Přejít k hlavnímu obsahu

Budou hrát americké týmy ESL Pro League?

21. 12. 2016 | 14:45 Counter-Strike 2
Herní sezóna 2017 ještě ani nezačala a už vyvolává řadu sporů a otázek. Kromě blížících se dvou velkých turnajů, kde se hraje celkově o dva a půl milionu dolarů, dochází k prvním potyčkám mezi velkými asociacemi.
Výchozí obrázek

Herní sezóna 2017 ještě ani nezačala a už vyvolává řadu sporů a otázek. Kromě blížících se dvou velkých turnajů, kde se hraje celkově o dva a půl milionu dolarů, dochází k prvním potyčkám mezi velkými asociacemi.

Začátkem roku vznikla vůbec první herní asociace WESA. Tu měli potichu řídit orgány ESL, hráči a zástupci týmů. Zakládajícími členy byly většinou organizace a týmy z Evropy a CIS regionu. Jediný FaZe Clan byl osloven jakožto reprezentant Severní Ameriky. Bohužel tým po týdnu z asociace odešel a s potupou byla WESA upozaděna vůči všem velkým turnajům a akcím.


Obhájí Cloud9 titul z ESL Pro League S5?

Je tomu ale jen několik týdnů, co se v americkém regionu daly dohromady ty nejlepší organizace, které společně utvořily The Professional Esports Association (Immortals, Cloud9, Team Liquid, TSM, a další). A dle slov redaktora Jareka "DeKay" Lewise se poprvé tato společnost chystá vystoupit vůči ostatním. 

PEA dle řady zdrojů chystá vydat prohlášení, které zakazuje hráčům z NA regionu hrát ESL Pro League a jiné turnaje, které nemají podporu PEA. Asociace zároveň poslala ESL schůdnou variantu, vytvořit na konci roku 2017 velké Global Finals, kde by se utkaly nejlepší světové týmy z obou asociací. ESL ale tuto variantu okamžitě svrhla ze stolu.

Někteří hráči jsou ale nešťastní s rozhodnutím PEA a lobují za to, aby došlo k dohodě mezi WESA a PEA. Druhá asociace chce ale utvořit vlastní ligu, ve které by rádo mělo všechny hvězdy NA. Hráči se ale dožadují svého práva hrát tu soutěž, kterou chtějí, zvlášť poté, co bylo ohlášeno, že prizemoney se pro příští ročník ESL Pro League zvyšuje.

Aktuální situace je taková, že PEA už se domlouvá s organizátory ECS, se kterými dojde k několikaleté smlouvě, aby mohli hráči z NA hrát v jejich lize. ECS za to pak zaplatí určitý poplatek pro danou asociaci.