Přejít k hlavnímu obsahu

Guide: Kha'Zix tak jak ho hraje Alex Ich

29. 10. 2013 | 15:18 League of Legends
Když jsem dnes projížděl internet, narazil jsem na krásné rozepsání toho, jak hraje Kha'Zixe na midu jeden z nejlepších evropských midařů, tak jsem se rozhodl se o to s vámi podělit.Na úvod: Myslím, že není potřeba Kha'Zixe jako hrdinu představovat. Když vyšel, hrál se opravdu hodně na amatérské i profesionální úrovni. S velkou oblibou ho hrával právě Alexey 'Alex Ich' Ichetovkin a podařilo se mu dokonce dát v LCS EU i pentakill, video níže.
Výchozí obrázek

Když jsem dnes projížděl internet, narazil jsem na krásné rozepsání toho, jak hraje Kha'Zixe na midu jeden z nejlepších evropských midařů, tak jsem se rozhodl se o to s vámi podělit.

Na úvod: Myslím, že není potřeba Kha'Zixe jako hrdinu představovat. Když vyšel, hrál se opravdu hodně na amatérské i profesionální úrovni. S velkou oblibou ho hrával právě Alexey 'Alex Ich' Ichetovkin a podařilo se mu dokonce dát v LCS EU i pentakill, video níže.

Mezi největší přednosti Kha'Zixe od jakživa byl poke přes W. Bohužel v jednom z patchů pár měsíců zpět mu bylo odebráno aplikování passivky, tudíž ho většina přestala hrát a ti co s ním vydrželi (většina na topu a v jungli), tak ho hráli jinak, většinou přes Q a bez evoluce na W.

Alex Ich ho v poslední době začal v soloQ opět hrát na klasický způsob, ovšem je prozatím jediný, viz. statistiky na ProBuilds. Hlavní přednosti maxování W vám představím detailně níže.

Masteries: 21/9/0 - 2 body ve Fury (Attack Speed) a žádný bod v Butcher (Extra Minion damage, jinak klasický offensive strom - do obrany klasických 9 bodů se 3 do Magic Resistu (samozřejmě, pokud jste na midu proti AD hrdinovi, můžete zvolit 3 body do Armoru) - obrázek níže

Runes: Marks (červené) - 9x Armor Penetration; Seals (žluté) - 9x Armor; Glyphs (modré) - 9x Magic Resist (v případě full AD enemy týmu lze vzít 9x Cooldown glyphs); Quints (velké - 3x Flat Attack Damage (v některých případě Alex volí 2 runy na lifesteal namísto bonus AD)

Maxování spellů: R > W > Q > E

Spelly do 6 levelu: W > E > Q > W > W > R

Evoluce spellů: 6. level - W > 11. level - E > 16. level Q

Item build: Crystalline Flask + 3 Health Potions -> Tear of the Goddess -> Spirit Stone -> Spirit of the Elder Lizard -> Brutalizer -> Last Whisper + Boots of Speed -> Boots of Mobility + Homeguard -> Manamune -> Guardian Angel -> The Black Cleaver

O možných změnách v buildu si řekneme něco níže.

1

Proč se rozhodl Alex Ich začít hrát Kha'Zix opět takhle? Jde mu o jediné - farmit, farmit a stále jenom farmit, což je hlavní a největší přednost Kha'Zixe, který se jede přes W. Přesně tomuto cíli je podřízen i build. Díky Crystalline Flask a brzké Tear of the Goddess může stále házet jedno W za druhým hned na cooldown, což znamená farmení čarodejnic (wraiths) už od brzkých levelů, k čemuž dopomůže i bonusový damage a další mana regen ze Spirit Stone, ze kterého brzy postaví Spirit of the Elder Lizard, což pomůže k efektivnějšímu poke. S tímto buildem se do stavu "out-of-mana" jen tak nedostanete.

Na lajně za Kha'Zixe přes maxování a evoluci W není vaším cílem soupeře zničit 1v1, ale pouze ho přefarmit a případně čekat na úspěšný gank junglera. Neměli byste tak například používat agresivní E apod. Díky velkému manaregenu a vymaxovanému W byste se proti svému soupeři měli dostat napřed. Nebojte se pushovat, aby váš soupeř nemohl roamovat a vy zatím mohl farmit vaši jungli. Díky obrovské farmě byste se pak při pozdějších teamfightech mohli díky resetům na E (od levelu 11) stát klasickým zabijákem, jako za starých časů.

Které boty koupit? V buildu výše jsem zmínil boty, které Alex kupuje nejčastěji, tedy Boots of Mobility na přebíhání mezi lajnami případně mezi lajnou a čarodejnicemi. Další oblíbenou možností na midu jsou Mercury's Treads proti silným CC ("crowd control" - slowy, stuny apod.) či silnému hrdinovi na midu (LeBlanc apod.). Jako boty se nedoporučují stavět Ionian Boots of Lucidity, jelikož byste překročili maximálních 40% cooldown ve chvílích, když máte blue buff, což máte na midu po většinu času.

Co by se dalo na buildu upravit? Po většinu času má základ buildu Alex stejný, tedy kapka, Spirit Stone a následně itemy na damage v podobě Brutalizeru a Last Whisperu. V některých případech se ovšem dá vyměnit dostavění Spirit Stone na Spirit of the Ancient Golem na více životů nebo se dá doplnit proti silnému AD týmu item jako Randuin's Omen. Alex v některých případech, kdy se dokázal přes farmu feednout relativně brzy, postavět také Trinity Force, kdy pak jen s nadsázkou řečeno běhal mezi lajnami a zabíjel.

Každopádně takhle ho jede Alex Ich a vy se nebojte improvizovat a klidně se nebojte se podělit se svými hrami do komentářů! Pod článek ještě přidávám video z jedné konkrétní hry, kde se podařilo Alexovi zničit Oriannu na midu a následně potahat celou hru přes pentakill a quadrakill v důležitých teamfightech. Celá hra je ke zhlédnutí v archivu na Twitchi zde od času 43:52. Užijte si sílu hrdiny jménem Kha'Zix!

Zdroj: reddit.com
Štítky: Alex Ich, Guide
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.