Přejít k hlavnímu obsahu

To byly nervy! Cloud9 vyhrávají ELEAGUE Major

29. 1. 2018 | 00:49 Counter-Strike 2
ELEAGUE Major začíná gradovat a my se tak dostáváme do poslední fáze, do samotného play-off. Celý turnaj se tak stěhuje do Bostonu, kde se pak odehraje vyřazovací část. Kdo se v play-off představí a jak vypadá rozlosování zápasů?
Výchozí obrázek

ELEAGUE Major začíná gradovat a my se tak dostáváme do poslední fáze, do samotného play-off. Celý turnaj se tak stěhuje do Bostonu, kde se pak odehraje vyřazovací část. Kdo se v play-off představí a jak vypadá rozlosování zápasů?

Atlantská část ELEAGUE Majoru skončila a my známe všech osm nových legend. Výsledky byly přinejmenším překvapivé - dočkali jsme se šesti nových legend, svojí pozici z TOP8 na PGL Kraków dokázaly obhájit jen dva týmy - SK Gaming a fnatic. Naopak k šesti novým legendám, které si cestu do play-off musely vybojovat až z kvalifikace, patří mousesports, FaZe Clan, Natus Vincere, G2 Esports, Cloud9 a největší překvapení turnaje, Quantum Bellator Fire. 

Takto vypadala stage v Krakově, dočkáme se podobné atmosféry i v Bostonu? (foto: HLTV.org)

Zápasy v bostonské Agganis Aréně startují v pátek v 16 hodin, kdy se odehraje první čtvrtfinále. V pátek se odehrají ještě další 2 čtvrtfinále, sobota pak bude patřit poslednímu čtvrtfinále a obou semifinálovým zápasům. Nedělní den už tradičně patří jen a pouze all-stars zápasu a nakonec samotnému grandfinále. Je také třeba zmínit, že celé play-off se odehraje formátem BO3 Single Elimination.

ELEAGUE Boston Major 2018 - play-off
Čtvrtfinále Semifinále Finále Vítěz
bo3bo3bo3 
 
{#Evropská unie} FaZe Clan2          
 Pátek 26. ledna 16:00   {#Evropská unie} FaZe Clan2     
{#Evropská unie} mousesports0          
     Sobota 27. ledna 18:30  {#Evropská unie} FaZe Clan1  
{#Ukrajina} Natus Vincere2          
 Pátek 26. ledna 18:30  {#Ukrajina} Natus Vincere0     
{#Ruská federace} Quantum Bellator Fire0          
         Neděle 28. ledna 20:00  {#Spojené státy americké} Cloud9
{#Francie} G2 Esports0         Vítěz
 Pátek 26. ledna 21:00  {#Spojené státy americké} Cloud92      
{#Spojené státy americké} Cloud92          
     Sobota 27. ledna 21:00  {#Spojené státy americké} Cloud92  
{#Brazílie} SK Gaming2         
 Sobota 27. ledna 16:00  {#Brazílie} SK Gaming1      
{#Švédsko} fnatic1         
 

Rozdělení čtvrtfinálových zápasů proběhlo na základě výsledků skupinové Swiss části. Díky tomu se dočkáme množství zajímavých zápasů. Pojďme se na ně teď podívat podrobněji.

FaZe Clan vs. Mousesports

{#Evropská unie} FaZe Clanvs.{#Evropská unie} mousesports
Skóre ve skupinách: 3-0SestavaSestavaSkóre ve skupinách: 3-2

{#Švédsko} olofmeister
{#Bosna a Hercegovina} NiKo
{#Dánsko} karrigan
{#Norsko} rain
{#Slovenská Republika} GuardiaN

{#Švédsko} RobbaN

{#Česká Republika} oskar
{#Slovenská Republika} STYKO
{#Nizozemsko} ChrisJ
{#Finsko} suNny
{#Estonsko} ropz

{#Ukrajina} lmbt-

Souboj pro české a slovenské fanoušky rozhodně nejzajímavější. Dočkáme se totiž zápasu oskar proti GuardiaNovi, dvou nejlepších CZ/SK sniperů, kteří patří mezi světovou špičku. Ty v zápase doplní také Slovák STYKO, který se o čtvrtfinále rozpovídal v našem interview.

Vraťme se ale k týmům, které se v zápase utkají. Favoritem je bez pochyby zkušenější tým FaZe Clan, který je momentálně považovaný za největšího favorita turnaje. FaZe prošli skupinovou fází naprosto suverénně a dokázal si poradit i s týmy jako fnatic nebo SK Gaming. Naopak mousesports jsou tým, který sází spíše na vycházející talenty a na mladou dravost. Ve skupinách si připsali několik jednoznačných vítězství, stejně jako nečekanou prohru proti QB.Fire.

Oba dva týmy mají podobný styl hry, stejně jako podobný map pool. Díky tomu může být utkání neskutečně vyrovnané a zcela určitě uvidíme zápas na 3 mapy, který nejspíš rozhodnou hlavně chyby, podobně jako na ECS Finals S4, kde nakonec výhru uhrál tým FaZe. Podobně tomu bude nejspíš i v Bostonu, z čeho můžou těžit spíše FaZe, kteří jsou na tom lépe jak z pohledu zkušeností, tak z pohledu individuálních statistik.

Náš tip: 2-1 pro FaZe Clan

Zvládnou mousesports projít do semifinále, nebo to bude GuardiaN, kdo se bude radovat? (foto: HLTV.org)

Natus Vincere vs. Quantum Bellator Fire

{#Ukrajina} Natus Vincerevs.{#Ruská federace} QB.Fire
Skóre ve skupinách: 3-1SestavaSestavaSkóre ve skupinách: 3-1

{#Ukrajina} Edward
{#Ukrajina} s1mple
{#Ukrajina} Zeus
{#Ruská federace} electronic
{#Ruská federace} flamie

{#Ukrajina} kane

{#Ruská federace} balblna
{#Ruská federace} jmqa
{#Ruská federace} waterfaLLZ
{#Ruská federace} Boombl4
{#Litva} Kvik

{#Ruská federace} iksou

Derby dvou CIS týmů, souboj zkušených matadorů proti dravým nováčkům. Zatímco v Natus Vincere jsou ostřílení hráči v čele s obhájcem Major titulu Zeusem, na straně Quantum Bellator Fire nenajdeme jediného hráče, který by měl zkušenosti s hrou na turnaji jako je tento.

Paradoxně, právě toto hraje do karet QB.Fire. Tým, který dokázal už dvakrát všechny překvapit a postoupit do další fáze, může těžit z toho, že nemá co ztratit. Naopak na ramenou Na`Vi je obrovský tlak a nic než výhra nepřipadá v úvahu. Na`Vi sice ukázali v předchozích fázích dost nevyrovnanou hru, stejně tak si ale připsali několik jednoznačných vítězství, které jim bez pochyby přidaly na sebevědomí. Naopak QB.Fire šli do všech zápasů jako outsideři, díky své neskutečně silné CT straně si však dokázali poradit i s týmy jako Gambit nebo Mouz.

Díky CIS původu mají oba týmy podobný playstyle, což může být výhodou spíše pro QB.Fire, kteří narozdíl od Na`Vi hrají s CIS týmy pravidelně a jsou na tento styl hry zvyklí. QB.Fire také bez pochyby využijí své silné CT strany, díky které mohou získat nad Na`Vi výhodu. Naopak pro Na`Vi hraje silnější map pool a hlavně zkušenosti z velkých turnajů, které se rozhodně mohou projevit.

Náš tip: 2-1 pro Na`Vi

G2 Esports vs. Cloud9

{#Francie} G2 Esportsvs.{#Spojené státy americké} Cloud9
Skóre ve skupinách: 3-0SestavaSestavaSkóre ve skupinách: 3-2

{#Francie} kennyS
{#Francie} NBK-
{#Francie} apEX
{#Francie} shox
{#Francie} bodyy

{#Francie} SmithZz

{#Spojené státy americké} Skadoodle
{#Spojené státy americké} Stewie2K
{#Spojené státy americké} autimatic
{#Spojené státy americké} RUSH
{#Spojené státy americké} tarik

{#Spojené státy americké} valens

G2 Esports i Cloud9 začaly v kvalifikaci podobně a oba týmy si připsali skóre 3-0. Rozdíl nastal ve skupinách, ve kterých Francouzi prošli bez prohry, zatímco Američané museli dohánět ztrátu 0-2. Pomohl tomu i první zápas, ve kterém se tyto dva týmy setkali, a který dopadl lépe pro G2.

I díky tomu budou dnes v pozici favorita právě G2. Oba týmy mají silný map pool, díky čemuž se určitě dočkáme třetí mapy. Tou nejspíš bude, stejně jako ve skupinách, mapa Cache. Tu si, jak už bylo jednou napsáno, dokázali G2 s přehledem pohlídat, i díky chybám, které Američané nasekali, proto jsou v tomto zápase favoritem Francouzi. Pokud se ale Cloud9 dokážou poučit z chyb z posledního zápasu a na G2 se připravit, mohou to být právě oni, kdo si zahraje semifinále.  

Náš tip: 2-1 pro G2 Esports

Zopakují G2 vítězství nebo tentokrát odejdou šťastnější Cloud9? (foto: HLTV.org)

SK Gaming vs. Fnatic

{#Brazílie} SK Gamingvs.{#Švédsko} Fnatic
Skóre ve skupinách: 3-1SestavaSestavaSkóre ve skupinách: 3-2

{#Brazílie} FalleN
{#Brazílie} TACO
{#Brazílie} fer
{#Brazílie} Coldzera
{#Brazílie} felps

{#Brazílie} dead

{#Švédsko} JW
{#Švédsko} KRIMZ
{#Švédsko} Flusha
{#Švédsko} Golden
{#Švédsko} Lekr0

{#Švédsko} Jumpy

Nejlepší tým světa proti týmu, který se snaží vrátit svou ztracenou slávu. SK Gaming už dva roky dominuje světu CS:GO, loňský rok měl ale smůlu na Majory. Naopak fnatic patřili k špičce již dřive, ale po nepovedeném předloňském shuffle s GODSENT se stále nedokázali dostat do pozice TOP týmu.

SK Gaming dojeli na Major oslabení, kvůli pravidlům musí hrát s bývalým spoluhráčem felpsem. S ním odehráli také PGL Kraków Major, kde skončili už ve čtvrtfinále. Od té doby však s felpsem hráli jenom minimálně a tým dokonce před majorem ani netrénoval. Právě toho mohou využít Švédi, kteří mohou nepřipravené Brazilce zaskočit. Všichni ale dobře známe IGL schopnosti FalleNa, který dokáže perfektně číst hru soupeře.

Výběr map bude hrát do karet spíše Švédům. Ti dokážou zahrát dobře i na mapách, které nepatří mezi nejsilnější mapy Brazilců, čímž mohou v BO3 sérii získat výhodu. Stále ale platí, že rozhodovat bude hlavně příprava. Pokud se Fnaticům podaří využít nepřipravenost a možné poziční chyby na straně SK Gaming, budou to oni, kdo postoupí.

Náš tip: 2-1 pro Fnatic


Fun facts:

Na závěr vám přinášíme několik faktů z skupinové části:

  • Postoupilo 6 Challengerů, ale pouze QB.Fire se do play-off probojovali až z Minoru.
  • TOP8 z posledního majoru obhájili pouze SK Gaming a fnatic.
  • Nepostoupil vítěz posledního majoru, tým Gambit. Američtí fanoušci tak neuvidí naživo nejvíc sexy vítěze majoru v dějinách, Dosiu. Jediný, kdo má šanci obhájit vítězství z Polska je Zeus, který přestoupil do Na'Vi.
  • Ve čtvrtfinále uvidíme hráče z 15 zemí. Největší zastoupení má Rusko a Švédsko - 6 hráčů.
  • Nejlepší statistiky si připsal GuardiaN s ratingem 1.53. Oskar byl na 4. místě s ratingem 1.48.
  • Naopak nejhorší statistiky si připsal tým Virtus.pro, 4 jeho hráči patří mezi nejhorší pětici.
  • Všichni hráči, kteří drželi nepostupovou sérii, dokázali postoupit do play-off a sérii tak přerušit. NiKo dokázal postoupit na 6. pokus, shox na 7., chrisJ na 8. a Skadoodle dokonce na 9. pokus.
  • Svou sérii postupů do play-off prodloužili pouze olofmeister a KRIMZ. Naopak o ni přišli dev1ce, Xyp9x a dupreeh.
Štítky: ELEAGUE Major
Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.