Přejít k hlavnímu obsahu

ESL Pro League S7 Finals je tu – preview

14. 5. 2018 | 02:17 Counter-Strike 2
Už příští týden se fanoušci dočkají vyvrcholení sedmé sezóny ESL Pro League, největší ligy ve světě Counter-Strike. V Dallasu se utká o titul hned 16 týmů. Jak bude turnaj probíhat, koho uvidíme v akci a kdo patří k největším favoritům?
Výchozí obrázek

Už příští týden se fanoušci dočkají vyvrcholení sedmé sezóny ESL Pro League, největší ligy ve světě Counter-Strike. V Dallasu se utká o titul hned 16 týmů. Jak bude turnaj probíhat, koho uvidíme v akci a kdo patří k největším favoritům?

Poslední tři měsíce týmy na online frontě soupeřily o to, kdo se probojuje na finále ESL Pro League. Celkem se kvalifikovalo 16 týmů z 4 regionů (více o online části zde), které se od 15. do 20. května utkají v americkém Dallasu o prize pool 750 000  dolarů. 

Velkou novinkou je rozšíření turnaje z 12 na 16 týmů. Tím přibylo místo pro jeden další evropský tým, pro dva týmy z nově zavedené asijsko-pacifické divize a pro jeden tým z Latinské Ameriky. Díky tomu se změny dočkal i formát turnaje; účastníci jsou podle výsledků z online části rozřazeni do dvou skupin po 8 týmech, které se utkají v double-elimination pavouku. Vítěz bracketu postupuje rovnou do semifinále, na poraženého z horního bracketu a vítěze spodního bracketu potom čeká čtvrtfinále.

ESL Pro League se po roce vrací do Dallasu (foto: HLTV.org)

Play-off se poté odehraje ve Verizon Theatre s kapacitou 6 000 diváků. Šestice nejlepších týmů se utká v Single Elimination bo3 bracketu, který vyvrcholí nedělním bo5 grandfinále. Vítězný tým si odnese 250 000 dolarů a jeden bod do Intel Grand Slam. Jaké týmy se tedy v Dallasu představí? Týmy jsou níže seřazeny podle toho, jak byly rozosovány do bracketu.

SKUPINA A
mousesports
Sharks

{#Nizozemsko} chrisJ
{#Česká Republika} oskar
{#Slovenská Republika} STYKO
{#Finsko} suNny
{#Estonsko} ropz
vs. 
{#Brazílie} nak
{#Brazílie} exit
{#Brazílie} leo_drunky
{#Brazílie} jnk
{#Brazílie} RCF
FaZe Clan
Cloud9
{#Dánsko} karrigan
{#Bosna a Hercegovina} NiKo
{#Slovenská Republika} GuardiaN
{#Norsko} rain
{#Švédsko} Xizt
vs. {#Kanada} FNS
{#Spojené státy americké} autimatic
{#Spojené státy americké} Skadoodle
{#Spojené státy americké} RUSH
{#Spojené státy americké} tarik
NRG eSports
Heroic

{#Spojené státy americké} FugLy
{#Spojené státy americké} Brehze
{#Bulharsko} CeRq
{#Kanada} daps
{#Spojené státy americké} nahtE
vs. 
{#Švédsko} friberg
{#Švédsko} MODDII
{#Dánsko} es3tag
{#Dánsko} niko
{#Norsko} cromen
Natus Vincere
MVP PK
{#Ukrajina} s1mple
{#Ukrajina} Edward
{#Ruská federace} flamie
{#Ruská federace} electronic
{#Ukrajina} Zeus
vs. {#Korejská republika} solo
{#Korejská republika} glow
{#Korejská republika} zeff
{#Korejská republika} HKS
{#Korejská republika} XigN

Skupina A bude pro CZ/SK fanoušky ta atraktivnější, protože v ní uvidíme všechny tři naše zástupce. Právě FaZe Clan se na IEM v Sydney ukázal ve skvělé formě, na kterou bude chtít bez pochyby navázat i zde. Pokud se jim podaří v prvním zápase porazit své rivaly z Cloud9, utká se nejspíše o postup do play-off s mousesports, pro které by měla být výhra nad Sharks formalitou. V tomto postupovém zápase by měl být jasným favoritem FaZe Clan s GuardiaNem, který vykazuje v poslední době lepší formu než mouz s duem oskar, STYKO.

Ve skupině A je největším favoritem FaZe Clan (foto: HLTV.org)

V druhé části pavouka je jasným favoritem tým Natus Vincere v čele se s1mplem, minimálně potrápit je však mohou NRG eSports a Heroic. Právě NRG dokázali v Austrálii hrát vyrovnaně s Astralis či G2 Esports a ukázali, že se s nimi musí počítat. Velmi silně působí také nová sestava Heroic, která může s fribergem jedině překvapit, avšak na postup to nejspíše stačit nebude.

Ve finále skupiny, kde už budou mít oba týmy postup do play-off jistý, ale boudou bojovat ještě o postup přímo do semifinále, se nejspíš utkají FaZe a Na`Vi. Lehkým favoritem by měli být FaZe, pokud se ale podaří hráčům Na`Vi podpořit své hvězdy, nemalou šanci mají i oni.

O poslední postupové místo se tak pravděpodobně utkají mousesports a Cloud9. Vzhledem k tomu, že se Cloud9 ještě nepodařilo plně vzpamatovat z odchodu Stewieho, budou favoritem mouz. Tento evropský tým se momentálně pohybuje na špičce, a i když jejich poslední výkony nebyly příliš přesvědčivé, play-off by pro ně mělo být samozřejmostí.

Náš tip na postupující ze skupiny A: 1. FaZe, 2. Natus Vincere, 3. mousesports

SKUPINA B
Team Liquid
Grayhound
{#Spojené státy americké} nitr0
{#Spojené státy americké} ELiGE
{#Kanada} Twistzz
{#Kanada} NAF
{#Brazílie} TACO
vs. {#Austrálie} Dick Stacy
{#Nový Zéland} Gratisfaction
{#Mongolsko} erkaSt
{#Austrálie} dexter
{#Austrálie} malta
Space Soldiers
Renegades
{#Turecko} XANTARES
{#Turecko} ngiN
{#Turecko} paz
{#Turecko} MAJ3R
{#Turecko} DESPE
vs. {#Austrálie} AZR
{#Austrálie} jks
{#Austrálie} USTILO
{#Spojené státy americké} Nifty
{#Norsko} jkaem
OpTic Gaming
Astralis
{#Dánsko} k0nfig
{#Dánsko} cajumb
{#Dánsko} gade
{#Dánsko} Snappi
{#Dánsko} JUGi
vs. {#Dánsko} device
{#Dánsko} dupreeh
{#Dánsko} Xyp9x
{#Dánsko} gla1ve
{#Dánsko} Magisk
Ninjas in Pyjamas
SK Gaming
{#Švédsko} GeT_RiGhT
{#Švédsko} f0rest
{#Švédsko} draken
{#Švédsko} REZ
{#Švédsko} dennis
vs. {#Brazílie} FalleN
{#Brazílie} boltz
{#Brazílie} coldzera
{#Brazílie} fer
{#Spojené státy americké} Stewie2K

Ve skupině B bude situace taktéž dost zajímavá. Díky rozlosování bracketu má velkou šanci na postup tým Renegades patřící k příjemným překvapením IEM Sydney. Tento tým narazí v prvním kole na Space Soldiers, kteří se online výkony pomalu řadí mezi Tier 1, avšak narozdíl od australských rivalů jim chybí zkušenosti z velkých turnajů. Další překážkou v cestě jim bude Team Liquid, který však po odchodu steela předvádí rozporuplné výsledky a je tedy dost možné, že ani oni na Renegades nebudou stačit. Zapomínat však nesmíme ani na tým Grayhound, který v Sydney zazářil vyřazením SK Gaming a potrápením FaZe Clanu. Pokud dokáží na své výkony ze Sydney navázat, v boji o postup do do play-off se i s nimi musí počítat.

Dotáhhne device svůj tým k vítězství? (foto: HLTV.org)

Ve spodní části pavouka je situace o něco jasnější. V prvním zápase uvidíme netradiční dánské derby, ve kterém se proti zkušeným Astralis postaví nově sestavený tým OpTic. Favoritem jsou samozřejmě Astralis, avšak OpTic mohou své krajany dosti potrápit. Ve druhém otevíracím zápase se utkají Ninjas in Pyjamas s SK Gaming. Brazilci se potýkají s nejhorší formou ve své historii, situace je dokonce tak špatná, že se FalleN vzdal role in-game leadera. Naopak NiP jsou po příchodu dennise na vzestupu a dost možná budou černými koni celého turnaje. O postup by se tak měli utkat právě NiP s Astralis, přičemž favoritem budou spíše Dáni.

Co se týče zápasu o postup do semifinále, v něm by měl být favoritem opět tým Astralis. Jak už bylo řečeno, lze jen těžce hádat, proti komu se postaví. Bude se pravděpodobně rozhodovat mezi Renegades a Liquid, v obou případech by ale měli zvítězit Astralis, pokud se turnaj nezvrhne v jedno překvapení za druhým, jako tomu bylo v Sydney. Třetí postupové místo s největší pravděpodobností získá tým Ninjas in Pyjamas, kterým by měl konkurovat méně úspěšný z dvojice Liquid, Renegades, nejspíš to budou ale právě Švédi, kdo získá poslední místenku ve čtvrtfinále.

Náš tip na postupující ze skupiny B: 1. Astralis, 2. Renegades, 3. Ninjas in Pyjamas

Štítky: ESL Pro League
Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.