Přejít k hlavnímu obsahu

Růst CS:GO se drasticky podepisuje na cenách

26. 2. 2015 | 19:53 Counter-Strike 2
Růst CS:GO se podepisuje na částkách odevzdaných hráčům největšími organizátory světa. Jaké světové turnaje čeká CS:GO v roce 2015 od Gfinity, ESL, ESEA, FACEIT, Fragbite nebo DreamHacku?Counter-Strike: Global Offensive už od prvního majoru na DreamHacku Winter 2013 pravidelně zaznamenává obrovský statistický růst. Ať už jde o počet prodaných kopií hry, počet aktivních hráčů, rekordy ve sledovanosti nebo počtu hráčů hrajících CS:GO v jednu chvíli, všechna čísla jdou pravidelně nahoru.
Výchozí obrázek

Růst CS:GO se podepisuje na částkách odevzdaných hráčům největšími organizátory světa. Jaké světové turnaje čeká CS:GO v roce 2015 od Gfinity, ESL, ESEA, FACEIT, Fragbite nebo DreamHacku?

Counter-Strike: Global Offensive už od prvního majoru na DreamHacku Winter 2013 pravidelně zaznamenává obrovský statistický růst. Ať už jde o počet prodaných kopií hry, počet aktivních hráčů, rekordy ve sledovanosti nebo počtu hráčů hrajících CS:GO v jednu chvíli, všechna čísla jdou pravidelně nahoru.

Například teprve před pár dny, v nočních hodinách 21. února, byl opět pokořen poslední zmíněný rekord. Hru mělo totiž zapnutou v jednu chvíli 454 373 hráčů, přestože zrovna neprobíhal jeden z velkých turnajů, které obvykle způsobily záznam nového rekordu.


Největší turnaj v CS:GO se bude konat v Lanxess aréně v Kolíně (foto: Wikipedia.org)

Obzvláště tyto čísla se podepisují na částkách, které jsou různí organizátoři ochotní investovat do CS:GO turnajů. Přestože Valve evidentně nemá zájem zvyšovat částky věnované do majorů, největší organizátoři Gfinity, FACEIT, ESL a ESEA je začínají dohánět.

Čeho se tedy v CS:GO můžeme dočkat, co se turnajů týká? 

ESL One Katowice - $250,000 (Valve)

Zatím jediným oznámeným oficiálním "majorem" je nezadržitelně blížící se ESL One Katowice s obvyklým prizemoney $250,000. Jako vždy, osm týmů z předchozího Valve turnaje - v tomto případě DreamHack Winter 2014 - bylo automaticky kvalifikováno, zatímco zbylá osmička se musela probojovat kvalifikacemi.

Před týdnem jsme byli svědky vůbec první offline kvalifikace na velký turnaj po několika letech. Šestnáctka týmů bojovala ve dvou skupinách, každá o čtyři sloty, a výsledek byl více než uspokojující - neděla se žádná velká překvapení a k tomu se dočkáme boje čtyř kontinentů.

Vox Eminor, tehdejší KaBuM ani CLG a Cloud9 nezklamali, k Evropě se tedy přidá Severní a Jižní Amerika a Austrálie. Od 12. do 15. března budou o příští titul bojovat následující týmy:

Skupina ASkupina BSkupina CSkupina D
{#Švédsko} Fnatic{#Francie} Team EnVyUs{#Švédsko} NiP{#Polsko} Virtus.Pro
{#Ukrajina} Natus Vincere{#Německo} PENTA Sports{#Ukrajina} HellRaisers{#Dánsko} Team SoloMid
{#Austrálie} Vox Eminor{#Norsko} LGB eSports{#Spojené státy americké} CLG{#Spojené státy americké} Cloud9
{#Ukrajina} Flipsid3 Tactics{#Francie} Titan{#Brazílie} Keyd Stars{#Finsko} 3DMAX

CS:GO Masters - $200,000+ (Gfinity)

Již na konci minulého roku vyvstala na povrch čtveřice turnajů pro první tři kvartály 2015 od jednoho z novějších organizátorů, alespoň co se CS:GO týká, britských Gfinity. Loňský turnaj Gfinity 3 těsně před ESL One Cologne byl pro organizaci v Londýně úspěšný, účastnila se jej většina nejlepších týmů na světě a produkce streamu patřila k nejlepším vůbec.

Ještě do včerejška měla být celková částka vydaná Gfinity v roce 2015 "pouhých" $80,000 ve čtyřech turnajích, včera se však Gfinity oficiálně rozhodli drasticky zvednout prizemoney v každém z nich na $50,000, dohromady tedy $200,000 plus zatím neoznámený Open turnaj někdy v létě.

DatumTurnajPrizemoney
21. - 22. březnaCS:GO Spring Masters I$50,000
16. - 17. květnaCS:GO Spring Masters II$50,000
27. - 28. červnaCS:GO Summer Masters I$50,000
15. - 16. srpnaCS:GO Summer Masters II$50,000

Dalším "boomem" na scéně je otevření první eSports arény ve Spojeném Království, která by měla spatřit světlo světa v příštím měsíci právě při prvním z turnajů s podnázvem CS:GO Masters. V dřívějším Fulham Broadway Multiplexu uvidíme 21. - 22. března následující osmičku týmů:

{#Francie} EnVyUs{#Švédsko} NiP{#Francie} Titan{#Polsko} Virtus.pro
{#Polsko} Gamers2{#Švédsko} Property{#Spojené státy americké} Cloud9{#Velká británie} Infused

ESEA League - $600,000+ (ESEA)

Vůbec největší nárůst ze všech organizátorů v roce 2015 zaznamená americká společnost Electronic Sports Entertainment (ESEA), která ve třech sezónách v roce 2015 vydá alespoň $600,000 pro Counter-Strike: Global Offensive.

Doposud měla finále v Dallasu maximální prizemoney $47,500 v poslední sezóně, 18. sezóna však vydá pouze v Global Finals $110,000, zatímco dalších $90,000 bude porůznu "roztroušených" po nižších ligách a turnajích.

ESEA League Season 18$200,000
ESEA League Season 19$200,000+
ESEA League Season 20$200,000+

18. sezóna je aktuálně v průběhu - Evropská i Severoamerická část je více než za půlkou, v Dallasu se však nedočkáme NiP ani EnVyUs - oba týmy se totiž rozhodly zrušit účast v lize v minulé sezóně, nedostaly tedy pozvánku do sezóny aktuální.

ESEA Invite Season 18 Global Finals se bude opět konat v Doubletree Hotel by Hilton od 17. - 19. dubna. Z evropské a severoamerické ligy postupují čtyři týmy, pro stav obou se můžete podívat sem (EU) a sem (NA).

CS:GO Championship Series - $110,000 (GPL)

Překvapivě je na seznamu s obrovským prizemoney i Rumunská společnost GPL, která před dvěma týdny oznámila novou ligu s LAN finále v průběhu DreamHack Bucharest od 24. do 26. dubna.

Ta totiž v celkovém součtu vydá $110,000 z něhož je $18,000 rezervováno pro základní fázi, z níž první týmy z obou skupin postupují přímo na LAN finále, zatímco další čtyři týmy si to rozdají v "last chance" turnaji o zbylé dva sloty a $8,000. Zbylých $85,000 je rezervováno pro LAN finále v Bukurešti.

Šest z osmi týmů bylo pozváno organizátory, další dva se budou muset probojovat kvalifikací na platformě FACEIT, začínající 28. února. Pozvané týmy jsou tyto:

{#Francie} EnVyUs{#Polsko} Virtus.pro
{#Švédsko} NiP{#Ukrajina} Na`Vi
{#Švédsko} fnatic{#Dánsko} TSM

FACEIT 2015 League - $275,000 (FACEIT)

FACEIT je předposledním z velkých organizátorů, kteří zajistili velmi slušnou částku na rok 2015, celkových $275,000 rozdělených do třech fází - dvou sezón s LAN finále a jedním Grand Finále ke konci roku.

Jako jediný organizátor lig zahrnul FACEIT i další region mimo Evropu a Severní Ameriku. S rozjetím oceánské sekce FACEIT uvidíme na každém LAN finále i jeden tým z Austrálie. Definitivní data zatím nejsou známa, známe ale seznam týmů, které se první fáze 2015 sezóny účastní:

EvropaSeverní Amerika Oceánie
{#Švédsko} fnatic{#Spojené státy americké} Cloud9{#Austrálie} Vox Eminor
{#Dánsko} TSM{#Spojené státy americké} Liquid{#Austrálie} Immunity
{#Francie} EnVyUs{#Spojené státy americké} CLG{#Austrálie} The Chiefs
{#Švédsko} NiP{#Spojené státy americké} eLevate{#Austrálie} Streamline
{#Francie} Titan{#Spojené státy americké} Mythic{#Austrálie} Avant Garde
{#Polsko} Virtus.pro {#Kanada} SKDC 
{#Ukrajina} Na`Vi  
{#Norsko} LGB  

Z Evropy postupuje na LAN finále celkem pět týmů, ze Severní Ameriky pouhé dva, zatímco z Oceánie jen výherce celé ligy, jejíž jasným favoritem je tým Vox Eminor, který už se účastnil několika majorů a nedávno se kvalifikoval i na ESL One Katowice, jako bylo zmíněno výše.

ESL One Cologne - $250,000 (ESL, Valve?)

Posledním organizátorem na seznamu je Electronic Sports League, aktuálně největší eSports organizátor světa. Díru do světa udělali oznámením, že chystají další iteraci ESL One v Kolíně nad Rýnem s "menší" změnou - $250,000 totiž sponzorují bez podpory Valve.

Zda se Valve ještě časem bude angažovat zatím není známo, ale v případě, že by se tak stalo, mohli bychom se dočkat třeba i půlmilionového turnaje. I přesto podle slov ESL půjde o "dosavadně největší turnaj v CS:GO".

A proč? Protože místem pro turnaj bude Kolínská Lanxess arena s více než 15 tisíci sedadly, kterou využívá například hokejový tým Kölner Haie. Pro srovnání, Spodek arena, která už několik let hostuje Intel Extreme Masters (a tedy i ESL One Katowice zmíněné výše), má místo pro "pouhých" 11 tisíc.

Celkem: $1,685,000+

 

Celkem jsme se pouze v součtu největších dotací v Counter-Strike: Global Offensive dostali na téměř $1.7 milionu - navíc se dá počítat alespoň s dalšími dvěma majory, které by v případě zopakování dotace $250,000 přehouply celkový součet přes magickou hranici dvou milionů.

Zdroj: HLTV.org