Přejít k hlavnímu obsahu

V ČÍSLECH: Rok 2019 z pohledu česko-slovenského StarCraftu

5. 1. 2020 | 13:45 StarCraft 2
Rok 2020 úspěšně odstartoval a je nejvyšší čas se ohlédnout i za předchozím rokem z pohledu domácí scény ve hře StarCraft 2. Loňský rok znamenal pro domácí SC2 scénu velkou vzpruhu, což dokazují i níže zmíněná čísla.
StarCraft 2 CZSK
StarCraft 2 CZSK

Česko-slovenský StarCraft se loni posunul zcela výrazně, a to po všech směrech. Oproti roku 2018 se v roce 2019 odehrálo více turnajů, rozdalo se více peněz na prize money a logicky tak razantně stouply i registrace a odehrané mapy. 

 20182019
Počet turnajů613
Finanční výhry v turnajích13 500 Kč26 086 Kč
Výhry v turnajích vč. HW a dalších cen 21 100 Kč51 551 Kč
Hráči v turnajích5785
Registrace v turnajích 101261
Odehrané mapy4251189

Turnajů ve StarCraftu se odehrála celá řada, a to jak online, tak v LAN prostředí. Za zmínku určitě stojí třeba březnový turnaj Ostrava Championship 2019, který ovládl Radko, jenž ve finále porazil 3:1 Kortyho. V červnu pak přišla BYOC akce PLAYzone Challenge, kde jsme si také mohli vychutnat plnohodnotný boj. Ten vyvrcholil naprosto skvělým finále mezi Nolimitem a Hoptem. I když Hopt získal rychle vedení 3:0, Nolimitovi se podařilo zápas zvrátit a nakonec zvítězit 4:3.

Nolimit

Na srpen pak můžeme vzpomínat jako na měsíc, kdy se odehrál velký turnaj Nest Story Cup. Ve finálovém klání se tehdy utkaly týmy Zasz (Zasz, JustLikeFire, nExt, Markus) a Kalf (Nolimit, ladabaz, maGe, siso), přičemž první jmenovaný tým zvítězil 6:4. Hned dva velké turnaje se pak konaly v říjnu, kdy nejprve vyvrcholila Bust Liga, kterou ovládla dvojice Hopt + ling. Ti ve finále přehráli zkušenou dvojici Keirase a Lumpase. Jako poslední velký turnaj stojí za zmínku i Ostrava Championship na FOR GAMES, kdy se ve finále utkali Korty a Rainmaker, přičemž první jmenovaný se nakonec radoval z výhry 3:1.

Pavel "Tucnak" Kristián pro náš web shrnul letošní sezonu v StarCraftu takto:

„Dovolím si říct, že 2018 s ČSL, NestStory a OvaChampem přinesl jisté oživení scény. V roce 2019 jsme se dočkali dalšího růstu, nejdůležitější je to, že se SC2 dostalo na PZCH, hrála se však i spousta online turnajů, krátkých i delšího charakteru, nechyběl offline v Ostravě ani ujetý Nest Story Cup a další akce. Scéna byla turnaji příjemně naplněna a pokud se podaří udržet tento stav i v roce 2020, máme se na co těšit”

Největší aktivitu předvedl vítěz PZ Challenge - Nolimit, jenž odehrál celkem 177 map se skóre 122:55. Nejvyšší podíl výher a proher ale zaznamenal Radko, který sice odehrál "jen" 50 turnajových map, ale vyhrál z nich hned 43. Nejdelší turnajové bitvy jsme se dočkali na PZ Challenge, kdy se Korty s Mattzourem zasloužili o boj na Cyber Forest, který trval těžko uvěřitelných 52 minut a 27 sekund. Velké díky za lví podíl na celém souhrnu patří Martinu "Keiras" Krylovi, kterému patří velký dík také za vše co pro naši komunitu dělá. Pokud by vás zajímala jeho práce, můžete zavítat na web keiras.cz, kde najdete celý souhrn roku 2019 pěkně v tabulkách a konkrétních číslech. 

OvaChamp SC2

Martinu "Keiras" Kryl se k loňské sezoně vyjádřil následovně:

„Loňský rok na naší SC2 scéně hodnotím velmi pozitivně. Z číselného srovnání je celkem zřejmé, že v těchto ohledech scéna roste, což je v podstatě zázrak vzhledem k tomu, že po MČR 2015 u nás hra upadla v zapomnění. Co čísla nezachytily, je ale obdobně pozitivní - na scéně se začíná protlačovat nová krev. Hráči jako Argon, ling, Raddow nebo Robotikov rostou směrem k CZSK špičce a turnaje tak nejsou jednoznačnou záležitostí pro old-shoolery. 

Za zmínku stojí i fakt, že turnaje nezajišťuje pouze jedna osoba. Je tu PLAYzone, Ovachamp, Sisova turnajová série, Tučňákův turnaj v Nestu, liga od dvojice z Passion Mercs, turnaj od Ascending Pariahs a všechny akce zapadly vedle sebe bez jakýchkoliv konfliktů a naschválů, což nebývá na CZSK esport scéně zvykem. Doufám tedy, že podobně pestrá skladba turnajů bude i letos a komunita nebude stát pouze na jedné akci či organizátorovi.”