Přejít k hlavnímu obsahu

Záštita státu nad esportem novým standardem? MŠMT nově zaštiťuje 3E: Akademické mistrovství

Snaha o přiblížení esportu široké veřejnosti a získání podpory od státu přinesla studentské asociaci ESA první plody jejich usilovné práce. Záštitu nad jejich Akademickým Mistrovstvím se totiž rozhodlo převzít Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Pro domácí esport je to obrovským krokem kupředu a my se přidáváme ke gratulacím a asociaci ESA tleskáme.
 MŠMT INFORMUJE O PŘEVZETÍ ZÁŠTITY NAD 3E:AKADEMICKÉ MISTROVSTVÍ! MŠMT UDĚLUJE ZÁŠTITU NAD 3E:AM
MŠMT INFORMUJE O PŘEVZETÍ ZÁŠTITY NAD 3E:AKADEMICKÉ MISTROVSTVÍ! MŠMT UDĚLUJE ZÁŠTITU NAD 3E:AM

Nový svátek domácího esportu? I takové označení 9. ledna, kdy se ke studentské asociaci ESA dostala radostná zpráva, by bylo možné. Právě tohoto dne totiž asociaci ve virtuální schránce přistála zpráva, která znamená v jejich snažení obrovský posun.

Dovoluji si jménem pověřeného ředitele Kanceláře ministra školství, mládeže a tělovýchovy informovat o převzetí záštity Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy nad akcí 3E: Akademické mistrovství.

Záštita MŠMT v rámci esportového projektu je v domácích vodách unikátem, přestože se nejedná o první takový úspěch na domácí scéně. Již od roku 2019 pod záštitou MŠMT funguje projekt Esport Liga a nyní se po jejich bok řadí projekt 3E: Akademické mistrovství. Získat záštitu MŠMT ale rozhodně není nic snadného. Je potřeba, aby daný projekt korespondoval s agendou MŠMT, měl celostátní charakter a především, aby se jednalo o věc veřejně prospěšnou. Web MŠMT uvádí, že udělená záštita je:

Projevem nefinanční podpory a upozorněním na význam a přínos dané aktivity. Záštita se uděluje prostřednictvím diplomu s podpisem ministra nebo jeho náměstka. S udělením záštity se automaticky nepojí osobní účast zástupce MŠMT ani finanční podpora.

Návštěvu politických osobností na turnajích to tedy neznamená, stejně jako se nejedná o finanční podporu ze strany státu. I přesto je však záštita MŠMT velmi prestižní záležitostí. Díky ní získá studentský esportový projekt oficiální punc, který zástupcům ESA umožní lépe komunikovat s dalšími subjekty zapojenými do projektu a především pak celkově pozvedne úroveň a prestiž této univerzitní ligy.

3E Akademické mistrovství
3E Akademické mistrovství
Zdroj: https://esportsa.cz/

Jelikož oznámení takové noviny není jen tak, zeptali jsme se Davida "Lakarta" Urbánka, který zastává pozici oficiálně nazvanou jako Event gaming master, na to, co vůbec udělení záštity MŠMT pro ESA znamená a jak na celou záležitost asociace nahlíží.

V rámci ESA se dlouhodobě snažíme o rozvoj esportu v akademickém prostředí, přičemž záštita od MŠMT nám pomůže dále rozvíjet univerzitní esport a vytvořit důvěru v esport jako takový. ESA se v momentálním akademickém roce podařilo transformovat klasický model 3E ligy na 3E Akademické Mistrovství za pomoci našich nových partnerů ČEZ, Deloitte a svazu CESA, které si klade za cíl vytvořit atraktivnější soutěž nejen pro samotné hráče, ale i pro jednotlivé univerzity a diváky.

Celkově se ESA podařilo posunout nejen samotný model univerzitní ligy, ale i produkční kvalitu vysílání samotné ligy, se kterou chceme oslovit co největší množství esportových fanoušků. Jen za minulý semestr naše vysílání sledovalo téměř 300 tisíc unikátních diváků a spatřujeme velký zájem veřejnosti právě o tento segment esportu.

V letním semestru bude ESA pracovat na vyvrcholení celého mistrovství, kterého se účastnilo přes 30 univerzit z České a Slovenské republiky. Zároveň plánujeme rozšíření našich aktivit na takzvané „battlecupy“, které by měli sloužit jako komunitní mini-turnaje s cílem oslovit širší gamingovou společnost. Momentálně bude v sobotu probíhat první Heroes of the Storm turnájek a na příští měsíc plánujeme první PVP turnaj ve World of Warcraft.

O všech našich aktivitách informujeme na našich Facebookových stránkách, takže pokud se mezi čtenáři nachází studenti, co ještě o ESA neslyšeli a mají chuť si zasoutěžit, uvítáme je s otevřenou náručí.
Štítky: ESA, MŠMT
Šéfredaktorka PLAYzone. Hrami žije od malička a její srdcovkou vždy byl StarCraft, jemuž se věnovala kompetitivně, a World of Warcraft.