Přejít k hlavnímu obsahu

MČR: beastik nejužitečnějším hráčem turnaje

12. 11. 2015 | 23:42 Counter-Strike 2
Finále letošní sezóny na Mistrovství České republiky v počítačových hrách už je pár dní za námi, což znamená, že je načase se podívat na statistiky hráčů. Díky eBotu a Fakahedě, která jej spravovala, můžeme získat odpovědi na otázky jako "Jak si vedli přední hráči pod tlakem v Brně?", "Kdo byl nejužitečnějším hráčem turnaje?" nebo "Kdo to zahrál na tým a zabil nejvíce spoluhráčů?".
Výchozí obrázek

Finále letošní sezóny na Mistrovství České republiky v počítačových hrách už je pár dní za námi, což znamená, že je načase se podívat na statistiky hráčů. Díky eBotu a Fakahedě, která jej spravovala, můžeme získat odpovědi na otázky jako "Jak si vedli přední hráči pod tlakem v Brně?", "Kdo byl nejužitečnějším hráčem turnaje?" nebo "Kdo to zahrál na tým a zabil nejvíce spoluhráčů?".

Na MČR, které se poslední víkend konalo v brněnském výstavišti, se dostavilo osm týmů, tedy 40 hráčů, kteří v průběhu celkem 26 map nasbírali přes 4300 Killů, téměř 1000 asistencí a více než 4300 smrtí.

Tyto čísla samozřejmě nic neříkají bez kontextu, kterým se budeme zabývat v následujícím "TL;DR". Než vás odradím hned na začátku, nebojte, všechno budou provázet jednoduché tabulky!


Prach na brněnském výstavišti se usadil...

Jak už by měli všichni vědět, na samotném vrcholku stanuli nEophyte v čele se dvěma mladíky, kteří překonali eSubu ve finále a stali se Mistry. Nemůžeme však opomenout ani ostatní týmy, které dali favoritům zabrat - a v některých případech je i překonali.

Pojďme si zodpovědět některé z otázek, které jsme si položili na začátku v následujícím rozboru statistik:

 

Poměr K/D

První pohled věnujeme poměru K/D obecně - pro jednoduchost si níže uvedeme všechny týmy a K/D jednotlivých hráčů, aby bylo na první pohled zjevné, kdo si jak vedl statisticky z toho nejširšího úhlu pohledu. Tuto tabulku můžeme opět shlédnout později jako směrnici dalších statistik.

Poměr K/D samozřejmě nemusí znamenat všechno, každý hráč má obyčejně svoji roli a typicky se například in-game leader týmů umisťuje na posledním místě, protože se soustředí na hru celého týmu, nikoliv jen sebe.

nEophyte
{#Slovenská Republika} Frozen
{#Slovenská Republika} queztone
{#Česká Republika} DEV7L
{#Slovenská Republika} barb1
{#Slovenská Republika} ecko

1.26
1.21
1.19
1.16
0.88
eSuba
{#Slovenská Republika} rdO
{#Česká Republika} KAPARZO
{#Slovenská Republika} MonttY
{#Slovenská Republika} HenkkyG
{#Slovenská Republika} benq1

1.31
1.27
1.25
0.98
0.89
EERINESS
{#Česká Republika} beastik
{#Česká Republika} Kozlik
{#Česká Republika} čabas
{#Slovenská Republika} DANDY
{#Česká Republika} blade

1.34
1.13
0.87
0.87
0.85

eXtatus
{#Česká Republika} Bordel
{#Česká Republika} Neci
{#Česká Republika} iNvis
{#Česká Republika} Jalu
{#Česká Republika} file


1.25
1.09
1.03
0.98
0.94
GUNRUNNERS
{#Česká Republika} EYO
{#Slovenská Republika} er1k
{#Česká Republika} nub1um
{#Slovenská Republika} teCkoO
{#Česká Republika} nugget

0.93
0.81
0.81
0.78
0.74
Zero Damage
{#Česká Republika} johan
{#Česká Republika} Notuud
{#Česká Republika} efron
{#Česká Republika} SorfeN
{#Česká Republika} petras

0.97
0.91
0.82
0.80
0.65
DARK TIGERS
{#Slovenská Republika} v3rgiL
{#Česká Republika} luko
{#Česká Republika} tomkeejs
{#Česká Republika} MelíR
{#Česká Republika} Defaultzz

1.37
1.09
0.83
0.65
0.58

Majestic Lions
{#Slovenská Republika} uno
{#Česká Republika} fredi
{#Česká Republika} BLUEE
{#Česká Republika} zerdic
{#Slovenská Republika} giotive


1.12
0.98
0.89
0.62
0.54

Na první pohled si můžeme vcelku s jistotou říct, komu se turnaj vyloženě povedl - mezi mlaďochy Frozen, rdO, beastik se vysoko objevil také veterán Bordel, který eXtatus vedl dominancí k výhře na jedné mapě nad eSubou.

Můžeme si všimnout i vyloženě vyčnívajícího v3rgiLa - v týmu, který prohrál tři mapy v řadě (pravda, všechny šly alespoň do 27 kol) a vypadl na posledním místě turnaje, je nejvyšší K/D turnaje naprosto nevídané a vypovídá to hodně o těsných výsledcích DARK TIGERS ve skupinách.

 

Průměrné KPR (Kills Per Round) a KPM (Kills Per Match)

Větší vypovídající hodnotu - což se také ze samotného eBotu nedovíme bez další úpravy - mají průměrné killy za kolo, potažmo killy za zápas. Obyčejně jdou tyto dvě statistiky ruku v ruce a kdo je vysoko v jednom, bývá pochopitelně i v druhém.

Díky níže uvedené statistice se nejlépe dozvíme, kdo v zápasech přinášel stabilní výkony, co se týká přínosu killů, což K/D nutně nemusí vyznačovat - nejlépe si toho můžeme všimnout například v případě una z Majestic Lions nebo luka z DARK TIGERS. Oba jsou z týmů, které vypadly na posledním místě, ale v K/D nejsou na nejvyšších příčkách.

HráčKPRKPM
1. {#Slovenská Republika} v3rgiL0.9527.0
2. {#Česká Republika} beastik0.9424.4
3. {#Slovenská Republika} rdO0.8820.5
4. {#Slovenská Republika} uno0.8622.3
5. {#Česká Republika} luko0.8223.3
6. {#Slovenská Republika} MonttY0.8219.2
7. {#Česká Republika} Bordel0.8019.8
8. {#Česká Republika} KAPARZO0.7918.6
9. {#Slovenská Republika} Frozen0.7920.0
10. {#Slovenská Republika} queztone0.7819.6

Naproti tomu můžeme vidět, že na straně výherních nEophyte byly výsledky vcelku vyrovnané - barb1 stojí na 11. místě s 0.77 KPR, tři hráči se tedy nacházeli velice vysoko okolo 0.8 killů za kolo, ale nikdo z nich (alespoň stabilně) nevyvstával oproti ostatním v týmu.

KPR by se dalo vyjádřit jako míra dominance uvnitř týmu, ve které samozřejmě nejvýše vidíme právě již zmíněného v3rgiLa a beastika. Má tedy velice zásadní pozici v rozhodování, kdo je nejužitečnějším hráčem turnaje v pravém slova smyslu.

 

Headshot ratio

Míra hlavostřelců je vlastně spíše pro vyjádření, kdo patří mezi nejlepší aimery u nás. Po krátkém shlédnutí níže uvedené statistiky můžeme vidět, že na naší scéně nemáme žádného ScreaMa.

Nikdo význačně nepřevýšil 60%, což samozřejmě nemusí být na škodu - ostatně ScreaM byl ve své nejlepší formě často kritizován za to, že se soustředí na hlavy až příliš, a ztrácí tak příležitosti v "jednodušších" killech.

HráčHS %
1. {#Česká Republika} beastik60,5 %
2. {#Slovenská Republika} Frozen53,8 %
3. {#Česká Republika} blade51,8 %
4. {#Slovenská Republika} giotive50.0 %
5. {#Slovenská Republika} MonttY49.0 %

beastik v dané kategorii převálcoval opozici a to dost markantním rozdílem. Obecně překvapivě nad 45% nešlo více než deset hráčů, tedy čtvrtina. Musíme ale brát v potaz primární i sekundární snipery, kterým velká zelená (oranžová, zlatá, bílá, růžová... skiny mi zničily referenci) značně snižuje procenta. Konečně proč s AWP střílet do hlavy, když zabíjí takřka kamkoliv na jeden náboj, že...

 

Body za clutch kola

Dostáváme se k jedné z posledních statistik, které se dají v našich podmínkách využít, a to přímo z eBota, který počítá body za clutch kola. Tedy výhry v 1vX situacích. eBot danou statistiku boduje tak, že přičítá bod za každého nepřítele, který v situaci byl (1 bod za 1v1, 2 body za 1v2... jednoduchá matematika).

Vcelku jednoduše si tak můžeme seřadit nejlepší clutchery Mistrovství, jejichž nejlepší pětka vypadá takto:

HráčBody
1. {#Česká Republika} Kozlik12
2. {#Česká Republika} KAPARZO11
3. {#Slovenská Republika} rdO8
3. {#Slovenská Republika} queztone8
3. {#Česká Republika} DEV7L8

Kozlik si prvenství v jedné z důležitých statistik zajistil obzvláště dvěma 1v3 akcemi proti neopatrným nEophyte v jejich semifinálovém boji. Je také nutno podotknout, že beastik i benq1 jsou těsně pod tabulkou na děleném šestém místě se sedmi body.

 

beastik byl nejužitečnějším hráčem turnaje

Nejen proto, že hráči nEophyte i eSuby se povětšinou drželi pospolu, co se statistiky týče, je beastik MVP turnaje. V celkovém počtu killů drží druhé místo mezi trojicí hráčů eSuby (rdO, KAPARZO, MonttY), kteří odehráli zdaleka největší počet kol (234 oproti beastikovým 208).

S tím se samozřejmě váže i jeho druhé místo v KPR - téměř se na osmi mapách vyrovnal neskutečné dominanci v3rgiLa, který měl mapy pouhé tři. Už jen to říká hodně o jeho stabilitě v průběhu celého turnaje.

Ve čtyřech zápasech z jeho celkových osmi byl nejlepším hráčem na serveru. Na dalších dvou byl nejlepším hráčem z jeho týmu, a na zbylých dvou mapách jej jen o jeden a dva fragy předehnal Kozlik.


beastik byl jednoznačným MVP turnaje (foto: EERINESS)

Není pochyb o tom, že co se týká vlastního týmu, beastik byl tím naprosto nejužitečnějším a zaslouží si tak titul MVP turnaje, přestože se jeho tým umístil na 3. - 4. příčce. Ve výhrách EERINESS byl největším hybatelem skóre, a v jejich těsných prohrách k sobě nenechal dojít tlak a držel se stabilních výkonů.

Samozřejmě mu neškodí i znatelně nejvyšší procento hlav, které by mohlo být ještě o pár procent vyšší, kdyby si jej nezkazil jednou mapou proti Zero Damage - ale to už se dostáváme do coby kdyby.

 

... A kdo to zahrál na tým?

Někdo vám vleze do zaměřovače v nesprávnou chvíli, zasekne se granát kde nemá, pustíte granát pod sebe po smrti, spoluhráč vletí do vašeho molotovu... Důvodů může být hodně. nub1um si takové důvody jako jediný našel hned dva.

Dobrou zprávou pro níže zmíněné hráče je, že dnes už TK neubírají $3,300, jako tomu bylo dříve (alespoň doufám, že tomu tak bylo, všude ve světě už se využívá sankce pouhých $300).

HráčTK
{#Česká Republika} nub1um2
{#Česká Republika} tomkeejs1
{#Česká Republika} fredi1
{#Česká Republika} luko1
{#Slovenská Republika} DANDY1
{#Slovenská Republika} MonttY1
{#Slovenská Republika} queztone1

RIP.

Štítky: MČR, MČR 2015