Přejít k hlavnímu obsahu

ESWC PES6: Rozhovor s MessiaHem

6. 7. 2007 | 16:01
Reprezentantem ve hře PES6 je na ESWC Lubomír "MessiaH" Halama. Jeho boje bohužel skončily již ve čtvrtek, kdy se mu nepodařilo postoupit ze skupiny. Jak hodnotí své vystoupení v turnaji a organizaci nám prozradí v následujícím rozhovoru.Znal si ESWC před vyhlášením česko-slovenské kvalifikace nebo si se o tuto akci začal zajímat až později?Ano, ESWC znám už od roku 2005, kde jsem se prvně účastnil kvalifikace. Doufal jsi vůbec, že se ti podaří ve Vídni zvítězit a letět do Paříže? Jaké jsou tvoje výkony během celé sezóny, bylo to "logické" vyvrcholení nebo náhoda?
Výchozí obrázek

Reprezentantem ve hře PES6 je na ESWC Lubomír "MessiaH" Halama. Jeho boje bohužel skončily již ve čtvrtek, kdy se mu nepodařilo postoupit ze skupiny. Jak hodnotí své vystoupení v turnaji a organizaci nám prozradí v následujícím rozhovoru.

Znal si ESWC před vyhlášením česko-slovenské kvalifikace nebo si se o tuto akci začal zajímat až později?

Ano, ESWC znám už od roku 2005, kde jsem se prvně účastnil kvalifikace.

Doufal jsi vůbec, že se ti podaří ve Vídni zvítězit a letět do Paříže? Jaké jsou tvoje výkony během celé sezóny, bylo to "logické" vyvrcholení nebo náhoda?

Doufal jsem, že se mi podaří porazit hráče gonZoo a postoupit. Moje výkony na domácí scéně jsou poměrně stabilní. Účastním se pesonline ligy, kde jsem každý ročník postoupil do vyšší ligy a dnes hraji tu nejvyšší.

Můžeme o tobě říci, že jsi česká jednička nebo jak to na naší scéně vypadá?

Ještě v PES4 se dalo říct, že jsem byl jednička, ale v PES5 a 6 už ta hra není tolik o skillu jako spíše o "haluzy" a štěstí. V dnešní době je u nás cca 10 top hráčů, kteří se různě dělí o první pozice v domácích soutěžích.

Do turnaje jsi vstoupil trošku smolným zápasem proti borci z bh Bahrainu. Jak se zápas vyvíjel?

První poločas jsem ho téměř k ničemu nepustil, nemohl jsem se ale prosadit, měl velmi dobrou obranu. Ve 44 minutě mi bohužel vstřelil gól do šatny. V druhém poločase se jeho hra zlepšila, i tak byla ale jeho gólová šance ojedinělá. V 83 minutě jsem se uvolnil na malém vápně, ale Adriano nepochopitelně přestrelil branku. V 88 min jsem ještě vstřelil tyčku a zápas tedy skončil 0:1 a druhý 1:2.

Trošku smolný začátek. Na druhé utkání soupeř nepřijel, proto jsi ho vyhrál kontumačně. V třetím tě čekal nejlepší hráč Číny cina Liuchao, pozdější vítěz skupiny. Jak probíhal tento zápas?

Zápas jsem začal velice dobře, během 15 min jsem vedl 2:0. Výsledek se mi ale nepodařilo udržet. V 86 min, chybou hry, nechytil můj brankář lehkou střelu a soupeř tak dorovnal na konečných 2:2 v prvním zápase. V druhém mě už celkem snadno přehrál 1:3.

V tuto chvíli se ti už vzdalovaly šance na postup. Jaké zápasy tě čekali dál?

Další zápas byl s nasazeným belgičanem belgie Kaddarem, kde se strhla gólová přestřelka. V prvním duelu jsem dostal 5 gólů z bugu. Pro ty, kteří to neznají - soupeř držel míč u rohového praporku a čekal až se mu postaví hráč na šestnáctku, nahrál mu a z pvní zakončil a pokaždé skóroval. Jiným způsobem mi gól nedal. První zápas skončil 1:5, ve druhém jsem si nastavil svoji starou formaci a remizoval s ním 4:4.

I na poslední zápas s kgb Mishkinem jsem ponechal starou formaci a uhrál remízu 2:2. Bohužel během obou zápasů jsem nastřelil 5x tyč, takže výsledek mohl být jiný.

Turnaj v Paříži pro tebe tedy skončil, jaký z něho máš ale pocit?

Po organizační stránce proběhlo vše bez problémů. Celkově jsem ale čekal víc, když jsem viděl loňské video z Bercy, kde probíhalo ESWC 2006. Ze samotné hry nadšený nejsem, rozhodně bylo v mých silách uhrát lepší výsledky.

Trénoval jsi před odletem? Doufal jsi, že můžeš ze skupiny postoupit?

Kvůli škole jsem na trénink moc času neměl. V podstatě jsem téměř vůbec nehrál. Ale i přesto jsem doufal, že postup ze skupiny bych si mohl zajistit.

Změní se něco ve tvém hraní po návratu z Paříže? Jakou vidíš svoji budoucnost v PES?

I přes své zklamání jsem rozhodnutý v hraní této hry pokračovat a snažit se lépe připravit na přístí rok.

A co můžeš říct o hře samotné. Z několika odpovědí mám pocit, že má spoustu bugů a opravdu není o skillu. Jak vlastně můžeš zlepšit přípravu a držet si dobrou výkonnost?

Máš pravdu, od PES5 má hra spoustu bugů a budu doufat, že v následujícím díle se už neobjeví. PES je na rozdíl od Fify fotbal spíše o štěstí než o skillu. Budu se snažit hrát se zahraničními hráči na ESL a snažit se zlepšovat.

Uvítal by si, kdyby UG rozšířilo podporu i na tuto hru a spustilo soutěže o ceny?

To by bylo určitě skvělé. V současné době u nás PES komunita postrádá takovéto akce a byl by to určitě další dobrý krok k rozvoji této hry u nás.

Nyní máš už volno, jak ho v Paříží hodláš strávit?

Dnes jsem se konečně pořádně vyspal, takže dopoledne jsem strávil na pokoji. Nyní budu ještě chvíli v hale a večer se chystáme někam do města. V následujících dnech přizpůsobím svoje plány ostatním a těším se na závěrečnou nedělní pařbu.

Ok, díky. Přeju hodně štěstí a děkuji ti za rozhovor.

Díky, nemáš zač.