Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 CZSK 2020: Dreedy (#8)

6. 1. 2021 | 11:00 League of Legends
Osmé místo obsazuje nováček v této anketě Jakub "Dreedy" Viceník, někdejší toplaner Sampi, Barrage Esports a We Love Gaming. Co ho čeká v následující sezóně a jak bude vzpomínat na loňský rok?
Dreedy
Dreedy
Zdroj: Zdroj

Jsme nesmírně rádi, že ročník 2020 ankety TOP 10 CZSK pro vás přináší společnost AOC. Rozhodně doporučujeme omrknout prvotřídní herní monitory AOC C27G2ZU/BK Gaming, které jsou zároveň oficiálními monitory posledního Vodafone MČR v počítačových hrách. Na jaře by Dreedyho v TOP 10 CZSK čekal jen málokdo, protože se po jeho návratu ze zahraničí čekalo, že jeho Sampi budou moci konkurovat eSubě v boji o titul. Nakonec se nepovedlo ani kvalifikovat na European Masters, ale Dreedy své individuální schopnosti brzy předvedl v seversko-britské lize NLC za tým Barrage Esports. V průběhu zimy ještě okusil řeckou ligu, kde s We Love Gaming obsadil čtvrté místo v základní části.


Jak bys krátce obecně zhodnotil letošní sezónu ze svého pohledu?

Upřímně, když nepočítám soloQ, nedosáhl jsem zdaleka toho, čeho jsem chtěl. Nedostal jsem se do EU Masters a nezahrál jsem si ani větší prestižní ligu, protože o prestiži NLC by se dalo dosti diskutovat. Mohl bych si trochu postěžovat na maturitu, kterou jsem tento rok musel složit, ale myslím, že spousta věcí se dala udělat jinak.

S jakými ambicemi jsi do sezóny vstupoval a proč ses rozhodl vrátit na domácí scénu?

Návratu na domácí scénu lituji asi ze všeho nejvíce. Původně jsem chtěl jarní sezónu úplně vypustit, a proto jsem také odmítl nějaké zahraniční nabídky. Nebylo to nic speciálního, ale tři týmy, do kterých jsem mohl jít skončily na EU Masters. Potom ale přišel Lipánek s nabídkou od Sampi a mně se to dosti zalíbilo. Viděl jsem novou rostoucí organizaci s gaming housem a dobrou sesavou. Důvodem byly také Svitavy, které jsem chtěl ještě jednou v životě zažít a strašně se na ně těšil, ale to bohužel nevyšlo.

Dreedy v dresu Sampi na jaře 2020
Dreedy v dresu Sampi na jaře 2020
Foto: Team Sampi

Proč se nenaplnila očekávání a se Sampi jste obsadili pouze třetí místo?

Budu mluvit naprosto otevřeně, spoustě hráčů na české scéně chybí sebereflexe, a tak se často v týmech hodně “diskutuje”. Vztahy v týmu nebyly vůbec dobré a nakonec jsme do play-off šli jen se třemi hráči z původního rosteru, semifinále se ještě k tomu hrálo online a soupeř nebyl vůbec slabý, tudíž naše šance byly minimální. Těžko se na tom hledají pozitiva.

Po tomto splitu jsi zamířil opět do zahraničí. Jaké k tomu byly důvody? 

Na domácí scénu jsem se rozhodně vracet nechtěl, ačkoliv organizace i liga rostou a je zde solidní viewership, podle mého názoru moc manažerů a trenérů se vůbec nezajímá o to, jestli člověk Hitpoint ligu vyhrál čtyřikrát po sobě, nebo ne. Mimo to jsem v létě odmaturoval a pokud neprorazím teď, tak to později bude ještě těžší. Proto jsem se rozhodl zase odejít do zahraničí a radši získávat další kontakty, díky kterým také budu příští rok hrát profesionálně. 

Jak se rodil přestup do Barrage Esports?

V létě mě překvapilo, že jsem měl pár solidních nabídek i přes můj neúspěšný jarní split. Psali mi z TCL, LCL, nebo dokonce i z CBLOL, kam jsem chtěl jít, ale kvůli uzavření hranic a maturitě to nakonec nevyšlo. Dále mě zkontaktovalo pár týmů z NLC a LPLOL. Barrage Esports byla nakonec jedna z těch horších možností, ale šance si zahrát NLC byla více než zajímavá.

V NLC jste obsadili 5. až 6. místo. Jak budeš na tohle období vzpománat?

Na NLC split budu vzpomínat v dobrém. Organizace v ničem nezklamala a spoluhráči byli super, bavím se s nimi do teď. Nikdo nám v létě nevěřil a všichni nás dávali na 12. místo, takže 5. - 6. místo bylo pro nás naprostá spokojenost, ačkoliv jsme úplně v klidu mohli skončit ještě výš. Co se týče ligy, od letního splitu bylo hodně očekávání, byl obrovský prize pool a organizace zainvestovaly, ale podle toho, co jsem slyšel, další rok už to tak nebude. Není to žádné překvapení, když zápasy sledovalo 500-1500 lidí, zřídka více. Dva sloty na EU Masters jsou taky určitě málo.

Dreedyho statistiky v GLL Winter
Dreedyho statistiky v GLL Winter
Zdroj: Greek League of Legends League

Poté jsi ještě působil v řeckých WLG, se kterými sis zahrál tamní zimní ligu. Proč jsme tě už nemohli sledovat v play-off?

Upřímně jsem do WLG šel hlavně proto, abych si přivydělal nějaké ty peníze při čekání na jarní split. Dalším důvodem bylo, že WLG vyhráli spring i summer split a roster měl zůstat skoro stejný plus ze scrimů jsem věděl, že jsem o třídu lepší než jejich bývalý toplaner, tudíž jsem myslel, že budeme mít velké šance na první místo. Opak byl pravdou a nehráli jsme vůbec dobře. Nikomu se to v týmu nelíbilo, ale naše AD Carry nás víceméně skoro všechny vyměnilo, neptejte se mě, jak je to možné. Zkušenost docela marná, ale přece jen jsem poznal pár fajn lidí. WLG na to doplatili a vypadli hned v top 6.

V příští sezóně tě údajně budeme moc sledovat v další evropské top lize. Jak se těšíš a jaké máš ambice?

Další sezónu se dá říct, že si začnu plnit sen. Přesně v tuhle chvíli (rozhovor vznikl 1. ledna pozn. autora) mám dva dny před odletem a příšerně se těším. Bylo by hodně ambiciózní říct, že míříme do European Masters, ale skončit v horní části tabulky a udělat si dobré jméno, to by pro mě byl velký úspěch. Můžu vám říct, že v zemi kam letím je docela teplo :).

V posledních měsících výrazně roste tvůj stream. Nesvádí tě to někdy?

Ačkoliv mě streamování obrovsky baví a začíná mě podporovat čím dál tím více lidí, jsem v první řadě hráč a tak to ještě dlouho zůstane, protože mé ambice jsou nejvyšší - být prvním českým LEC topařem. Nicméně kariéra hráče v esportech je poměrně krátká a vůbec bych se nedivil, kdyby mě stream v budoucnu živil.

Díky za rozhovor. Máš nějaký vzkaz na závěr pro tvé fanoušky nebo čtenáře PLAYzone?

Taky díky. Chtěl bych poděkovat všem za podporu a vaše hlasy. Nemyslím si, že jsem si zasloužil místo v letošním top 10, ale v příštím roce si ho určitě vybojuju. Dále bych chtěl všechny poprosit, aby sledovali naši domácí ligu, podporovali naše organizace, i hráče. Pro spoustu z nás je League of Legends vším a vy jste důvod, proč to tak může být. 


TOP 10 CZSK 2020:

  1. ???
  2. ???
  3. ???
  4. ???
  5. ???
  6. ???
  7. ???
  8.  Česká republika Jakub "Dreedy" Viceník
  9.  Česká republika David "Jejky" Jakubec
  10.  Česká republika Nguyễn "Eren" Đức Anh

Hlasovali: Tomáš "Nightshare" Kněžínek, Radim "Zizou" Zaoral, Jan "Worry" Voráček, David "Krakeer" Bruk, Dalibor "Dalijes" Vacek, Luong "Narama" Nguyen, Radek "DON LAFFSON" Mikušovský, Dominik "Speedy" Hanus, Richard "Micro" Mendl, Marek "Krewca" Krejčík, Tomáš "Mortsche" Anděl, Jan "Kangae" Sekanina, Prokop "Hippowan" Sojka, Čtenáři webu playzone.cz