Přejít k hlavnímu obsahu

PGL: Vyzyvatelé jdou do boje

15. 7. 2017 | 16:18 Counter-Strike 2
Polský Krakow se už nyní zaplnil hráči z celého světa. Už od zítřka se v tamní Tauron Aréně rozjede nejočekávanější turnaj letošního léta - PGL Major 2017.Osm legendárních týmů a osm vyzyvatelů se popere o snový prizepool v hodnotě jeden milion dolarů. Šest měsíců a řadu kvalifikačních zápasů trvalo, než jsme se dozvěděli finální sestavu této osmičky, kterou vám nyní budeme prezentovat. Řadu týmů, které jsme mohli vidět na posledním ELEAGUE Majoru, totiž vystřídalo dravé mládí a chuť po úspěchu zkušenějších týmů.
Výchozí obrázek

Polský Krakow se už nyní zaplnil hráči z celého světa. Už od zítřka se v tamní Tauron Aréně rozjede nejočekávanější turnaj letošního léta - PGL Major 2017.

Osm legendárních týmů a osm vyzyvatelů se popere o snový prizepool v hodnotě jeden milion dolarů. Šest měsíců a řadu kvalifikačních zápasů trvalo, než jsme se dozvěděli finální sestavu této osmičky, kterou vám nyní budeme prezentovat. Řadu týmů, které jsme mohli vidět na posledním ELEAGUE Majoru, totiž vystřídalo dravé mládí a chuť po úspěchu zkušenějších týmů.

Budou Cloud9 hrát stejně dobře jako na ESL One Cologne? FOTO: HLTV.org

Turnaj PGL Major se uskuteční už tento týden a finále se v hale Tauron odehraje příští neděli. Cesta do finále ale bude těžká, neboť před týmy byla postaveno několik překážek, od počítačů s procesory i5, přes nové map veto až po Swiss systém, který dokázal zahýbat s každým turnajem, kde jsme měli tu šanci ho vidět. Podle slov předních světových hráčů je tento herní systém uzpůsobený hlavně ve prospěch "underdogů", kteří vlastně nemají co ztratit a mohou porazit nejlepší tým i na jejich mapě (vzpomeňme si na Space Soldiers, kteří porazili SK Gaming na Cache v rámci turnaje ESL One Cologne).

A právě těmito týmy se budeme zabývat v našem prvním článku. Osmička postupujících, kteří si zajistili místo na turnaji skrz online a offline kvalifikace. Mezi nimi najdeme i vůbec prvního českého hráče, který si kdy Major zahrál, Tomáše "oskar" Šťastného.

#1 - BIG

Německá organizace BIG se nejvíce projevila začátkem roku, to když se na DreamHack Leipzig umístili na druhém místě za FlipSid3 Tactics. Tým, který se dal dohromady začátkem roku snoubil německé zkušené hráče (gob b, nex) s dravým mládím (tabseN, keev). Kromě posledně jmenovaného ale mají všichni zkušenosti z Major turnajů. Nex na něm byl již šestkrát, gob b dvakrát a duo tabseN a LEGIJA jednou pod barvami mouz. 

Tým se na Major kvalifikoval skrz evropský Minor, který dokázali i přes prohru v prvním kole play off vyhrát. Ve finále si poradili se svými konkurenty z PENTA Esports. V hlavní offline kvalifikaci pak sice přišla prohra 10-16 s Cloud9, ale následná vítězství nad Tengri (16-14), Immortals (16-9) a Team Liquid (16-10) je katapultovala na Major jako jedno z největších překvapení turnaje.


{#Německo} Johannes "tabseN" Wodarz (1.35)
{#Německo} Johannes "nex" Maget (1.14)
{#Německo} Fatih "gob b" Dayik (1.03)
{#Německo} Kevin "keev" Bartholomäus (1.02)
{#Srbsko} Nikola "LEGIJA" Ninić (0.97)

Výsledky za poslední 3 měsíce

3. místo - Copenhagen Games
1. místo - ESL Meisterschaft Spring
2. místo - ESEA S24 Global Challenge

Tip na umístění: Základní část
Proč je sledovat?: tabseN a gob b už od začátku ukazují, že patří mezi nejlepší německé hráče a jejich sehranost patří k tomu nejlepšímu, co jsme v posledních měsících mohli vidět. Pokud se jim podaří zaskočit své soupeře, můžeme se i těšit na hodně vypjaté zápasy.

#2 - PENTA

Druhá německá organizace, která se na turnaj kvalifikovala skrz všechny online a offline turnaje  má ve svých řadách evropský mix hráčů, kteří by se dle našeho názoru neztratili ani mezi předními týmy světa. Hned tři nováčci se poprvé postaví po bok zkušeného kRYSTAL-a, jenž si zahrál již 2x čtvrtfinále Major turnaje. Co je ale nejvíce zajímavé na PENTA týmu je to, že ještě před půlrokem tento tým vůbec neexistoval. Ano, najdou se tací, kteří říkají, že to je jen mix hráčů, co se nechal přejet od eXtatus, ale vy byste ukazovali taktiky v zápase, kde vám o nic nejde? 

Penta skončila druhá na EU Minor turnaji a následně v hlavní kvalifikaci o Major porazila nejdříve OpTic Gaming 16-14, následně Team Liquid 16-3 a po prohře s Mouz přejeli Vega Squadron 16-8. Nedá se tedy říci, že by tým měl jednoduchý los, naopak. Toto může být právě českým a slovenským týmům krásným příkladem, kdy tým, který nic neměl, dokázal za pomocí silného trenéra porazit většinu svých soupeřů a dojít si za snem.

{#Finsko} Miika "suNny" Kemppi (1.21)
{#Estonsko} Kevin "HS" Tarn (1.11)
{#Polsko} Pawel "innocent" Mocek (1.09)
{#Finsko} Jesse "zehN" Linjala (0.96)
{#Německo} Kevin "kRYSTAL" Amend (0.94)

Výsledky za poslední 3 měsíce

5. místo - GeForce Cup
1. místo - ESEA S24 Global Challenge

Tip na umístění: Čtvrtfinále
Proč je sledovat?: Neuvěřitelný příběh, trojice nováčků co táhne tým proti těm nejlepším a hlavně domácí publikum bude skandovat pro innocenta.

#3 - Immortals

Brazilské béčko a farma SK Gaming. Aspoň tak se v kuloárech říká brazilské pětici, která již druhým rokem vzkvétá a přináší své organizaci sladké plody. V týmu se snoubili zkušenosti hráčů steel-boltz a nováčkovské nadšení trojice HEN1-kNg-LUCAS1. Prvně jmenovaná dvojice dokázala ještě v barvách Luminosity Gaming (s FalleN-em) v roce 2015 prorazit třikrát v řadě do čtvrtfinále. Teprve po jejich odchodu se ale LG mohli začít dostávat výš a výš. 

Sestava se ještě na Major turnaj doposud nedostala a vždy se dostali do poslední fáze, kde se jim ale nedařilo nervově ustát finální zápasy. Jejich výkon je taktéž hodně spjatý s AWP stár HEN1-m, který, pokud se mu zadaří, dokáže porazit i celky jako FaZe, Astralis či G2 Esports.

Immortals jsme mohli vidět naposledy na ESL One Cologne, kde brazilci porazili jen slabé Virtus.pro. Následně přišly prohry s Liquid, G2 a Cloud9, čímž skončili hráči na děleném dvanáctém místě.

{#Brazílie} Henrique "HEN1" Teles (1.15)
{#Brazílie} Ricardo "boltz" Prass (1.13)
{#Brazílie} Lucas "LUCAS1" Teles (1.09)
{#Brazílie} Lucas "steel" Lopes (1.03)
{#Brazílie} Vito "kNg" Giuseppe (1.01)

Výsledky za poslední 3 měsíce

2. místo - Dreamhack Austin
1. místo - Esport Arena Showdown
3. místo - DreamHack Summer
12. místo - ESL One Cologne

Tip na umístění: Základní část
Proč je sledovat?: Bratrské duo HEN1-LUCAS1 dokážou roztočit zápas do takových obrátek, že se pak musí i Tier1 týmy bát na ně narazit. Tým s velmi nepředvídatelným herním systémem, který kouše na každé mapě.

#4 - Mousesports

Pro české fanoušky asi nejsledovanější organizace na turnaji. Tomáš "oskar" Šťastný si nadále žije svůj sen, který má už od začátku hraní. Postoupit na Major a stanout na té největší stage, jakou esportový svět nabízí. Tomáš se o postup na turnaj snažil několikrát v barvách HellRaisers, tam mu to ale vždy těsně uteklo. Teprve po přestupu do mouz, se dokázali HR dostat na ELEAGUE Major sami a Tomáš, i přes svůj několikaměsíční truc, se vrátil začátkem roku a protáhnul mouz společně s estonskou stár ropz-em skrz hlavní PGL kvalifikaci. 

Sestava se po několika měsících ustálila a přes původní problémy nejvíce udělal příchod sedmnáctiletého ropz-e, jenž se na svůj věk vyrovnává se stresem z velkých akcí naprosto skvěle. Svou hlavní roli sehrál hlavně na DreamHack Tours nebo pak i v následujících turnajích. Pak ale přišla i jeho druhá strana, Jeho špatně výkony z ESL One Cologne ale poznamenali tým natolik, že nedokázali mouz postoupit skrz základní Swiss část do play off.

Mouz mají jediný úkol a to postoupit do čtvrtfinále. Úkol to není nereálný, před sebou mají patnáct týmů, které znají ze světového okruhu velmi dobře a můžou vlastně jen pořádně překvapit.

{#Česká Republika} Tomáš "oskar" Šťastný (1.20)
{#Španělsko} Christian "loWel" Garcia Antoran (1.04)
{#Estonsko} Robin "ropz" Kool (1.04)
{#Nizozemsko} Chris "chrisJ" de Jong (0.94)
{#Německo} Denis "denis" Howell (0.92)

Výsledky za poslední 3 měsíce

3. místo - DreamHack Tours
5. místo - ESL Pro League S5
5. místo - DreamHack Summer

Tip na umístění: Čtvrtfinále
Proč je sledovat?: Mladík ropz, který se během půroku dostal z FPL na Major, první Čech na Majoru, vrátí se Mouz mezi špičku světa, tohle vám nestačí?

#5 - G2 Esports

Vítězové ESL Pro League S5 si svou cestu na Major doslova a do písmene museli oddřít. Po ztrátě místa  se KennyS a spol. museli probojovat skrz online kvalifikaci, EU Minor a následně i skrz hlavní offline kvalifikaci. Sestava je to ale více než zkušená, kromě bodyyho má každý z hráčů na svém kontě alespoň jeden Major titul. NBK- má dokonce hned dva.

Main kvalifikaci v Bukurešti ovládli stejně rychle jako jejich konkurenti z Mousesports. První výhra v prodloužení nad Immortals tým posunula k vítězství nad Cloud9 a následným ztrestáním FlipSid3. Na ESL One Cologne se jim bohužel nezadařilo tak, jak si asi přáli. I přesto, že porazili SK Gaming, Immortals a TyLoo, ve čtvrtfinále potkali Natus Vincere, které posunul do semifinále slovenský ostrostřelec Ladislav "GuardiaN" Kovács.

Papírově se díváme na semifinalistu, možná i finalistu turnaje. Francouzi se ale od roku 2015 nepodívali dál než do čtvrtfinále. Podaří se jim prolomit prokletí?

{#Francie} Kenny "kennyS" Schrub (1.20)
{#Francie} Nathan "NBK-" Schmitt (1.06)
{#Francie} Alexandre "bodyy" Pianaro (1.06)
{#Francie} Richard "shox" Papillon (1.03)
{#Francie} Dan "apEX" Madesclaire (1.05)

Výsledky za poslední 3 měsíce

1. místo - DreamHack Tours
1. místo - ESL Pro League S5
3. místo - DreamHack Austin

Tip na umístění: Čtvrtfinále
Proč je sledovat?: Francouzská scéna potřebuje opět pořádně nakopnout a tým je jedním z největších favoritů na vítězství.

#6 - Cloud9

Americká sestava zažívá v poslední době hodně velké vzlety a pády. Po dvou turnajích, na které se nestačili kvalifikovat, přichází konečně čas ukázat, co všechno je v týmu, který se dokázal probojovat do finále ESL One Cologne. Jejich výkon se nebude točit kolem jednoho hráče. Skvělý taktický a týmový výkon by mohl protlačit do play off i Skadoodla, jenž prozatím zažil na všech turnajích pouze základní skupinu. Velkým nakopnutím do herního života to ale bude pro Automatica, jenž jede na svůj první Major.

Naposledy se Cloud9 dostali do play off před třemi roky, na turnaji ESL One Cologne 2014. Letos mají velkou šanci se opět probojovat mezi osm nejlepších. Svou cestu začali v americkém Minor turnaji, kde ve finále porazili brazilské Immortals. V Bukurešti následovně porazili BIG, GODSENT a FlipSid3 a ze skórem 3-1 se dostali mezi osm nejlepších týmů z této kvalifikace.

{#Spojené státy americké} Timothy "Autimatic" Ta (1.13)
{#Spojené státy americké} Jake "Stewie2K" Yip (1.12)
{#Spojené státy americké} Tyler "Skadoodle" Latham (1.03)
{#Kanada} Mike "shroud" Grzesiek (0.97)
{#Spojené státy americké} Jordan "n0thing" Gilbert (0.94)

Výsledky za poslední 3 měsíce

2. místo - ESL One Cologne
7. místo - DreamHack Summer
3. místo - ECS Finals S3
5. místo - DreamHack Austin

Tip na umístění: Čtvrtfinále
Proč je sledovat?: Cloud9 mají na to postoupit ze skupiny, zvlášť po výkonech z poslední doby. Pokud si zachovají herní identitu z posledních týdnů, můžou být dokonce označeni i za černé koně turnaje.

#7 - Vega Squadron

Ruská Vega Squadron je jediným týmem na turnaji, který má ve své sestavě hned pětici nováčků. Tato sestava se ale objevila už na prosincové ELEAGUE kvalifikaci, kde dokázali sesadit z turnaje NiP Gaming a následně i EnVyUS. Bohužel turnaj jim jen těsně unikl. Tentokrát už to vypadalo, že se opět nedostanou dál, než do hlavní kvalifikace, neboť prohráli s HellRaisers a PENTA. Pak ale přišlo vítězné kombo nad OpTic, TyLoo a Dignitasm, které je katapultovalo do Krakowa.

Hlavním strůjcem úspěchu byl Nikolai "mir" Bityukov, který prokázal, že z něj pomalu a jistě roste jedna z hlavních hvězd CIS regionu. 

{#Ruská federace} Nikolay "mir" Bityukov (1.29)
{#Ruská federace} Leonid "chopper" Vishnyakov (1.21)
{#Ruská federace} Pavel "hutji" Lashkov (1.13)
{#Ukrajina} Dmitriy "jR" Chervak (1.10)
{#Ruská federace} Sergey "keshandr" Nikishin (0.98)

Výsledky za poslední 3 měsíce

1. místo - CIS Minor

Tip na umístění: Základní část
Proč je sledovat?: Pětice hráčů může prokázat jen to nejlepší, co aktuálně CIS region nabízí. Po boku FlipSid3 nebo Gambit by mohli dokráčet daleko, ale tentokrát to pro ně bude hlavně sbírka zkušeností.

#8 - FlipSid3 Tactics

Oblíbená CIS sestava se ještě nyní otřepává ze špatných výkonů z ELEAGUE Majoru. Tam se FlipSid3 bohužel nedokázali prorvat do další fáze turnaje, jako tomu bylo na ESL One Cologne 2016. B1ad3 a spol. se dokázali opět dostat do formy poté, co se k týmu přidala mladičká hvězda electronic. Ten přinesl do týmu dlouhoočekávaný impuls a palebnou sílu, jenž FlipSid3 přinesla řadu úspěchů (1. místo na DreamHack Leipzig).

{#Ruská federace} Denis "eletronic" Sharipov (1.22)
{#Ukrajina} Yegor "markeloff" Markelov (1.07)
{#Ruská federace} Georgi "WorldEdit" Yaskin (1.00)
{#Finsko} Jan "wayLander" Rahkonen (0.90)
{#Ukrajina} Andrey "B1ad3" Gorodenskiy (0.84)

Výsledky za poslední 3 měsíce

3. místo - Adrenaline Cyber Cup

Tip na umístění: Základní část
Proč je sledovat?: FlipSid3 mají jediný cíl. Postoupit ze základní části do play off. Ačkoliv se aktuálně zdají jako neškodný soupeř, mohou zatočit s celým Swiss systémem a rozhodnout o neopstupu některého z favoritů.

Štítky: Major, PGL Major