talent a potenciál stát se hvězdami LEC. Noví hráči přinesli do týmu dobrou atmosféru a taky hodně zábavy.

MAD Lions oslavují postup na světový šampionát
MAD Lions oslavují postup na světový šampionát
Zdroj: LOL Esports

Jak se ti na botlane spolupracuje s Kaiserem? Jak myslíš, že si vaše botlane vede oproti LEC konkurenci?

S Kaiserem jsme podle mě momentálně po Mikym a Rekklesovi nejlepší bot v LEC, možná jsme i lepší než oni, ale to už uvidíme v průběhu splitu. Naše nejsilnější stránka je naše agrese a champion pool, ale slabinou je zase občas netrpělivost.

Díky za rozhovor, máš nějaký vzkaz pro tvé fanoušky nebo čtenáře PLAYzone? 

Taky děkuji za rozhovor, děkuju všem, co nám pořád fandí a posílají krásné zprávy!!!


TOP 10 CZSK 2020:

  1. ???
  2.  Česká republika Matyáš "Carzzy" Orság
  3.  Česká republika Patrik "Patrik" Jírů
  4.  Slovensko Matúš "Neon" Jakubčík
  5.  Česká republika Petr "Denyk" Haramach
  6.  Slovensko Kamil "Kamilius" Košťál
  7.  Česká republika Adam "Random" Grepl
  8.  Česká republika Jakub "Dreedy" Viceník
  9.  Česká republika David "Jejky" Jakubec
  10.  Česká republika Nguyễn "Eren" Đức Anh

Hlasovali: Tomáš "Nightshare" Kněžínek, Radim "Zizou" Zaoral, Jan "Worry" Voráček, David "Krakeer" Bruk, Dalibor "Dalijes" Vacek, Luong "Narama" Nguyen, Radek "DON LAFFSON" Mikušovský, Dominik "Speedy" Hanus, Richard "Micro" Mendl, Marek "Krewca" Krejčík, Tomáš "Mortsche" Anděl, Jan "Kangae" Sekanina, Prokop "Hippowan" Sojka, Čtenáři webu playzone.cz