Přejít k hlavnímu obsahu

Příběh oskara, prvního Čecha na Majoru

16. 7. 2017 | 10:18 Counter-Strike 2
Slovenský hráč se premiérově představil na Majoru v roce 2014, hned na druhém v pořadí. Češi museli čekat o poznání déle. Oskar měl velice blízko již v dobách HellRaisers, ale podařilo se to až u mousesports na celkově 11. Majoru. Jaká byla cesta věčného domácího talentu?
Výchozí obrázek

Slovenský hráč se premiérově představil na Majoru v roce 2014, hned na druhém v pořadí. Češi museli čekat o poznání déle. Oskar měl velice blízko již v dobách HellRaisers, ale podařilo se to až u mousesports na celkově 11. Majoru. Jaká byla cesta věčného domácího talentu?

Rodák z Klášterce nad Ohří Tomáš 'oskar' Šťastný byl nepřehlédnutelný již v dobách Counter-Strike 1.6, za jeho nejznámější působiště můžeme označit týmy inteRaction, Faberi Bellatores, nEophyte a zejména eSubu, díky které se ve výborném světle představil také v Evropě. Nikdy to však nebyla světová úroveň, k níž se jako nesporně talentovaný hráč přibližoval, ale neměl štěstí na spoluhráče. Kdyby se narodil jako takový Švéd, bezesporu by prorazil o několik let dříve.

Svoji 1.6 kariéru oskar završil rokem 2012, kdy v barvách týmu CSERVERS ovládl poslední ročník Mistrovství České republiky. V té době už se dostával i do nejnovějšího CS brášky Global Offensive, v němž společně s jonzem vyrazil na svoji první zahraniční štaci do Playing Ducks. Ihned po zisku mistrovského titulu a krátkém působišti v Německu však dostal životní nabídku od domácího supertýmu myDGB. V sestavě okolo GuardiaNa, sneixe a dalších vystřídal X-RaYe a spolu se svými spoluhráči dokázal v největší světové CS:GO konkurenci vybojovat 3. místo na Esports Heaven Media Prague, jednoho ze dvou velkých turnajů konaných v Praze.

Tato éra skončila vyhlášením Damage Gamers Belgrade za 9. nejlepší tým na světě, načež následoval oskarův odchod a následný přestup pod křídla 3DMAX, také již dnes neexistující organizace. Po měsíci se sice oskar do týmu vrátil, ale po dalších dvou se sekce rozpadla. Ambiciózní GuardiaN se sápal po opravdovém zahraničním angažmá, kap1 a .PhP skončili s hraním. Sneix a oskarem nahrazený uno přešli k domácím nEophyte. Co zůstalo oskarovi? Práce ve fabrice, konec s hraním.

Cesta na vrchol se tak v roce 2013 zastavuje. Jak sám oskar v několika rozhovorech v minulosti prohlásil, ačkoliv byl jako seřizovač strojů a mistr směny spokojený, v letech velkého boomu jménem CS:GO nedělal o přestávkách nic jiného, než sledoval největší turnaje a zažíval pocity, že by mezi těmi nejlepšími hráči mohl být. Za důsledek to mělo to, že si našetřil na novou herní mašinu a o dva roky později byl Tomáš 'oskar' Šťastný připraven na velký návrat.

Oskar tehdy naskočil do rozjetého vlaku jménem nEophyte, kde vytvořil na dnešní poměry neskutečnou pětku, která však tehdy postrádala zkušenosti a proti zahraničním týmům sbírala spíše ty z online turnajů. Oskar, Styko, Zero, queztone a barb1. Taková byla sestava, jenž po neshodách s vedením později zamířila pod křídla Fraternitas, kde si velká naděje v podobě oskara začala díky platu přivydělávat, aby spolu s výdělky ze streamu mohla přemýšlet o konci dření ve fabrice a živením se hraním toho, co miluje, hraním Counter-Strike.

Hádáte správně, rok 2015 už byla éra FPL, kde byla šance prorazit a ukázat svůj individuální skill elitám evropské CS:GO scény. Oskarovi se tohle dařilo na jedničku, měsíční ladder hned při jednom z prvních měsíců ovládl a jeho highlighty ze streamů byly více než populární. Získaná pověst v FPL rybníčku hráčům jako s1mple nebo oskar zařídila slibnou budoucnost. Píše se říjen téhož roku a oskar chytá laso z ukrajinské organizace HellRaisers, kde hledají náhradu za dnes dobře známé kazašské duo AdreN, mou. Oskar nedodchází sám a přesvědčuje vedení HR a samotného kouče lmbt o přestupu spolu se Stykem. Životní cesta může začít!

Čas strávený v HellRaisers byl vysněným pro člověka, který ještě nedávno dřel na směny ve fabrice a šetřil na nový počítač, aby se mohl ke hraní vrátit. Oskarovi se blížila jeho první kvalifikace na Major. Po těžké cestě online částí se HR podařilo ovládnout Minor a k postupu na MLG Columbus chyběla jediná vítězná série, splnění hráčského snu bylo na dosah. Team Liquid byl však nad jejich síly a bylo to poprvé, co HellRaisers nepostoupili o jednu mapu na Major.

V té době už působil v HellRaisers také další bývalý hráč Fraternitas Zero, jehož v březnu jako stand-in následoval také queztone. Byl to neskutečný paradox, kdy mohli tehdejší FTS jako celek zamířit do zahraničí, ale tu možnost neměli. Kolem oskara však díky jeho kvalitním výkonům začalo být rušno a spekulovalo se o tom, jestli v HellRaisers prodlouží smlouvu, jež mu končila v témže roce na podzim. V květnu 2016 prodloužil na další rok STYKO, ale fanoušci se podivovali, že oskar nikoliv. Ve velkém se spekulovalo, odkud by mohl nabídky na přestup.

Později vyplavlo na povrch, že oskar odmítl přestup do amerického týmu OpTic Gaming, kteří nakonec zvolili mixwella, což se s odstupem času jevilo jako velice vydařená sázka na do té doby neznámého hráče. Oskar byl spojován i s dalšími celky, s jednímž měl mít předem podepsanou smlouvu, ale nesměl o ní mluvit. I tak byla před HellRaisers kvalifikace na ESL One Cologne, v roce 2016 ještě turnaj formátu Majoru, kde nechtěli zopakovat selhání z února. Po třech kolech svítilo krásné skóre 2:1, opět výhra od postupu. Bohužel následoval kolaps proti OpTic a nevýrazný výkon proti FlipSid3. HellRaisers podruhé v řadě končí těsně před branami Majoru.

Spolu s týmem si oskar zahrál ještě o týden později DreamHack Summer, na hraním projevu však bylo vidět, že něco není v pořádku. Český střelec si raději vynutil bench a o dva měsíce později se všechny veřejné i neveřejné spekulace potvrdily. 22. srpna se Tomáš 'oskar' Šťastný stává posilou týmu mousesports, kde v základní sestavě nahrazuje nexe. To však nikdo netušil, co se stane za dva měsíce. V říjnu na povrch vyplouvá zpráva, že oskar z osobních důvodů končí v základní sestavě mouz, které mu zabraňují se plně soustředit na hru. Nex se vrací jako stand-in.

Lednový ELEAGUE Major tak bude opět bez české vlajky, zatímco HellRaisers se Zerem a Stykem se premiérově probojovali. Ihned po turnaji však přicházejí nové informace, že oskar je připraven na návrat a mousesports benchují chrisJe. O týden později je dokončen přestup NiKa do FaZe Clanu a rozlučkovou akcí se pro něj stane DreamHack v Las Vegas, kde se jednou a naposled představí hvězdné duo NiKo + oskar. Ve skupině oskar ukázal GuardiaNovi, kdo je tu pánem, ve čtvrtfinále i přes povedené výkony následuje prohra proti šampionům z Virtus.pro a konec NiKovy éry. chrisJ se vrací do základní sestavy, tvrdý trénink na další Major startuje.

V dubnu 2017 přichází ještě jedna změna. V mousesports končí předposlední z německých hráčů Spiidi, jehož nahrazuje vytříbený FPL talent, Estonec ropz. To už všechno směřuje ke dnu D, červencové kvalifikaci na PGL Major v Krakowě. První kolo znamená jednoznačnou partii proti Tengri. I proti GODSENT měli myšáci hru pod kontrolou. Proti PENTĚ je to nesmírně vyrovnaná bitva. Nikdo nemá nic jasného. Stav 15:14, mapa Cobblestone, nervy na pohled. Hráč za hráčem umírá, jako poslední kRYSTAL. Teď už se nic pokazit nemůže. Skóre 3:0, mousesports jedou na Major. Tomáš 'oskar' Šťastný jede na Major! Radost pro každého českého fanouška.

A co bude dál? Oskar si svůj životní cíl splnil a teď už to může být jen a jen lepší. Hlavním úkolem mouz bude přežít Swiss fázi Majoru, nezažít třikrát pocit porážky jako dříve letos HellRaisers a získat status legendy zajišťující účast na tom příštím, eliminujícím všechen kvalifikační stres. mousesports mají vše ve svých rukou. In-game leader chrisJ, nevyzpytatelný Denis, talentovaná dvojice ropz, loWel a nejstarší nováček PGL Krakow Majoru oskar. Cesta do play-off odstartuje úvodním zápasem proti Gambit. Bude oskarova premiéra úspěšná?

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.