Přejít k hlavnímu obsahu

Outsideři EU LCS Spring 2018

13. 1. 2018 | 23:08 League of Legends
Jak Severoamerická, tak také evropská LCS liga se rychle blíží. Evropská část se zatím jeví velmi zajímavě a trochu to vypadá, jako kdyby se liga rozdělila na dva výkonnostní tábory. Jedna polovina organizací investovala více, ta druhá naopak méně. Dnes si posvítíme na tu polovinu, která by podle papírových předpokladů měla bojovat o poslední místo v play-off. 
Výchozí obrázek

Jak Severoamerická, tak také evropská LCS liga se rychle blíží. Evropská část se zatím jeví velmi zajímavě a trochu to vypadá, jako kdyby se liga rozdělila na dva výkonnostní tábory. Jedna polovina organizací investovala více, ta druhá naopak méně. Dnes si posvítíme na tu polovinu, která by podle papírových předpokladů měla bojovat o poslední místo v play-off. 

Giants! GamingZákladní sestavaH2k GamingZákladní sestava
{#Korejská republika} Ruin 
{#Francie} Djoko  
{#Švédsko} Betsy 
{#Francie} Steeelback 
{#Belgie} Targamas
 {#Německo} SmittyJ 
{#Dánsko} Santorin
{#Velká británie} Caedrel 
{#Česká Republika} Sheriff 
{#Švédsko} sprattel 
     
Team ROCCATZákladní sestava Team VitalityZákladní sestava
{#Korejská republika} Profit 
{#Švédsko} Memento  
{#Korejská republika} Blanc 
{#Estonsko} HeaQ 
{#Norsko} Norskeren 
 {#Francie} Cabochard 
{#Německo} Gilius  
{#Itálie} Jiizuké 
{#Portugalsko} Minitroupax 
{#Polsko} Jactroll 
Unicorns of LoveZákladní sestava
{#Finsko} WhiteKnight108 
{#Dánsko} Kold  
{#Německo} Exileh 
{#Španělsko} Samux 
{#Korejská republika} Totoro 

Unicorns of Love - Dostali jednorožci už dost ran?

Jednorožce nikdy není radno podceňovat. Už v minulých letech byl tým několikrát oslaben odchody hvězdných hráčů, ale vždy se z toho alespoň částečně dokázal oklepat. Zatím vždy ale v sestavě organizace udržela hlavního shotcallera Hylissanga a playmakera Vizicsacsiho. Jejich odchody by měly tým velkou mírou oslabit, jelikož jejich náhrady za sebou nemají úplně hvězdné kariéry.

V týmu je ale spoustu potenciálu a z minulosti víme moc dobře, že trenér Sheepy dokáže tenhle potenciál ve svých hráčích týmu probudit. Toplaner WhiteKnight byl dlouhou dobu považován za jednoho z největších talentů Evropy, ale po kratších chvilích úspěchu, se dlouhodobě stal předvídatelný a jeho přednosti se staly spíše slabinami.

Hráči Kold (dříve Trashy), Exileh a Samux ale dokáží hrát ve své nejlepší agresivní formě na opravdu vysoké úrovni, dost možná uvidíme právě jednorožce v top 6 týmech, které postupují do play-off. Od korejského supporta Totoro se moc neočekává, ale má za sebou hry v LCK. Důležité samozřejmě bude, jak se dokáže sehrát se zbytkem týmu a jak dokáže komunikovat v angličtině.

H2k Gaming - Uspěje nadějný talent v boji se zkušenostmi?


Tým H2K už zase bude lákat oko nejednoho českého fanouška. V modročerných barvách se totiž ukáže Patrik "Sheriff" Jírů, kterého jsme mohli vidět třeba ve španělském týmu Origen a na domácí scéně v dresu eSuby. Nyní na něj ale čeká daleko větší výzva, než doposud. Spolu s ním se v LCS ukáže i britský nováček Caedrel, který se do nejvyšší evropské ligy kvalifikoval s týmem Schalke 04. Tým ale v off-season změnil a tak ho nakonec uvidíme právě v H2K.

V jungli uvidíme Santorina, kterého si asi většina pamatuje z jeho období v Team SoloMid. Od jeho odchodu z týmu severoamerické jedničky prošel NA LCS týmem NRG a následně působil v americkém Challenger Series v týmu Gold Coin United. Nyní se dánský midař vrací do Evropy do týmu, kde o sobě dal poprvé vědět. Právě v H2K totiž zaskakoval v neúspěšné LCS kvalifikaci v roce 2013.

Trenérem bude Veteran, který má zkušenosti jako analytik Origenu a právě H2K a jako trenérz týmů Dignitas EU (později Splyce) a Schalke 04. Mladý tým by tedy mohl vést tou správnou cestou. Toplane bude okupovat SmittyJ. Ten moc velkou hvězdou není, ale zkušeností má na rozdávání. Jeho největší úspěch bylo bezpochyby 3. místo v základní části EU LCS Spring 2016. Slabinou týmu může být support Sprattel. Ten si sice prošel několika LCS celky, ale vždy se pohyboval na dně tabulky a sám nevypadal, že by svým spoluhráčům usnadňoval snažení.

Giants! Gaming - Smíchanina nechtěného

Tým Giants jde do nové sezóny v kompletně nové sestavě. Spojenou minulost mají jen dva hráči, Djoko a Steelback, kteří v roce 2017 nastupovali v týmu Vitality. Mezitímco Djoko byl brán jako jeden z nejhorších LCS hráčů na jeho pozici, Steelbacka jde hodnotit jen těžko. Dřívější hráč Fnatic nebo Unicorns of Love totiž ve své situaci nemohl moc dělat a sám není moc agresivní hráč. Proto předpokládáme, že jeho výkony nepotáhnou ani tým Giants.

Zkušenosti z LCS má i midlaner Betsy, který prošel týmy Gambit Gaming a Roccat. V Roccat působil i v posledním roce, kdy byl ale jedním ze slabších článků podprůměrného týmu. Uvidíme, jestli v letošním roce udělá lepší dojem a zopakuje úspěšnou formu, s jakou do LCS vstupoval. 

Neznámé tváře mohou být pro diváky LCS toplaner Ruin a support Targamas. Ruin si zatím zahrál pouze v Challenger Series, ale právě s Giants se vloni v prosinci kvalifikoval do LCS a je tedy jediným pozůstalým hráčem. Co se týče sedmnáctiletého Targamase, ten si zahrál zatím jen v regionálním francouzském týmu Gamers Origin. Je to tedy pro nás všechny velká neznámá.

Team Vitality - Giants 2017 + Cabochard


Team Vitality vloni zažil velmi špatnou sezónu, jelikož v obou splitech se nedokázal dostat ani do play-off. Nový tým byl poskládaný ze čtyř hráčů Giants Gaming okolo toplanera Cabocharda. Gilius se na bitevní pole LCS vrací, ale ostatní tři hráči jsou naprostí nováčci. Narozdíl od většiny týmů můžeme čekat slušnou sehranost, jelikož většina hráčů spolu hrála přes půl roku. V týmu je ale velmi málo zkušeností.

Velmi zajímavé bude sledovat dvojici carry hráčů Jiizuké a Minitroupax, což jsou první hráči v LCS, kteří pochází z Itálie a Portugalska. Právě tito hráči mohou být nakonec opravdu klíčoví. Týmu může výrazně pomoci pevná ruka kouče YamatoCannona. Ten totiž zažil i období slávy, ale i období neúspěchů. Výhodou Vitality je, že od nich nikdo nic velkého nečeká a proto mohou jen příjemně překvapit. To je ale společné pro většinu týmů rozebraných v tomto článku.

Team ROCCAT - Pomůže korejská síla?

Team ROCCAT jde do nové sezóny také v úplně novém složení. Co si od nové sestavy můžeme slibovat, to asi neví opravdu nikdo. Tým se sice skládá z hráčů ze spíše slabších týmů, ale ve skutečnosti na papíře tým nevypadá vůbec zle. HeaQ i Profit přichází z týmu Ninjas in Pyjamas, který vloni vypadl z EU LCS jen po jednom splitu. Individuální výkony však nebyly od této dvojice vůbec špatné. Uvidíme, jestli ale dokáží předvádět lepší týmovou hru než v NiP.

Slibným hráčem se zdá Norskeren, který byl jedním ze zářících hráčů při úspěchu Schalke 04 v promotion turnaji. Nejvíce se mu v minulosti dařilo s agresivními support picky jako Thresh a Rakan, takže by mohl být týmovým hlavním engagerem ("začínač teamfightů"). Otazník visí zejména nad midařem Blancem, který sice na jednu stranu zářil v LCS jako náhradník v G2, ale v PSG se mu nedařilo převyšovat ani midaře v Challenger Series. 

Junglerem týmu je Memento, který sice není žádný top tier jungler, ale v posledním roce vypadal velmi slibně a pokud se bude i nadále takto zlepšovat, mohl by konkurovat i hvězdám jako Jankos, Broxah nebo Maxlore. U Team ROCCAT bude nejvíce záležet, jak se sehrají jako tým. Důležité také bude, jestli Freddy122 bude dostatečně dobrým zastoupením trenéra Grabbze, který se v off-season přesunul k G2 Esports.