Přejít k hlavnímu obsahu

eSport - výuková metoda pro budoucí manažery?

22. 4. 2013 | 18:02 Všechny hry
Český informační portál Novinky.cz přišel s trochu rozdílným pohledem na počítačové hry a elektronický sport. Podle zakladatele a ředitele společnosti Scio jde o perfektní výukovou metodu pro budoucí manažery. Své do článku přináší i světový sniper paradox nebo mistr světa v TrackMania Nations, HakkiJunior.Počítačové hry jako elektronický sport, kterým si lze přivydělat - právě tak nazval český portál svůj článek s náhledem na nám dobře známý a milovaný eSport. 
Výchozí obrázek

Český informační portál Novinky.cz přišel s trochu rozdílným pohledem na počítačové hry a elektronický sport. Podle zakladatele a ředitele společnosti Scio jde o perfektní výukovou metodu pro budoucí manažery. Své do článku přináší i světový sniper paradox nebo mistr světa v TrackMania Nations, HakkiJunior.

Počítačové hry jako elektronický sport, kterým si lze přivydělat - právě tak nazval český portál svůj článek s náhledem na nám dobře známý a milovaný eSport. 

Světoznámý sniper vyrostl v mladého podnikatele

Redakce Novinky.cz totiž oslovila několik úspěšných hráčů a profesionálů v různých oborech - mezi nimi i spolumajitel pražské herny DISTRICT Prague a bývalý Call of Duty 4 hráč eSuby nebo světově známého týmu TCM Gaming, Jan Duchoň.


Spolumajitel DISTRICT Prague, Jan "paradox" Duchoň (foto: Petr Hloušek, Právo)

Paradox - přezdívka, pod kterou Jana zná eSport komunita - se už jako teenager dostal na řadu evropských akcí se svým nizozemsko-českým týmem a přiblížil portálu svůj přístup k založení herny v obchodním centru Harfa.

"Takový gaming-room tu ještě není, chceme se přiblížit těm v zahraničí a pořádat i profesionální turnaje."

Honza také nastínil, co pro něj znamenaly evropské akce, kterých se zúčastnil jako hráč:

"Je to fajn, když se jako teenager podíváte s kamarády třeba do Nizozemí, potkáte tam spoustu lidí z různých zemí a se stejným zájmem a ještě si jako bonus odvezete každý v kapse tisíc eur."

Co počítačové hry přinesou dětem a mladistvým?

Další oslovenou osobností byl Ondřej Šteffl, ředitel a zakladatel společnosti Scio. Ten se v článku zaměřuje na přínos pro rozvoj dítěte a do kontrastu dává i příklad s četbou knih:

"Paušálně prohlásit počítačové hry za škodlivé, je něco podobného jako říct, že je škodlivá četba.

Za dob největší popularity rodokapsů je někteří lidé četli do „zblbnutí“ a nic jim to nepřinášelo. Přesto je četba jako taková spíš prospěšná činnost."

A které hry že Ondřej Šteffl považuje za přínosné?

"Za nejpřínosnější považuji MMORPG hry. Musí se tu sejít několik lidí a pracovat na společném úkolu.

World Of Worldcraft nebo World Of Tanks by měly učit, jak spolupracovat, jak správně komunikovat, domluvit se na rozdělení úkolů, přijmout zodpovědnost, dávat pokyny nebo je naopak přijímat."


"Prohlásit počítačové hry za škodlivé, je jako říct, že je škodlivá četba"(foto: Česká televize)

Jako další příklad přínosu dětem uvádí svého syna, který díky hernímu kontaktu s Australanem a Finem získal dobrou znalost angličtiny:

"Navíc se můžete spojit s lidmi z celého světa a tím pádem musíte komunikovat v angličtině. Můj syn hrál hru s člověkem z Austrálie a z Finska a kromě školy, kam chodil, je to důvod, proč mluví výborně anglicky."

Úspěšní hráči na pozice špičkových manažerů?

Počítačové hry kromě angličtiny ale pomáhají i analytickému myšlení, řekl pan Šteffl redakci Novinky.cz a uvedl

"Často mnohem lépe, než to dělá školní matematika. Děti chtějí přirozeně poznávat nové věci a také se nové věci učit. Pokud jim to nenabídne škola, hledají jinde. Důkazem je to, že firmy jako Hewlett Packard nebo Yahoo vyhledávají úspěšné hráče a nabízejí jim pozice vrcholových manažerů."

Celý rozhovor zakončil připomenutím řady studií ve Spojených státech, které škodlivost her vyvracejí.

"Dobrý postřeh, rychlá rozhodnutí," říká HakkiJunior

Poslední osobností je české scéně dobře známý Erik "HakkiJunior" Leštach, který drží kromě titulu mistra republiky i titul mistra světa z Electronic Sports World Cup 2011, samozřejmě v závodní hře TrackMania Nations.


Hakki si před dvěma lety odnesl z Francie tu nejcennější trofej (foto: eSuba.eu)

Jemu hraní na špičkové úrovni přineslo následující:

"Naučil jsem se například rychle se rozhodovat i v životních situacích, protože ve hře musíte udělat rychlá a správná rozhodnutí. Pak taky hodně jde o dobrý postřeh.

Často záleží na milimetrech, abyste nenabourali, potřebujete být soustředění a nemůžou se vám klepat ruce."

Článek sepsala Zuzana Musálková z deníku Právo. Celý si jej můžete přečíst zde.