Přejít k hlavnímu obsahu

Esports Heaven Prague: Vše na jednom místě

3. 12. 2012 | 18:26 Counter-Strike 2
Včera byl úspěšně zakončen pražský Esports Heaven AMD Sapphire CS:GO Invitational LAN a na nás je, abychom tuto kapitolu také ukončili. Pojďme si udělat malé shrnutí celého jedinečného turnaje.
Výchozí obrázek

Včera byl úspěšně zakončen pražský Esports Heaven AMD Sapphire CS:GO Invitational LAN a na nás je, abychom tuto kapitolu také ukončili. Pojďme si udělat malé shrnutí celého jedinečného turnaje.

Den první, sobota

Hned jak se Tomáš "greener" Mikula a Milan "Striker" Švejda dostali na místo v sobotu ráno, bylo opravdu co dělat. Týmy skupiny A už byly na místě a začaly se připravovat na první zápasy skupiny A. Naše oko samozřejmě už u východu zachytili členové ESC a Ninjas in Pyjamas, na velké prohlížení ale ještě nebyl čas, protože zbývalo jen pár chvil do začátku zápasů.


Jedny z prvních fotografií. První zachycuje stanici PLAYzone.cz na místě a druhá - jak jinak - výbavu Patrika "f0rest" Lindberga

Skupina A

První skupina začala trochu hekticky. Organizátoři řešili obvyklé problémy s počítači, které zasáhly převážně Poláky. Možná proto jejich první zápas dopadl zcela nečekaně, když nejméně známý tým turnaje, Brussels Guardians, dokázal uhrát hned 13 bodů s třetím nasazeným.

Naproti tomu Ninjas in Pyjamas vstoupili do turnaje ve své obvyklé formě. Rusy a Belgičany porazili bez sebemenších problémů. Na problémy ale narazili s jedním ze tří francouzů, BuyKey, kteří si na pomoc do Prahy přivolali aktuálního hráče JaS, Adil "ScreaM" Benrlitoma, který nakonec skončil druhý v celkovém počtu fragů (viz EHP: Turnaj v řeči čísel). I přes ty nakonec dokázali přejít až do posledního zápasu s ESC Gaming, kteří Švédům ukázali, zač je toho loket, a dokázali s nimi uhrát nejvíce bodů ze všech.


Zápas Ninjas in Pyjamas a BuyKey vypadal velmi vyrovnaně

Celá skupina nakonec skončila s trojkou týmů na stejném počtu bodů (dvě výhry, dvě prohry) a rozhodoval rozdíl kol, ze kterého nejlépe vzešli zNation, uprostřed BuyKey a ESC dostali černého petra v podobě čtvrtfinále s výhercem skupiny B.

Po skupinách jsme si na menší interview pozvali Richarda "Xizt" Landströma a Matúš "0L0V0" Men udělal krátký sestřih Ninjas in Pyjamas a druhý kousek s ESC Gaming.

Skupina B

Ve druhé skupině se prezentovalo druhé největší jméno CS:GO scény, VeryGames, a kdo jiný než tým se třema Slováky a dvěma Čechy, Damage Gamers Belgrade. Právě tyto dvě sestavy se setkaly v prvním zápasu skupiny B a všichni známe výsledek - 16:12 ve prospěch našich reprezentantů. Z tohoto zápasu vám taktéž přinášíme sestřih a poslední kolo:

I přes pěkně rozjetý začátek turnaje proti favoritům skupiny ale myDGB nedokázali pokračovat výhrami. Hned jako druhé potkali i poslední Francouze z eXtensive, kteří dotáhli zápas až na remízu ze stavu 10:15. V dalším kole myDGB zakusili první prohru. S Portugalci zahráli skvělou T stranu, bohužel se ale jejich obavy o CT stranách potvrdili a celý zápas prohráli 16:11. Z tohoto zápasu si Ladislav "GuardiaN" Kovács odnesl akci, kterou moviemaker HLTV.org zpracoval v následujícím videu:

O pořadí ve skupině rozhodoval až poslední zápas a záleželo opravdu na všem, myDGB stále měli šanci postupovat z druhého místa, VeryGames si ale zápas s k1ck pohlídalo a tak konečné pořadí skupiny bylo VeryGames-k1ck-myDGB-eXtensive.

Den druhý, neděle

Čtvrtfinále

V neděli jsme opět dorazili na místo po deváté hodině ranní a jak jistě víte, čtvrtfinále se rozdělilo na dvě části kvůli nedostatku místa pro všech osm týmů. Do první dvojice zápasů patřili NiP s eXtensive a BuyKey s k1ck. První zápas dopadl velmi očekávatelně, Švédové snadno postoupili do semifinále 2:0. K1ck s BuyKey sehráli pěknou a vypjatou první mapu, ze které nakonec lépe vyšli BuyKey. Bylo ale vidět, že záleží na tom, jaká mapa se hraje, protože další dvě mapy skončily stavem 16:4 a BuyKey postoupili do semifinále.

Druhá dvojice zápasů už byla pro nás o poznání zajímavější, protože v ní figurovala sestava Damage Gamers Belgrade, kteří si poměřili síly se zNation. Z vypjatého zápasu na tři mapy z úsměvem na rtech vyšli myDGB a Tomáš "oskar" Šťastný zahrál zápas, ve kterém se hned v několika akcích předvedly jeho zkušenosti ze světových turnajů. Jednu z nich můžete shlédnout v dalším videu HLTV.org:

Ze stejného zápasu jsme pro vás zachytili poslední minuty z pohledu myDGB.net.

Druhý zápas druhé dvojice představovali VeryGames a ESC. Přestože se obecně očekávala další porážka ESC, Poláci dokázali na dvou zahrát pěkný výsledek s jejich protivníky z Francie, 11:16 a 14:16. Sestava kolem Filipa "NEO" Kubskiho si tak do svých výsledku přidává další znepokojující 5. - 8. umístění společné s eXtensive, zNation a k1ck.

Semifinále

V prvním semifinále dostali BuyKey šanci oplatit Ninjas in Pyjamas nedotažený zápas. Bohužel pro ně je giganti ze Švédska nenechali zajít tak daleko jako ve skupinách a na dvou mapách si s nimi snadno poradili a dostali svůj očekávaný slot ve finále.

Druhé semifinále bylo pro Česko a Slovensko více než zajímavé. I druhý Francouzský tým semifinále se mohl pomstít po výsledku ze skupin a naneštěstí se to tentokrát povedlo. VeryGames opět potvrdili svoji dominanci proti komukoliv jinému než švédskému týmu a byli druhým týmem Grand Finále, které se pozdě večer hrálo na nově postavené "stage".

Finále

Historie se opakuje - už po čtvrté v řadě se na světovém turnaji dostali do finále Ninjas in Pyjamas a VeryGames. Bylo vidět, že  Kévin "Ex6tenZ" Droolans už je opravdu hladový na první výhru v mezinárodním turnaji v nové hře, slyšeli jsme jeho povzbuzování spoluhráčů po celé hale.

První mapa finále de_nuke_ve šla velmi snadno ve prospěch Švédů už od začátku. Za stavu 15:5 se ale Francouzi ještě na chvíli vzepřeli, po dalších pěti kolech ale bylo rozhodnuto. de_inferno_se vypadala až na výsledek přesně naopak. VeryGames se chytili šance po vyhraných pistolkách a vyhráli hned i první gunround.


Dva nejhlučnější hráči Grand Finále

Skóre bylo 5:0, než nindže začali obracet zápas ve vlastní prospěch. Půlka mapy skončila na 8:7 a za druhou stranu NiP taktéž prohráli pistolkové kolo. Třetí kolo ale dokázali s deagly zvrátit a pak už jen nabírali další a další kola. Díky pěkným individuálním akcím Cédrica "RpK" Guipouy dokázali Francouzi ještě na nějakou dobu zůstat v zápase, Christopher "GeT_RiGhT" Alesund ale nenechal své protivníky nabrat více než 11 bodů a vyhrál svému týmu další zlato do sbírky.

Zápas o třetí místo

Damage Gamers Belgrade se zjevně nespokojili pouze top4 a chtěli dosáhnout na pěknou částku 4 tisíc dolarů a první medaili na mezinárodním turnaji pro Česko a Slovensko po velmi dlouhé době.

de_mirage_csgo nebylo pro převážně původně Counter-Strike 1.6 hráče slovenského týmu velkým problémem. Po celkem krátké bitvě na této mapě pocházející právě ze starší verze hry se radovali myDGB a ujali se vedení 1:0. de_nuke_ve už byl pro tým Ladislava "GuardiaN" Kovácse o poznání vypjatější. Přesto ale dokázal za stavu 16:13 získat pro Slovensko bronzovou medaili a umístit se těsně za dvěma nejlepšími týmy Counter-Strike: Global Offensive.


myDGB po uspokojujícím umístění

Konečné umístění

1. {#Švédsko} Ninjas in Pyjamas - $10,000
2. {#Francie} VeryGames - $6,000
3. {#Slovenská Republika} myDGB - $4,000
4. {#Francie} BuyKey
5. - 8. {#Polsko} ESC Gaming, {#Portugalsko} k1ck, {#Francie} eXtensive, {#Ruská federace} zNation
9. - 10. {#Ruská federace} dAT Team, {#Belgie} Brussels Guardians

Ještě ne...

A víte co? Kapitolu Esports Heaven Prague neukončujeme touto novinkou, protože se chystáme udělat ještě minimálně dva písemné rozhovory a alespoň jedno video!