Přejít k hlavnímu obsahu

Jak se domácím hráčům daří v zahraničí?

21. 2. 2017 | 13:35 League of Legends
Před startem letošní sezóny se celá řada českých a slovenských hráčů rozhodla zkusit štěstí v zahraničí, ať už šlo o boje do Challenger Series nebo v jedné z lokálních lig. Po několika týdnech jsme si připravili shrnutí, kdo jak na tom vlastně je?
Výchozí obrázek

Před startem letošní sezóny se celá řada českých a slovenských hráčů rozhodla zkusit štěstí v zahraničí, ať už šlo o boje do Challenger Series nebo v jedné z lokálních lig. Po několika týdnech jsme si připravili shrnutí, kdo jak na tom vlastně je?

Až do loňského roku se po konci aktivní kariéry Pavla "Mozilla" Klabana psalo o zahraničním angažmá zejména u dvojice AD Carry Aleši "Freeze" Kněžínkovi a Tomáši "nardeus" Maršálkovi. Zatímco první jmenovaný úspěšně brázdí vody americké Challenger Series v barvách Tempo Storm, bývalý hráč eSuby nebo Besiktas se připravuje na návrat po zranění.

O odchodu do ruských soutěží se spekulovalo u vícero hráčů. Vladimír "Cekutka" Mrkáček a David "Jejky" Jakubec se úspěšně kvalifikovali do nižší ruské soutěže, o stupeň úspěšnější je elitní český midař Michal "zoiren" Zíka, jehož můžete znát z většiny předních domácích týmů nebo jako loňského vicemistra ČR s eSubou. Jeho kroky po neúspěšné kvalifikaci do EU CS se španělským NeverBack Gamingem směřovaly právě do ruské LCL, kde hraje na midu po boku legendárního Diamondproxe. Řeč je o Gambit Gaming, který se bohužel po osmi odehraných zápasech ze čtrnácti nachází na předposledním 7. místě nezaraučující postup do play-off.

Z eSuby do zahraničí zmizelo vícero hráčů. Jan "Piipous3k" Pipota vybojoval s Teamem Arsenal na řeckém šampionátu stříbro (psali jsme zde), Jakub "K0koo" Vaňkát po pár týdnech dostal v EURONICS Gaming bench, načež se po jednotlivých soutěžích oba týmy rozpadly.

O něco šťastnější může být Patrik "Sheriff" Jírů, dříve známý jako Thale. Ten pro letošní sezónu zamířil na španělskou anabázi do xPekeho týmu Origen. Nejde sice o hlavní LCS tým prohrávající jeden zápas za druhým, ale o Origen.ESP v nejvyšší španělské soutěži LVP. Liga probíhající od února do června hostí to nejlepší z domácí scény okořeněné o hráče jako je Sheriff. Po třech hracích týdnech má Origen skóre 1 - 1 - 1 a sluní se na prozatímním 4. místě.

A ještě jednou uprchlík z eSuby. Kamil "kamilius1" Košťál se pro poslední sezónu ROG Masters stal náhradou za K0koo, po medailovém umístění i jeho zlákalo zahraničí, konkrétně tým Cyclone Gaming hrající lokální soutěž ESL UK Premiership. Slovenský support má aktuálně za sebou pět zápasů ze sedmi a na postupovou čtvrtou příčku zaručující play-off ztrácí jeho tým pouze jediný bod. Aktuální skóre CycloneGG je 1 - 2 - 2, přičemž jej v posledních dvou středečních zápasech nečeká žádný soupeř z čela průběžné tabulky.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.