Přejít k hlavnímu obsahu

PGL: Ustojí to Legendy?

15. 7. 2017 | 20:21 Counter-Strike 2
Polský Krakow se už nyní zaplnil hráči z celého světa. Už od zítřka se v tamní Tauron Aréně rozjede nejočekávanější turnaj letošního léta - PGL Major 2017.Osm legendárních týmů a osm vyzyvatelů se popere o snový prizepool v hodnotě jeden milion dolarů. Šest měsíců a řadu kvalifikačních zápasů trvalo, než jsme se dozvěděli finální sestavu této osmičky, kterou vám nyní budeme prezentovat. Řadu týmů, které jsme mohli vidět na posledním ELEAGUE Majoru, totiž vystřídalo dravé mládí a chuť po úspěchu zkušenějších týmů.
Výchozí obrázek

Polský Krakow se už nyní zaplnil hráči z celého světa. Už od zítřka se v tamní Tauron Aréně rozjede nejočekávanější turnaj letošního léta - PGL Major 2017.

Osm legendárních týmů a osm vyzyvatelů se popere o snový prizepool v hodnotě jeden milion dolarů. Šest měsíců a řadu kvalifikačních zápasů trvalo, než jsme se dozvěděli finální sestavu této osmičky, kterou vám nyní budeme prezentovat. Řadu týmů, které jsme mohli vidět na posledním ELEAGUE Majoru, totiž vystřídalo dravé mládí a chuť po úspěchu zkušenějších týmů.

Je tohle poslední turnaj, kde uvidíme Virtus.pro v legendární sestavě? FOTO: HLTV.org

Turnaj PGL Major se uskuteční už tento týden a finále se v hale Tauron odehraje příští neděli. Cesta do něj ale bude těžká, neboť před týmy byla postaveno několik překážek. Od počítačů s procesory i5, přes nové map veto, až po Swiss systém, který dokázal zahýbat s každým turnajem, kde jsme měli tu šanci ho vidět. Podle slov předních světových hráčů je tento herní systém uzpůsobený hlavně ve prospěch "underdogů", kteří vlastně nemají co ztratit a mohou porazit nejlepší tým i na jejich mapě (vzpomeňme si na Space Soldiers, kteří porazili SK Gaming na Cache v rámci turnaje ESL One Cologne).

My se tentokrát zaměříme na týmy, které došli až do play off ELEAGUE Majoru. Sestavy, které byly uchráněny od kvalifikační pasti, která potrápila mnohé. 

#1 - Astralis

Od posledního Majoru se Astralis ukázali na každém velkém turnaji kromě ESL One Cologne. Největším úspěchem dánské pětice ale bude zisk nejprestižnějšího titulu Intel Extreme Masters, když v katowickém finále jasně porazili FaZe Clan 3:1 na mapy. Poté následovalo druhé místo na SL i-League od StarSeries a třetí místo na turnaji ECS. V replice finále ELEAGUE Majoru, tzv. Clash for Cash, porazili Astralis Virtus.pro a brali dvěstěpadesát tisíc dolarů.

Kolem Astralis se toho moc nedělo za poslední půl rok. Jejich sestava se ovšem ještě více stabilizovala a jsou jasným kandidátem na to, aby ve finále porazili SK Gaming.


{#Dánsko} Nicolai "device" Reedtz (1.15)
{#Dánsko} 
Markus "Kjaerbye" Kjaerbye (1.13)
{#Dánsko} Andreas "Xyp9x" Høsleth (1.09)
{#Dánsko} Peter "dupreeh" Rasmussen (1.09)
{#Dánsko} Lukas "gla1ve" Rossander (1.04)

Výsledky za poslední 3 měsíce

3. místo - IEM Sydney
3. místo - ECS S3
1. místo - ELEAGUE Clash for Cash

Tip na umístění: Semifinále

Proč je sledovat?: Astralis se mohou stát třetím týmem, který vyhraje druhý Major turnaj v řadě. Poprvé se to povedlo Fnatic, pak SK Gaming. Jejich příprava nasvědčuje tomu, že to vyhrají znovu.

#2 - SK Gaming

Brazilská pětice a jednoznačná světová jednička si na začátku roku prošla menším peklem, ze kterého vzešla ještě silnější než kdykoliv předtím. Jestli se loňské léto mluvilo o dominanci SK Gaming, letos jsou ještě silnější. Kromě finále páté sezóny ESL Pro League, všude, kde byli, vyhráli. A je jedno, jestli to byl turnaj v baráku v Kalifornii, australské finále Intel Extreme Masters nebo v plné hale na ESL One Cologne.

I přesto, že tým bude na Majoru poprvé v sestavě s Felpsem (na ELEAGUE zaskočil skvěle Fox), jsou jedním z největších favoritů na zisk titulu. 

{#Brazílie} Fernando "fer" ALvarenga (1.26)
{#Brazílie} Marcelo "coldzera" David (1.23)
{#Brazílie} Gabriel "FalleN" Toledo (1.17)
{#Brazílie} João "felps" Vasoncellos (1.11)
{#Brazílie} Epitacio "TACO" de Melo (1.00)

Výsledky za poslední 3 měsíce

1. místo - ESL One Cologne
1. místo - ECS S3
1. místo - DreamHack Summer
1. místo - IEM Sydney

Tip na umístění: Vítěz
Proč je sledovat?: Aktuální světová jednička, která svými výkony poráží jednoho soupeře za druhým. FaZe, Fnatic, Cloud9 nebo Natus Vincere to jsou týmy, které aktuálně SK Gaming nešahají ani po kotníky. Velký otazník bude souboj s Astralis, kde se může stát cokoliv.

#3 - Natus Vincere

Jeden z nejoblíbenějších týmů světa na ESL One Cologne vypadal vcelku dobře. Sestavu dle všeho stmelila svatba Ladislava "GuardiaN" Kovácse a podle výkonů to bylo i vidět. Na'Vi se nehádali, pomáhali si a hráli víc týmově, než jsme byli doposud zvyklí.

Sestava samotná ale v posledních měsících nepředvedli dobré výkony. Na všech turnajích končili ve čtvrtfinále nebo v základní skupině. Kolín tak pro ně je vysvobozením z útrap a novým začátkem. Za hodně určitě vděčí i GuardiaN-ovi, kterému se celý turnaj vydařil. Bude tak pokračovat i tentokrát? 

{#Ukrajina} Aleksandr "s1mple" Kostyliev (1.16)
{#Ruská federace} Egor "flamie" Vasilyev (1.12)
{#Slovenská Republika} Ladislav "GuardiaN" Kovács (1.03)
{#Ukrajina} Ioann "Edward" Sukhariev (0.97)
{#Ruská federace} Denis "seized" Kostin (0.92)

Výsledky za poslední 3 měsíce

3. místo - ESL One Cologne
2. místo - Adrenaline Cyber League
9. místo - ESL Pro League

Tip na umístění: Semifinále
Proč je sledovat?: Pokud se dá dohromady smrtonosné kombo flamie-GuardiaN-S1mple, soupeři se mohou rovnou schovat do kouta, tyto tři nic nepřebije. Nestálost výkonů je ale synonymem pro tento tým.

#4 - FaZe Clan

Aktuální světová dvojka, která se tak trochu krčí ve stínu SK Gaming a konkurenčních Astralis. Nenajdeme aktuálně asi větší rivality než mezi těmito třemi týmy. Zkušený tým táhne k1o a karrigan, prvně jmenovaný je dokonec i dvojnásobným vítězem Major turnaje, přičemž zkušeností má celý tým na rozdávání. Jediný NiKo se ale ještě nepodíval ze základních skupin, neboť na posledních čtyřech šampionátech ještě hájil barvy mouz.

Pokud vše dopadne tak jak má, tak se z FaZe stane zničující zbraň, která dokáže porazit kohokoliv a kdekoliv. Bohužel jejich bilance s SK Gaming není zrovna lichotivá. Jak v Sydney, tak i v Londýně při finále ECS podlehli právě brazilské sestavě.

{#Bosna a Hercegovina} Nikola "NiKo" Kovač (1.22)
{#Norsko} Håvard "rain" Nygaard (1.13)
{#Francie} Fabien "kioShiMa" Fiey (1.02)
{#Finsko} Aleksi "allu" Jalli (0.99)
{#Dánsko} Finn "karrigan" Andersen (0.95)

Výsledky za poslední 3 měsíce

3. místo - DreamHack Tours
5. místo - ESL Pro League S5
5. místo - DreamHack Summer

Tip na umístění: Finále
Proč je sledovat?: Pokud se rozstřílí NiKo a rain bude pokračovat v koncertu z ESL One Cologne, dojde k ultimátní kombinaci, které se nikdo nemůže měřit.

#5 - Virtus.pro

Polská skvadra prochází asi tím nejčernějším obdobím své existence. Vítězové katowického Majoru z roku 2014 se už čtvrtý rok drží v jednom uskupení a všechny Major turnaje odehráli v jedné a té samé sestavě. V devíti z deseti případů dokonce postoupili do play off, což je neuvěřitelná a neskutečná šňůra.

Jak jsme ale nakousli, kromě toho, že se Virtus začátkem roku stali vítězi DreamHack Masters v opuštěných Las Vegas, neprokázali nic, čím by si zasloužili titulovat do role favoritů. Nejdříve se jim nevydařila online část ESL Pro League a po dvou sezónách byly přeřazeni do nižší soutěže. Od té doby se jim nepodařilo několikrát dostat ze základních skupin, nejdříve to bylo na IEM Katowice, posledně v turnaji ESL One Cologne, kde postupně prohráli s Immortals, SK a Heroic.

{#Polsko} Janusz "Snax" Pogorzelski (1.11)
{#Polsko} Jaroslaw "pasha" Jarzabkowski (1.07)
{#Polsko} PAwel "byali" Bieliński (1.00)
{#Polsko} Filip "NEO" Kubski (0.94)
{#Polsko} Wiktor "TaZ" Wojtas (0.82)

Výsledky za poslední 3 měsíce

15. místo - ESL One Cologne
1. místo - Adrenaline CL
2. místo - ELEAGUE Clash for Cash

Tip na umístění: Základní část
Proč je sledovat?: Polská sestava potřebuje vzpruhu, domácí turnaj je pro ně jako dělaný. Do hlavní fáze se ale nedostanou, neboť dle našeho názoru vyhoří v základní části.

#6 - Fnatic

Jediný švédský tým v turnaji a hlavně trojnásobní vítězové Major turnaje. Aktuální veteráni světové scény jdou hrát svůj jedenáctý šampionát (dennis teprve poosmé a ještě k tomu bez titulu). Švédové stále ale doplácí na rozchod, který je potkal v loňském roce. Prozatím se jim stále nepodařilo srovnat se a dostat na úroveň z roku 2015 a 2016.

Týmu by zaručeně pomohlo probuzení z polospánku, kterým aktuálně prochází. Pokud by je na Major turnaji potkalo neštěstí v podobě nepostupu, věřím, že bychom se dočkali na dalším turnaji extrémně silných fnatic, kteří budou odhodláni k zisku titulu.

{#Švédsko} Jesper "JW" Wecksell (1.09)
{#Švédsko}  Dennis "dennis" Edman (1.04)
{#Švédsko} Olof "olofmeister" Kajbjer (1.01)
{#Švédsko} Freddy "KRIMZ" Johansson (1.00)
{#Švédsko} Robin "flusha" Rönnquist (0.95)

Výsledky za poslední 3 měsíce

9. místo - ESL One Cologne
2. místo - DreamHack Summer
7. místo - ECS Finals S3

Tip na umístění: Základní část
Proč je sledovat?: Krakovský turnaj bude stopkou pro Fnatic, kteří se zatím vždy dostali mezi osmičku nejlepších. Jejich nevýrazné výkony z dřívějška je ale můžou nakopnout a třeba uvidíme staré dobré Fnatic.

#7 - Gambit

Jeden z nejzkušenějších týmů, který se zúčastní šampionátu. Zeus, AdreN a Dosia mají každý po sedmi účastních, ale jen prvně jmenovaný dvakrát dosáhl na finále. Tým jako takový stojí před důležitou otázkou, podaří se jim dosáhnout čtvrtfinále, čímž si uchovají status legendárního týmu nebo se budou z dálky dívat na to, jak je konkurence rozprášila a budou se muset opět připravovat na další turnaje? 

Gambit jako takové jsme měli možnost naposledy vidět na DreamHack Summer, kde skončili na 5. místě. Předtím ale vyhráli DreamHack Austin, kde ve finále porazili Immortals. Od té doby ale jako by se za nima zavřeli dveře. Hrají ESEA turnaje, kde ale hrají pouze proti low-tier týmům a tak jejich tréninkové zápasy na online nevidí skoro nikdo. Mohou tak být buď velkým otazníkem, nebo týmem, který nepostoupí ze Swiss fáze.

{#Kazachstán} Abay "HObbit" Khasenov
{#Kazachstán} Dauren "AdreN" Kystaubayev
{#Kazachstán} Rustem "mou" Telepov
{#Ruská federace} Mihail "Dosia" Stolyarov
{#Ukrajina} Danylo "Zeus" Teslenko

Výsledky za poslední 3 měsíce

1. místo - DreamHack Summer
2. místo - cs_summit

Tip na umístění: Základní část
Proč je sledovat?: Tak jako na ELEAGUE Major, i tentokrát dokáží hrát na úrovni Tier1 týmů. Swiss formát navíc vybízí k tomu, že mohou postoupit, přesně jako se jim to podařilo v zimě.

#8 - North

Druhý dánský tým, který v Krakově uvidíme jsou hráči FC Kodaň - Team North. Dánové se dokázali dostat do finále ESL Pro League, kde ale tvrdě narazili na G2 Esports. Od jejich úspěchu na EPICENTER: Moscow, kde ještě v barvách Dignitas porazili ve finále Virtus.pro, nedokázali podobný úspěch uhrát znovu.

Všichni doufali, že tým z problémů dostane aizy, který přišel z konkurenčních FaZe po ELEAGUE Majoru. Jeho výkony ale nejsou na takové úrovni, jak si asi všichni představovali. Na posledním turnaji, kde jsme je mohli vidět, nejdříve prohráli s OpTic Gaming, poté ale porazili čínské TyLoo. Prohra s SK Gaming je poslala opět do spodní části turnaje, kde v derby porazili Heroic. V rozhodujícím zápase pak prohráli s FaZe 7-16 a rozloučili se s Kolínem po základní skupině.

{#Dánsko} Kristian "k0nfig" Wienecke
{#Dánsko} Philip "aizy" Aistrup
{#Dánsko} Emil "Magisk" Reif
{#Dánsko} René "cajunb" Borg
{#Dánsko} Mathias "MSL" Lauridsen

Výsledky za poslední 3 měsíce

9. místo - ESL One Cologne
2. místo - ESL Pro League S5
6. místo - IEM Sydney

Tip na umístění: Základní část
Proč je sledovat?: Pokud to půjde duu k0nfig-Magisk, můžeme se těšit na střelecké hody a rozhodně tým bojující o postup do play off. V poslední době se ale stává, že hráči prostě vypnou a nehrají dle týmových potřeb.

Štítky: Major, PGL Major