Přejít k hlavnímu obsahu

GuardiaN: 3 a půl roku ve službách Na`Vi

31. 8. 2017 | 17:41 Counter-Strike 2
Přesně 3. srpna se skončila kapitola dlouhá více než tři a půl roku. Slovenská Counter-Striková jednička Ladislav 'GuardiaN' Kovács ukončila působení v celku Natus Vincere a k deseti účastem na Majorech se bude snažit připsat další v barvách týmu FaZe Clan. Pojďme si společně těchto dlouhých 44 měsíců nejen v životě GuardiaNa, ale celé nové éry Na`Vi shrnout.
Výchozí obrázek

Přesně 3. srpna se skončila kapitola dlouhá více než tři a půl roku. Slovenská Counter-Striková jednička Ladislav 'GuardiaN' Kovács ukončila působení v celku Natus Vincere a k deseti účastem na Majorech se bude snažit připsat další v barvách týmu FaZe Clan. Pojďme si společně těchto dlouhých 44 měsíců nejen v životě GuardiaNa, ale celé nové éry Na`Vi shrnout.

První zahraničním působištěm slovenského snipera bylo po rozpadu domácí sestavy myDGB a následně 3DMAX v TCM Gaming. Po boku hráčů jako byl shox to však nemělo dlouhého trvání a na velkou štaci se GuardiaN vydal začátkem června 2013 do Virtus.pro, kde nahradil AdreNa. V tehdejším složení kUcheR, Fox, GuardiaN, ANGE1 a Dosia však vydržel tento CIS roster pouze dva měsíce, než se dva poslední jmenovaní utrhli do Astana Dragons a tým zanikl.

Na velký přstup si musel rodák z Komárna počkat až do prosince, kdy jej jako prvního hráče mimo CIS region v historii Natus Vincere ulovil tento legendární Counter-Strike 1.6 tým. Do Na`Vi zamířil GuardiaN společně s Edwardem jako náhrady za dvojici ceh9, kibaken. Nabídku na pozici hlavního snipera obdržel také kennyS, který ji však jako Francouz odmítl.

V roce 2013 si do evropského mixu na jeden turnaj vytáhl i STYKA (Zdroj: HLTV.org)

Než přišly první výsledky pro GuardiaNa a jeho spoluhráče, chvíli to trvalo. Začátek roku 2014 byl více než tragický, týmu se nedařilo dostát svému názvu (Natus Vincere = Born to Win) a na úvodním Majoru sezóny Na`Vi podruhé za sebou nepostoupili ze skupinové fáze. Pravý čas přišel v květnu na finále deváté sezóny StarLadder StarSeries, kde se mohla nová sestava poprvé radovat z triumfu. Navázat se podařilo druhým místem na DreamHack Summer 2014, kde dvě nejnovější akvizice Na`Vi staly hvězdami svého týmu a GuardiaN nejlepším AWP hráčem turnaje!

Týmu chyběla konzistence, ale i tak hráči vydrželi pospolu, původní jádro se starým známým Edwardem i slovenským GuardiaNem. Úspěch sezóny byl samozřejmě další Major v Kolíně nad Rýnem, kde se týmu na třetí pokus (podruhé s GuardiaNem) podařilo postoupit do play-off. Posílení o slovenského ostrostřelce se v roce 2014 ukázalo jako vydařený krok, jeho výkony byly hlavním strůjcem dalších úspěchu, jako byla druhá místa v dalších dvou sezónách StarLadderu. Nejen, že GuardiaN sbíral ocenění na jednotlivých turnajích, dle portálu HLTV.org se stal 11. nejlepším hráčem světa za uplynulou sezónu!

První měsíce následujícího ročníku byly ve znamení tréninku na katowický Major, tam se však Natus Vincere nepodařilo vylepšit výkon ze zimního DreamHacku, opět přišla prohra ve čtvrtfinále. Tento výsledek vyústil ve změnu v týmu, kdy se starix přesunul na pozici kouče a přišla nová hvězda - flamie. Na`Vi se v posílené sestavě podařilo zlepšit své výkony a vyhrát ESWC 2015 nebo 13. sezónu StarLadderu. Následoval však výkonostní propad a když potřetí v řadě na Majoru ESL One Cologne neprošli přes čtvrtfinále, GuardiaN v Německu neuhrál ani pozitivní rating.

DreamHack Open Cluj-Napoca byl jeho invididuálně nejlepším Majorem (Zdroj: HLTV.org)

Pro zbytek roku přišli Na`Vi s nápadem, že se z pozice kouče stane starix in-game leaderem týmu. Druhý a třetí Major roku 2015 od sebe nedělily ani tři měsíce a i když v mezičase nepřišel žádný velký úspěch, GuardiaN a spol. sklidili ovoce právě v Cluj-Napoca. Tento Major byl pro Natus Vincere opravdu zlomový a právě slovenský sniper byl tahounem svého týmu. Jeho 1.30 rating dotáhl Na`Vi až do finále, kde však přišla prohra nad EnVyUs, i tak šlo o nejlepší dosavadný výsledek na Major a blýskání na lepší časy. GuardiaN byl i přes krátkou ztrátu formy v polovině sezóny uznán druhým nejlepším hráčem světa za uplynulý rok, pouze za olofmeisterem.

Rok 2016 byl rokem velkého boomu CS:GO a profesionálové jej začali pociťovat díky rakovetovému nárůstu prizepoolů již od rumunského Majoru. Na přelomu sezóny sbírali Na`Vi jedno lepší umístění za druhým a kromě CEVA týden po Majoru neskončili na žádném turnaji až do prvního Majoru následující sezóny hůře než v semifinále. Psal se duben a rozjetá žlutá skvadra byla připravena na MLG Columbus dostát svému jménu "Born to Win". Bohužel Na`Vi nestačili ve finále na brazilskou kometu Luminosity Gaming a do sbírky přišlo "pouze" další stříbro.

Poslední etapa v dresu Natus Vincere nebyla pro Ladislava Kovácse nejšťastnější. Právě před Majorem v Columbusu začal GuardiaN pociťovat potíže s rukou, které ho nejen omezily v přípravě, ale musel dokonce hrát se 4x větší citlivostí myši než obvykle. Po turnaji bylo jasné, že musí přijít pauza. Do DreamHacku v Malmö naskočil starix a slovenský střelec přišel až na play-off, i přes další druhé místo do sbíky však bylo na GuardiaNově hře jasně vidět, že není ve své pohodě. Po období nevýrazných výkonů se Na`Vi rozhodil posílit o další hvězdu, s1mple nahradil Zeuse.

s1mple, poslední posila za éry GuardiaNa, něco předvádí zbytku týmu (Zdroj: HLTV.org)

To vše se událo po Majoru ESL One Cologne, kde právě s1mple v nejlepší životní formě vyprovodil v barvách Teamu Liquid Na`Vi ve čtvrtfinále z turnaje. Vzpomínková je potom jeho akce na Cache proti fnatic, která byla ve hře oceněna graffiti. GuardiaN se pomalu dostával do své kůže a na příštích turnajích to bylo právě duo s1mple a GuardiaN, které tým táhlo k vítězstvím. Bohužel byli Natus Vincere poznamenáni změnou od Valve, která zakázala koučům dělat in-game leadery. Novým vůdcem se stal seized a právě jeho výkony to následně poznamenalo.

Svůj poslední pohár nad hlavu zvedl GuardiaN na říjnovém ESL One v New Yorku. Na`Vi se na turnajích několikrát nedostali ani ze skupinové fáze a když to vypadalo, že jsou hráči opět ve svém živlu, po 3:0 ve Swissu ELEAGUE Majoru začátkem roku 2017 přišlo vypadnutí ve čtvrtfinále proti budoucím šampionům Astralis. Jak po přestupu z Na`Vi GuardiaN uvedl, atmosféra v týmu po příchodu s1mpla nebyla ideální a on sám necítil motivaci dát do hraní více, než musel.

Spojení Ladislava 'GuardiaN' s legendárním pojmem Natus Vincere skončilo v létě letošního roku. Po další sérii nevýrazných umístění přišel nejhorší Major od března tři roky zpátky. Na`Vi se skórem 1:3 vypadávají už v základní části a je jasné, že tým čekají změny. Tuto přestupovou ságu si jistě pamatujete a konečným výsledkem je přestup GuardiaNa společně s olofmeisterem do supertýmu ve FaZe, zatímco Natus Vincere se nepodařilo ulovit své přestupové cíle. Náhradou se nakonec stal Zeus, nový in-game leader a hlavně impulz pro celý tým. Kdybychom se vrátili o rok nazpátek, v podstatě Na`Vi vyměnili pouze jediného hráče na pozici hlavního snipera.

GuardiaN se i přes zranění v roce 2016 udržel mezi dvaceti nejlepšími hráči světa (Zdroj: HLTV.org)
- Pro plné rozlišení statistik si obrázek rozklikněte -

V současné chvíli jsou oba týmy v nové sestavě na DreamHack Masters v Malmö, kde nejen ony budou chtít ukázat, že přestupy tým posunuly směrem nahoru a ne naopak. GuardiaN byl v uplynulých třech a půl letech základním stavebním kamenem Na`Vi a my, jako fanoušci, jsme si jej těžko představovali v jiném dresu. Skutečnost je však jiná a uvidíme, jak se všem bude dařit!

Shrnutí éry Natus Vincere pohledem GuardiaNa:

  • Odehrál zde 790 map s celkovým ratingem 1.14
  • Nejvíce killů nastřílel s AWP, celkem 9083, tedy více než 11 průměrně na mapu
  • Zahrál si na deseti Majorech a získal dvě stříbrné medaile
  • Nejlepší Major výkon předvedl na DreamHack Cluj-Napoca 2015, 1.30 rating
  • Vyhrál celkem devět turnajů a nasbíral čtrnáct druhých míst
  • Byl úspěšný v celkem 286 clutch situacích

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.