Přejít k hlavnímu obsahu

Regulace hazardních her podle Rumunska?

23. 1. 2016 | 22:48 Poker
V oblasti hazardních her platí zajímavé pravidlo. Jako bychom byli členem EU a zároveň ne. Svoboda podnikání tu neplatí a každý stát si chce upravovat podmínky sám. V nedávné minulosti stačila licence na Maltě – a na jejím základě podnikaly společnosti v celé unii.
Výchozí obrázek

V oblasti hazardních her platí zajímavé pravidlo. Jako bychom byli členem EU a zároveň ne. Svoboda podnikání tu neplatí a každý stát si chce upravovat podmínky sám. V nedávné minulosti stačila licence na Maltě – a na jejím základě podnikaly společnosti v celé unii.

Malta ale zaspala, nedokázala prosadit jednotný model v rámci Evropy a ani se nechtěla rozdělit s vybranou daní s ostatními státy podle sídla hrajících hráčů. A tak přišly první státy, které se snažily blokovat online hazard – některé úspěšně, jiné velmi svérázně. Lokální licence výborně zvládla Velká Británie, Dánsko a dokonce i země ležící východně od nás jako Lotyšsko či Estonsko.

U nás, ale i v okolních státech, se už dlouhou dobu diskutuje o regulaci, ale výsledná podoba zákona stále nikde. A tak hráči i nadále sázejí v zahraničních sázkových kancelářích a hrají v kasinech podnikajících z exotických destinací. Dokud my jen diskutujeme, regulaci realizují i v takových státech jako Bulharsko a Rumunsko. 

Pokerarena.cz

Právě Rumuni se vydali zajímavou cestou, i když to nejdříve vypadalo jako řádný chaos. Výmysly jako požadovat zaplacení daní i zpětně za předcházející roky podnikání, či omezit a licencovat i marketingové agentury se nejdříve zdály směšné. Podařilo se je však zrealizovat a podle oficiálního portálu rumunské vlády onjn.gov.ro licenci dnes drží v rukách už 18 kasin a sázkových kanceláří. 

Licencování marketingových společností, které chtějí dělat reklamu pro kasina a sázkovky se o 3 měsíce odložilo. Ale reálně se s tím počítá a všechno by mělo být jasné už v nejbližších měsících. Potom i takové stránky jako jocuriaparateonline.ro budou muset požádat o licenci, zaplatit poplatek a omezit se na reklamu lokálně licencovaných značek. V opačném případě mohou přijít o rumunskou doménu či být blokováni na území Rumunska. 

U nás podobné weby, například ruletaonline.cz nadále zobrazují evropská kasina. Možná se to změní už v roce 2017, kdy by měl přijít do platnosti nový zákon o hazardních hrách. Zatím ani nevíme, kterou cestou se vydáme. No rumunská cesta se zpětným výběrem daní by se mohla líbit i našemu financmistrovi.

Štítky: Pokerarena
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.