Přejít k hlavnímu obsahu

PUBG jako esportová hra?

9. 3. 2018 | 12:45 PUBG: Battlegrounds
V dnešní době snad neexistuje člověk, který alespoň trochu nesleduje dění v herním světě a neví, co je to PUBG, aneb PlayerUnknown's Battlegrounds. Víte ale, jak to vypadá s esportem v této battle royale hře?
Výchozí obrázek

V dnešní době snad neexistuje člověk, který alespoň trochu nesleduje dění v herním světě a neví, co je to PUBG, aneb PlayerUnknown's Battlegrounds. Víte ale, jak to vypadá s esportem v této battle royale hře?

PUBG, esport ready?

Hra, která se do předběžného přístupu dostala v březnu minulého roku, zaznamenává úspěch již od samého začátku téměř ve všech ohledech. Prodeje jsou fantastické, hra úspěšně obsazuje první příčky sledovanosti na Twitchi a dlouhodobě se drží jako nejhranější hra na Steamu. Jediné, co může hráče trochu potrápit, je technický stav hry, který stále není dokonalý. To ale nebrání tomu, aby v PUBG defakto již od začátku vznikaly amatérské i profesionální esportové týmy. Je ale vůbec co hrát? Pojďme si zrekapitulovat jednotlivé ligy a turnaje ze začátku roku 2018!

IEM Katowice 2018 PUBG tournament

Turnaj organizovaný organizací ESL s offline finálem na IEM Katowice 2018. Finále v Katowicích se zúčastnilo 16 týmů, 9 z nich bylo pozvaných a zbylých 7 se mohlo kvalifikovat přes online kvalifikace. Turnaj již sice skončil, ale vzhledem k úspěšnosti si myslím, že můžeme brzy očekávat od ESL pokračování. 

  • Herní režim: Squad FPP
  • Datum: 24.2. až 25.2.2018
  • Prizepool: 50.000$

IEM Katowice

IEM Katowice 2018 (FOTO: pubg-esports.gamepedia.com)

2018 StarSeries i-League

Turnaj organizovaný organizací StarLadder, ve kterém se pozvaných 16 týmů porvalo během 4 dnů o obrovský prizepool v kyjevské CyberSport aréně. A i tentokrát vzhledem k obrovskému úspěchu můžeme očekávat pokračování.

  • Herní režim: Squad FPP
  • Datum: 1.3. až 4.3.2018
  • Prizepool: 100.000$

StarSeries PUBG

2018 StarSeries i-League (FOTO: pubg-esports.gamepedia.com)

Auzom Premier League

Turnajová série organizovaná organizací Auzom, v níž se po 8 týdnů utkává nejlepších 48 evropských a amerických týmů, přičemž 10 týmů z každého regionu postoupí do Grand Finále.

  • Herní režim: Squad FPP
  • Datum: 25.1. až 15.3.2018
  • Prizepool: neznámý

Auzom Premier League (FOTO: auzom.gg)

Auzom Open Series

Turnajová série organizovaná organizací Auzom, které se ale tentokrát může zúčastnit každý. Hraje se stejně jako Premier League po dobu 8 týdnů a 12 týmů má zajištěný postup do další sezóny Auzom Premier League. 

  • Herní režim: Squad FPP
  • Datum: 25.1. až 15.3.2018
  • Prizepool: 12 míst v Auzom Premier League

Auzom Open Series (FOTO: auzom.gg)

GLL Season 1

Turnajová série organizovaná organizací GLL, ve které v průběhu 6 týdnů soutěží 36 týmů z každého regionu o 1 z 8 postupových míst do Grand Finále pro každý region. Offline finále se bude odehrávat v Bukurešti a co je nejlepší, do 2. sezóny bude mít šanci se kvalifikovat skrze sérii GLL Open opravdu každý.

  • Herní režim: Squad FPP
  • Datum: 14.2. až 21.3.2018
  • Prizepool: 50.000$

GLL Season 1

GLL Season 1 (FOTO: egamersworld.com)

Tím jsme si uvedli největší turnaje a ligy, které se v PUBG aktuálně hrají, ale existují i menší turnaje, kterých se může zúčastnit každý, například vVv GamingPUBGOnlinePUBGLeague či XPulZ.

V neposlední řadě ale nesmíme zapomínat ani na naší česko-slovenskou domovinu, kde se nedávno na PLAYzone.cz odehrál první a určitě ne poslední turnaj AORUS Opening Duo Cup by Alza.cz, kterého se zúčastnilo neuvěřitelných 342 týmů.

Na závěr ještě přikládám vyjádření Brendana "PlayerUnknown" Greena, návrháře PUBG, k esportu v PUBG:

"Každý se vyptává na esport a já bych rád všem řekl, že esport není něco, co vznikne přes noc, ale tento rok chceme hodně investovat, abychom vytvořili co nejlepší základy pro esport v PUBG. Rozšiřujeme náš globální tým a otevíráme nové kanceláře v Amsterdamu a Santa Monice. Takže vás chci požádat o trpělivost, esport nevznikne přes noc ale víme, že jsme do něj hodně zapojení a hodně investujeme, aby esport v PUBG měl co nejlepší základy."

- Brendan "PlayerUnknown" Greene, návrhář PUBG

Vypadá to, že PUBG má jako esportová hra nakročeno vážně skvěle. Některé velké turnaje již proběhly, ale jsme teprve na začátku roku, takže můžeme očekávat oznámení dalších lig a turnajů.

Co myslíte, stane se z PUBG další stálice na esport scéně? Podělte se s námi o váš názor v komentářích!