Přejít k hlavnímu obsahu

Ohlédnutí za II. ROG COOL Ligou a Finals

4. 10. 2017 | 17:11 Counter-Strike 2
Poslední červencový den odstartovala druhá sezóna ROG COOL ligy, aby o dva měsíce později v prostorách holešovického Výstaviště poznala svého šampiona. Pokud vás zajímá čistý rozbor finále a statistiky, srolujte do spodní části článku. My si to však rádi shrneme vše pěkně popořádku.Konečné pořadí ROG COOL ligy:
Výchozí obrázek

Poslední červencový den odstartovala druhá sezóna ROG COOL ligy, aby o dva měsíce později v prostorách holešovického Výstaviště poznala svého šampiona. Pokud vás zajímá čistý rozbor finále a statistiky, srolujte do spodní části článku. My si to však rádi shrneme vše pěkně popořádku.

Konečné pořadí ROG COOL ligy:

1. místo: {#Česká Republika} eSuba - 40 000 Kč + 250 MČR bodů
2. místo: {#Slovenská Republika} Trust.Universe - 20 000 Kč + 200 MČR bodů
3. místo: {#Slovenská Republika} Alza.eXtatus - 15 000 Kč + 150 MČR bodů
4. místo: {#Česká Republika} eEriness E-Blue - 10 000 Kč + 100 MČR bodů

5. - 8. místo: {#Česká Republika} MARVO Esports - 50 MČR bodů
5. - 8. místo: {#Slovenská Republika} Eclot Gaming - 50 MČR bodů
5. - 8. místo: {#Slovenská Republika} Majestic Lions - 50 MČR bodů
5. - 8. místo: {#Česká Republika} NecroRaisers - 50 MČR bodů


Spolu s pozvanými celky Alza.eXtatus a eEriness E-Blue se do ligy probojovali vítězové kvalifikačních turnajů Eclot Gaming, Fraternitas (později MARVO Esports) a Trust.Universe, kteří si mimo slotu mezi vyvolenou osmičkou ukrojili také první části finančnícho koláče, každý po 5 000 Kč. K této pětici se připojil outsider NecroRaisers, překvapivě těsný postupující v podobě eSuby a na závěr BENGORO z Last Callu (později GLAXY, dnes Majestic Lions), aby hlavní část ligy formátem swiss, rozšířeným oproti jarní sezóny, mohla propuknout. Celkové preview zde.

Rozhovory se zástupci vítězů kvalifikací:

Obhájci z eXtatus se na finále podruhé nepodívali - Foto: Radek Vebr

Svědky jsme byli řady překvapení, změn sestav, přestupů mezi organizacemi, abychom poznali čtyři postupující, kteří si to týden před velkým finálem rozdali o sloty na hlavní stage. eXtatus jako jasný favorit, eSuba a eEriness s drobným klopýtnutím a Universe přes nervy drásající bitvy.

1. kolo - 21. a 22. srpna2. kolo - 28. a 29. srpna
{#Slovenská Republika} Alza.eXtatus2:0Majestic Lions {#Slovenská Republika}{#Česká Republika} MARVO Esports2:0NecroRaisers {#Česká Republika}
(Mirage 16:0, Inferno 16:8)(Overpass 16:5, Cache 22:19)
{#Česká Republika} MARVO Esports 0:2eEriness E-Blue {#Česká Republika}{#Slovenská Republika} Alza.eXtatus2:0Trust.Universe {#Slovenská Republika}
(Cache 2:16, Train 13:16)Mirage 16:4, Cache 16:2)
{#Slovenská Republika} Trust.Universe2:0NecroRaisers {#Česká Republika}{#Česká Republika} eEriness E-Blue0:2eSuba {#Česká Republika}
 (Mirage 16:10, Cbble 16:11)
(Overpass 14:16, Inferno 15:19)
{#Slovenská Republika} Eclot Gaming0:2eSuba {#Česká Republika}
{#Slovenská Republika} Eclot Gaming1:2Majestic Lions {#Slovenská Republika}
(Inferno 9:16, Cache 2:16)
(Inferno 13:16, Mirage 16:13, Overpass 8:16)

3. kolo - 4. a 5. září
4. kolo - 11. a 12. září
{#Slovenská Republika} Trust.Universe0:2MARVO Esports {#Česká Republika}
{#Česká Republika} eSuba2:1MARVO Esports {#Česká Republika}
(Overpass 14:16, Train 8:16)
(Cache 25:22, Mirage 12:16, Train 16:1)
{#Česká Republika} eSuba0:2Alza.eXtatus {#Slovenská Republika}
{#Česká Republika} eEriness E-Blue2:0Eclot Gaming {#Slovenská Republika}
(Mirage 10:16, Inferno 7:16)
(Train 16:7, Cache 16:13)
{#Česká Republika} Necroraisers0:2Eclot Gaming {#Slovenská Republika}
{#Slovenská Republika} Trust.Universe2:0Majestic Lions {#Slovenská Republika}
(Mirage 5:16, Cache 17:19)
(Mirage 16:10, Inferno 16:8)
{#Slovenská Republika} Majestic Lions0:2eEriness E-Blue {#Česká Republika}



(Inferno 11:16, Train 10:16)
5. kolo - 18. září

  
{#Česká Republika} MARVO Esports1:2Trust.Universe {#Slovenská Republika}

  
(Mirage 16:12, Train 9:16, Overpass 14:16)

Týmové stavy po swissu ROG COOL ligy:
{#Slovenská Republika} Alza.eXtatus (3:0){#Česká Republika} NecroRaisers (0:3)
{#Česká Republika} eSuba (3:1){#Slovenská Republika} Majestic Lions (1:3)
{#Česká Republika} eEriness E-Blue (3:1){#Slovenská Republika} Eclot Gaming (1:3)
{#Slovenská Republika} Trust.Universe (3:2){#Česká Republika} MARVO Esports (2:3)

Rozhovory se zástupci vypadnutých týmů:

Kromě vítězů jednotlivých kvalifikací tak bylo jasné, které týmy si rozdělí i finanční odměny za nejlepší čtyři umístění. Hráči a trenéři Alza.eXtatus, eSuba, eEriness E-Blue, Trust.Universe však nepochybně pomýšleli výše, postup na ROG COOL Finals byl blíže než kdy jindy. Na týmy čekalo Double Elimination play-off o dva sloty, jehož rozbor si můžete prohlédnout zde.

Hned v úvodním souboji nedali eXtatus šanci Universe a přiblížili se obhajobě, naopak posílená eSuba na dvou mapách přemohla eEriness, za které ještě nemohl nastoupit Kaparzo. To hlavní se však událo za doprovodu živého a analytického komentáře z Prima COOL studia o pár hodin později. eSuba se s Alza.eXtatus utkala na třímapovém krveprolití a ku překvapení všech fanoušků kvalitního Counter-Strike se postupujícím díky nadstandartnímu výkonu stala Modrá krev.

Medaile a poháry, hrálo se však o více než to - Foto: Radek Vebr

Jako z první z kola ven šel tým eEriness E-Blue, který i přes výhru své mapy nestačil na Trust.Universe 1:2. Po čekání na osud eXtatus v kvalifikaci na DreamHack Denver jsme se dostali k vyvrcholení vyřazovací části. V sobotu sice EXT nedali UNI jedinou šanci, o den později bylo vše jiné. Vyčerpaní eXtatus nestačili na svižnou hru svého konkurenta a obhajoba titulu se rozplynula. Na finále se eSubě postaví Universe, kteří z 1:2 skóre ve swissu zažívají snovou jízdu.

 
{#Slovenská Republika} Alza.eXtatus2{#Slovenská Republika} Alza.eXtatus1   
 M1: 16:4, 16:2   M3: 16:7, 13:16, 11:16  {#Slovenská Republika} Alza.eXtatus11  Vítěz WB - #1
{#Slovenská Republika} Trust.Universe0{#Česká Republika} eSuba2    {#Česká Republika} eSuba
         M5: 16:11   Vítěz LB - #2
{#Česká Republika} eSuba2{#Slovenská Republika} Trust.Universe2{#Slovenská Republika} Trust.Universe
 M2: 16:11, 16:10   M4: 16:5, 12:16, 16:8  {#Slovenská Republika} Trust.Universe16
{#Česká Republika} eEriness E-Blue0{#Česká Republika} eEriness E-Blue1   

 

Na jedné straně barikády eSuba, která v průběhu soutěže vyměnila dva články své soupisky, ale díky individuálním výkonům celé pětice, nově vznikající synergii či nejužitečnějšímu hráči kvalifikace i závěrečného play-off fredimu jela na ROG COOL Finals jako favorit. Pro čtyři články sestavy soupeře v podobě Trust.Universe šlo o velkou premiéru na největších pódiích, mladé pušky teprve nedávno doplnil velezkušený loňský mistr České republiky KETUBOR. Dravá a nebojácná pětice ale nepřijela do Prahy pouze na výlet a chtěla se ukázat jako rovnocenný soupeř.

Ľuboš HenkkyG Ilko {#Slovenská Republika}
Jan BLUEE Škaloud {#Česká Republika}
Karel fredi Královec {#Česká Republika}
Martin Pechyn Pechoušek {#Česká Republika}
Hubert CaNNiE Ludwig {#Česká Republika}
{#Česká Republika} Patrik Lastík Ptáček
{#Slovenská Republika} Lukáš LucasP Pócsik
{#Česká Republika} Lukáš Levi Bouřa
{#Slovenská Republika} Erik The eLiVe Sith
{#Slovenská Republika} Michal KETUBORCsontoš

Úvodní veto dopadlo, troufneme si říct, lépe pro eSubu. Očekávané bany Cache a Overpass nás dovedly na úvodní pick Universe, kterou byla druhá nejsilnější Mapa týmu Mirage. Za svoji mapu si eSuba zvolila Inferno a jak se později ukázalo pravdou, pokud Universe chtěli pomýšlet na zlaté medaile na krku, museli bezpodmínečně zvládnout svoji mapu. Jako třetí nám zbyl Train.

Emoce tekly zejména u Trust.Universe proudem - Foto: Radek Vebr

První mapa finále: de_mirage

Po loňském výprasku Gunrunners od eXtatus jsme se těšili na vyrovnaný zápas a hned na Mirage jsme se dočkali. Do zápasu vstoupila lépe eSuba začínající za CT a to pětikolovou šňůrou, kde jsme byli svědky i krásného 4k v podání frediho. Poprvé vystrčili Universe růžky v pátém kole, kde se však po openfragu LucaseP dostal Levi do hratelné 1vs3 situace, s posledním hráčem si však neporadil. Od šestého kola byli UNI jako vyměnění. Hned následující kolo předvedli svoji vzorovou sebevědomou hru a díky vydařeným tradům se přes mid control směrem na A zhostili prvního kola. Těchto bodů nakonec bylo rovnou pět, kdy se po opakovaných chybách rozhodl benq1 svolat pauzu a vrátit svůj tým do správného mindsetu, což se ukázalo díky povedené agresi na midu hned od tří hráčů. První polovinu již eSuba nepustila a po několika odražených útocích v ecu i nákupech se Universe na další body nezmohli. Stav 10:5 pro eSubu.

I díky Pechynovi vstoupila eSuba do finálové série lépe - Foto: Radek Vebr

Začátkem druhé strany se scénař opakoval v opačném gardu. Vyhrané pistolky a následná povinná kola šla pro Trust.Universe. První plný nákup sice dopadl pro eSubu, ale UNI nedovolili soupeři utéct na kritický bodový rozdíl a trestáním chyb, jako při útoku ve 20. kole, kde eSuba nestihla položit bombu před vypršením smouků, se dokonce dostala do vedení 12:11, načež si benq1 vzal další svoji kouzelnou pauzu. Okamžitý efekt nepřišel i proto, že Universe kralovali mapě se svým double AWP setupem a eSuba jej za prvních 11 kol druhé strany neměla ani jednou. To se změnilo ve 26. kole za stavu 14:11 pro Universe, kdy už eSubě teklo do bot. Právě nejsilnější zbraň ve hře změnila tempo hry a fredi se náramně zhostil demonstrace, v čem je jeho síla. Už už to vypadalo, že eSuba by to dotáhnout mohla, ale map-pointu nevyužila. Ve 30. kole zvládli Universe díky navazujícím timingům těžký 3vs3 retake a šli jsme do prodloužení.

Analytici zůstali z některých situací stát jako opaření - Foto: Radek Vebr

Hned v prvním kole se 1vs2 clutchem předvedl v neskutečné pohodě hrající Levi. Po druhém vyhraném kole a následně nezvládnuté 2vs2 after-plant situaci od eSuby tak měli hráči Trust.Universe tři možnosti získat Mirage ve svůj prospěch. To se však neděje kvůli chybám, jako bylo ve dvou případech vytrestání zpoza B plantu od BLUEE-a či špatně hozený smoke do okna. V tuto chvíli už byl zápas stejně dlouhý jako jarní finále. Reklama na Counter-Strike pokračovala i nadále, ale bohužel pro Universe, jejich kola byla buď nádherně zahraná, nebo prohraná kvůli zbytečnostem. Vše podtrhlo kolo číslo 40, kde LucasP dokázal obehrát frediho v 1vs1 situaci, načež stojící jednou nohou v molotovu a druhou ve smouku uhořel. Ani druhé prodloužení nerozhodlo. Zlomový bod přichází v tom třetím, kdy jsou Universe opět na koni a vedou 24:23, soupeř má pouze čtyři pistolky a jediný Cannie se zbraní umírá v molotovu. Opět však zaúřadovala hvězda jménem fredi. Deagle, tři killy a zlomených pět hráčů v řadách Trust.Universe. Ve čtvrtém prodloužení přišel trpký konec a eSuba si to ukrást nenechala. Konečný výsledek 28:25.

Hráčské statistiky na první mapě

HráčK (hs)ADKASTK/DADRFKRating

{#Slovenská Republika} HenkkyG36 (22)123983,0%-393.901.09
{#Česká Republika} BLUEE38 (16)113571,7%+382.501.09
{#Česká Republika} fredi47 (12)43075,5%+1793.9+121.42
{#Česká Republika} Pechyn42 (23)103584,9%+784.9+11.28
{#Česká Republika} CaNNiE32 (11)64066,0%-862.7-80.92

{#Česká Republika} Lastík34 (9)123767,9%-376.5+11.04
{#Slovenská Republika} LucasP42 (16)114260,4%077.1-21.04
{#Česká Republika} Levi43 (20)104062,4%+383.8-31.10
{#Slovenská Republika} The eLiVe37 (17)63867,9%-176.9-20.98
{#Slovenská Republika} KETUBOR21 (13)63954,7%-1853.900.64
Vysvětlivky: K (hs) = Kills (headshots), A = Assists, D = Deaths, KAST: procenta kol, kde hráč získal kill, assist, přežil nebo byl vytradován, K/D = +/- rozdíl mezi zabitími a smrtmi, ADR = průměrné poškození na kolo, FK = +/- rozdíl mezi zabitími a úmrtmi jako první hráč v kole, Rating = HLTV rating 2.0

Týmového ducha ukázali Universe, kteří se po těsné Mirage nesesypali - Foto: Radek Vebr

Druhá mapa finále: de_inferno

Statisticky šlo sice o nejhoršího hráče na serveru, svůj hlavní přínos mohl po veledlouhé bitvě na Mirage přinést KETUBOR svému týmu nyní. Prohráli svoji mapu, ale Trust.Universe se museli vzchopit, aby s nimi eSuba nezametla podlahu. První kolo za T sice pro eSubu BLUEE 1vs2 s Glockem vyhrál, ale i díky nejzkušenějšímu hráči následný force buy UNI zvládli. To se však nedalo říct o smutném čtvrtém kole, v němž se eSubě v ecu podařilo nejen položit, ale i celé kolo vyhrát. Následovala sice krátká šňůra, ale od sedmého kola, kde Universe naprosto vzorově odrazili útok na B, už zase přišla jejich dominance. Jako z učebnice byla i další kola a eSubě se až na dvě výjimky nepodařilo urvat žádný další bod za tuto stranu pro sebe. Universe sice bojovali na mapě soupeře s nevýhodou prohrané první mapy, ale stav 9:6 po CT straně jim stále dával naději.

Kvarteto nováčků se po premiéře na velké stage nemělo za co stydět - Foto: Radek Vebr

V dobrém pro Trust.Universe začala i útočná strana a ačkoliv to zavánělo zahozením, 1vs2 situaci v pistolkách Levi zvládl uhrát. To však bylo všechno, čeho se tento tým zmohl. Hned v následném force buyi přišla pohroma, Pechyn s fredim se svým soupeřem zametli stylově "clean and easy" a za silnější stranu byli najednou na koni hráči eSuby. Za stranu teroristů se na Infernu bohužel nedá příliš aplikovat taktika double AWP, se kterou se Universe dařilo a vraceli se díky ní do zápasu. V neskutečné sérii deseti kol jsme mohli vidět i rychlé konce v podobě dokonalé CT agrese na banánu pomocí granátů a molotovů, eSuba však po prohraném pistol roundu opravdu neztratila jediný další bod, ubránila tak vlastní mapu Inferno 16:10 a stává se šampionem!

Hráčské statistiky na druhé mapě

HráčK (hs)ADKASTK/DADRFKRating

{#Slovenská Republika} HenkkyG12 (8)51673,1%-468.3-10.98
{#Česká Republika} BLUEE21 (7)41676,9%+587.1-11.26
{#Česká Republika} fredi24 (7)51480,8%+1094.501.45
{#Česká Republika} Pechyn14 (7)41765,4%-353.6+20.94
{#Česká Republika} CaNNiE27 (9)21476,9%+1390.2+41.63

{#Česká Republika} Lastík16 (8)52257,7%-677.000.89
{#Slovenská Republika} LucasP17 (5)21869,2%-162.7-30.88
{#Česká Republika} Levi10 (5)41853,8%-843.400.63
{#Slovenská Republika} The eLiVe21 (12)72073,1%+196.9-11.13
{#Slovenská Republika} KETUBOR13 (6)72069,2%-774.500.86
Vysvětlivky: K (hs) = Kills (headshots), A = Assists, D = Deaths, KAST: procenta kol, kde hráč získal kill, assist, přežil nebo byl vytradován, K/D = +/- rozdíl mezi zabitími a smrtmi, ADR = průměrné poškození na kolo, FK = +/- rozdíl mezi zabitími a úmrtmi jako první hráč v kole, Rating = HLTV rating 2.0

Šampionem může být pouze jeden, tentokrát se jím stala eSuba - Foto: Radek Vebr

Nejužitečnější hráč

Ve finále jsme byli svědky mimořádných individuálních výkonů, díky kterým to byl pro fanoušky na místě i u streamu opravdý balzám pro oči. Na své dřívější výkony navázal hlavní sniper Trust.Universe LucasP, který si na obou mapách připsal nejvyšší počet AWP fragů, ani výkon jeho či někoho ze spoluhráčů nestačil na výhru jediné mapy. I tak si troufneme tvrdit, že hráči z Prahy nemusejí odjíždět skleslí. Získané zkušenosti se jistě budou hodit na dalších akcích.

A kdo byl tedy největším hrdinou finále? Nebýt výkonu Pechyna, tak se dost možná na Mirage ani neprodlužuje, naopak Cannie si s chutí zastřílel na Infernu. Jedna postava byla však tou klíčovou a není náhodou, že jde o stejné jméno, které jsme oslavovali jako nejlepšího hráče všech kvalifikací, jediného hráče na úrovni statistik Alza.eXtatus ve swissu či strůjce postupu přes tento tým v play-off. Karel 'fredi' Královec svoji extratřídu ukázal i ve finále. Rozjezd mu sice na Mirage chvíli trval, ale celkové +27 K/D a nejlepší 1.43 rating ukazuje, kdo byl pánem zápasu. Všichni hráči eSuby předvedli výkony hodné finále, nejužitečnějším hráčem ale může být pouze jeden.

„Naše vlastně první offline akce a výhra ROG COOL ligy znamená pro nás dost, protože to byl pro nás všechny velký test. Věděli jsme, že nejede domácí jednička, chtěli jsme vyhrát! Vážíme si každé výhry. Zvládli jsme to, jsme rozjetí a nezastavíme se! Já osobně jsem vůbec nepomýšlel na MVP počas zápasu ani po něm. Strašně si vážím takového ocenění a snad jich ještě pár přidám, ale kdo ví, co bude. Díky moc fanouškům za podporu ze všech stran!“

- Karel 'fredi' Královec, MVP finále ROG COOL ligy

Karel 'fredi' Královec, hvězda všech částí soutěže - Foto: Radek Vebr

Nejlepší hráči jednotlivých týmů:

eSuba - Karel 'fredi' Královec / Jan 'BLUEE' Škaloud
Trust.Universe - Lukáš 'LucasP' Pócsik / Erik 'The eLiVe' Sith
Alza.eXtatus - David 'Frozen' Čerňanský / Patrik 'DEV7L' Stuchlík
eEriness E-Blue - Dominik 'NIO' Maxián
MARVO Esports - Dominik 'Fraged' Herz
Eclot Gaming - Dominik 'blogg1s' Janita
Majestic Lions - Max 'SHOCK' Kvapil
NecroRaisers - Jan 'hones' Urválek

Další slova nejsou potřeba a pokud máte rádi čísla, zde vám přinášíme kompletní tabulku všech nasbíraných statistik, které se započítávaly od čtvrtfinále kvalifikačních turnajů.

A na závěr tu pro vás máme finálovou perličku od LucaseP aneb jak prohrát situaci 1vs0.

Štítky: ROG COOL Liga
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.