Přejít k hlavnímu obsahu

Dynastie SKT končí, král je mrtev, ať žije Samsung

5. 11. 2017 | 23:25 League of Legends
Kolem 106 milionů fanoušků po celém světě sledovalo historický milník v soutěžní esport hře League of Legends. Letošní finále mělo rozhodnout o nesmazatelném zápisu týmu SKT Telecom T1 do světové historie esportu jako prvního obhájce poháru a navždy ukotvit midaře Lee "Fakera" Sang-hyeoka mezi legendy. Osud jim ale do cesty přihrál dlouhou dobu spícího obra, tým Samsung Galaxy. 
Výchozí obrázek

Kolem 106 milionů fanoušků po celém světě sledovalo historický milník v soutěžní esport hře League of Legends. Letošní finále mělo rozhodnout o nesmazatelném zápisu týmu SKT Telecom T1 do světové historie esportu jako prvního obhájce poháru a navždy ukotvit midaře Lee "Fakera" Sang-hyeoka mezi legendy. Osud jim ale do cesty přihrál dlouhou dobu spícího obra, tým Samsung Galaxy. 

CUP

Všemi světovými analisty i redakcí Playzone byla očekávána těžká, pětizápasová bitva, do které SKT nastupovali spíše jako ten "slabší" z obou korejeských soupeřů. Bylo to dáno hlavně faktem, jak komplikovanou cestu mělo SKT přes čínský RNG a evropské Misfits ve vyřazovací části turnaje. Oba celky dokázaly SKT dotlačit až do rozhodující páte hry. Oproti tomu Samsung zvládl vyřadit vítěze LCK tým Longzhu Gaming i čínský World Elite bez větších zaváhání.

Taktika na prvním místě

Tak jako každý rok, když se korejci utkají o titul světového šampiona, taktika se ocitne vždy na prvním místě. A momentálně není na světě lepší tým, co do taktické vyspělosti, než Samsung Galaxy. Takový způsob, jakým přehráli SKT v prvním finálovém zápase, ještě k vidění nebyl. Samsung Galaxy si za celý zápas skvěle kontroloval vizí po celé mapě a nebýt jedné zničené věže a šťastně ukradeného barona ze strany SKT, byla by to dokonalá hra bez ztráty květinky. SKT bylo celou hru o krok pozadu a postupně zatlačováeno do své báze bez nároku získat jediného ze 4 draků, nebo snad zabít topaře Cuveeho. Jeho překvapivý counterpick Kennen zaměřený na fyzické poškození zdecimoval Huniho Gnara ve split-push taktice. Po 37 minutách Samsung poprvé dominantně pokořil bázi SKT a nakousl jejich psychiku.

Current

Individualita, jen když je užitečná

V druhé hře se ukázalo, že turnajová meta nesvědčí agresivním duelistům. Zásadním šampioném se stal Huniho Yasuo, kterého si zvolilo SKT jako counterpick proti Cuveeho Gnarovi. Naneštěstí pro SKT dopadli stejně jako Misfits proti TSM. SKT nedokázalo úspěšnou začáteční fázi na lince překlenout do střední části hry a získat nad soupeřem kompletní převahu. Samsung klinicky trestal nevynucené chyby SKT a těžil z jejich očividně nalomené psychiky. SKT jako by po první zdrcující prohře jen pomalu startovalo do herních obrátek, což se projevilo na jejich neorganizovaných týmových soubojích bez přesné komunikace. Samsung zkrotil Yasua, když SKT donutil, aby se hrálo dle jejich taktiky a hladce zvýšil na 2:0.

Samsung Galaxy

Faker a jeho dynastie

Jestli chcete porazit SKT, musíte nejdříve porazit Fakera. Nejznámější světový hráč od začátku spojuje celou éru úspěchů týmu SKT a na tomto turnaji potvrzoval, proč získal přezdívku Unkillable Demon King (Nezabitelný Král Démonů). Celý turnaj hrál ve výborné formě a nebýt něho, určitě by se SKT do finále nepodívalo. Takže, jak porazíte SKT s Fakerem? V celku jednoduše, necháte SKT, aby se porazilo samo. Kouč SKT Kkoma dal nejlepšího hráče turnaje v nejdůležitějším zápase sezóny na podpůrného šampiona - Karmu. Kontroverzní rozhodnutí kouče rozhodlo o osudu SKT. I přesto, že Faker byl opět vidět a táhnul zkomírající spodní linku, co to šlo. Síla jeho šampiona rychle opadala a jeho týmu chyběla vítězná morálka, aby mohli proti Samsungu odolat. K překvapení všech Samsung Galaxy po třech rychlých vítězstvích ukončil vládnoucí dynastii SKT Telecom T1, nechal Fakera v slzách a odnesl si titul mistra světa Worlds 2017.

Smutný Faker

Budoucnost SKT Telecom T1 a Samsung Galaxy

V týmu SKT se po nepřirozeně komplikované sézóně určitě bude měnit soupiska hráčů. Peanut s Hunim byli po celou sezónu spíše naobtíž a bohužel i když jim nesvědčila meta, tak fanoušci SKT jsou zvyklí vyhrávat všechno, na co se podívají.  Na druhou stranu, pokud se bude některý ze špičky top týmu pokoušet co nejrychleji dohnat Samsung Galaxy můžeme očekávat velmi žhavé přestupové okno na všech frontách. Prozatím se může Samsung radovat z výhry a přemýšlet, jaké skiny si nechají od Riotu vytvořit pro své oblíbené šampiony. Prozatím víme toto z týmového Twitteru Samsung Galaxy.

  • Cuvee: Gnar
  • Ambition: nerozhodnuto
  • Crown: Taliyah
  • Bot lane: Xayah + Rakan
  • Sub: Rengar