Přejít k hlavnímu obsahu

Shrnutí HP LAN Dětkovic pohledem organizátora

28. 8. 2012 | 22:38 Counter Strike: Source
Výchozí obrázek

detk

Poslední víkendové setkání Counter-Strike: Source hráčů v Dětkovicích uteklo jako voda a nám nezbývá než udělat za touto epizodou příjemnou tečku. Jak jsme již naznačovali, letos jsme se v Dětkovicích nejspíše viděli u CSS naposledy. Dle vývoje Counter-Strike: Global Offensive vše nasvědčuje tomu, že příští rok budeme následovat komunitu hráčů. Pojďme se tedy ještě jednou podívat, jak jsme se rozloučili s Counter-Strike: Source na jeho poslední LANce.

Letošní ročník pro nás znamenal mnoho změn a mezi ty nejhlavnější rozhodně patří změna log a veškeré grafiky, která se týká akce LAN Dětkovice. Rozhodli jsme se vyhlásit soutěž o nejnápaditější logo a ze všech zaslaných log jsme vybrali právě to, kterým se v současnosti prezentujeme. Soutěž vyhrála Monika Bartošková a díky tomu se stala naší hlavní grafičkou. Tyto změny šly ruku v ruce také s plány oslovit větší společnosti a navázat tak strategické partnerství, které nám pomáhá posouvat LAN Dětkovice výš a výš.

Ještě před samotnými přípravami na nový ročník byla akce LAN Dětkovice 2011 nominována v anketě o nejlepší akci roku, pořádanou portálem PLAYzone.cz. V této soutěži jsme se nakonec umístili na krásném třetím místem a nechali jsme za sebou velké akce jako Grunex European LAN, ASUS Finals nebo MSR 2011. Na první příčce se logicky umístilo Mistrovství ČR v počítačových hrách a na druhé pozici jednička v tuzemských LAN akcích – LanCraft. Toto ocenění pro nás mnoho znamená, jelikož nám velice záleží na názorech a spokojenosti našich účastníků. Ještě jednou všem moc děkujeme za podporu!

Již od konce roku 2011, kdy jsme oznámili termín akce LAN Dětkovice 2012, jsme začali vše plánovat a připravovat. Zejména jednání s velkými společnostmi ohledně sponzoringu byly velmi náročné a zdlouhavé. Jak už to bohužel bývá, některá jednání dopadnou dobře a některá vám doslova utečou mezi prsty. Na druhou stranu si říkáme, že by asi nebylo dobré mít úplně všechno, takže se budeme držet při zemi. S odstupem času ale mohu říct, že jsme měli opravdu jen pár kroků k uzavření partnerství s velkými společnostmi, které by určitě velmi zahýbaly s celkovou dotací do turnaje. Toto pro nás ovšem není žádné velké zklamání, protože vše nakonec nějak dopadne a my jsme vám letos do Dětkovic přivezli mnoho krásných cen 

Největší změnou a úspěchem bylo rozhodně navázání generálního partnerství se společností Hewlett – Packard. Jsme velmi rádi, že takto významná společnost má zájem na podpoře progamingu v České a Slovenské republice. Veškerá jednání probíhala jak mají a manažeři z HP se nám pokoušeli vyjít vstříc opravdu ve všech požadavcích. Mezi hlavní partnery akce se zařadily stálice BIG SHOCK! a Logitech. Obě jmenované společnosti pro nás znamenají velkou podporu, jelikož s námi spolupracují již delší dobu a vytváří s námi neopakovatelnou atmosféru.

Registrace na HP LAN Dětkovice 2012 jsme otevřeli až v půlce června, protože v minulých letech se na akci přihlásilo mnoho týmů, které do srpna ani nevydržely. Bohužel jak je vidět, velký úbytek týmů byl znatelný i letos. Když vezmeme v potaz přes 30 registrovaných týmů a počet týmů, které dorazily letos do Dětkovic, je číslo 13 týmů mírné zklamání. Musíme ale podotknout, že jsme opět posunuli hranici počtu účastníků, kteří k nám dorazili, což nám dělá radost. Příští rok bude samozřejmě přítomno všech 16 týmů, je to tak?  Za zmínku určitě stojí také fakt, že prvních 16 registrovaných týmů bylo během 4 dní, takže zájem byl opravdu obrovský. Je také škoda, že se letos nevyhecoval nějaký zahraniční tým, i když registrace ze zahraničí byly, nakonec nikdo nepotvrdil registraci a nepřijel.

Již tradiční je u nás příprava akce od pondělí do pátku, kdy přijíždějí hráči. Jelikož už je to nějaký ten pátek, co jsme všichni chodili do školy, tak se nám v letošním roce připletlo do chystání pracovní vytížení většiny z nás. Jestli jsme minulý rok celý týden chystali tak, že jsme si to spíš užívali a do chystání jsme se pustili až ke konci týdne, tak teď jsme měli co dělat, abychom vše skloubili s prací. Nicméně pár probdělých nocí pro nás nejsou žádné překážky a vše jsme zdárně přichystali. Ovšem nějaké ty mouchy se vždycky najdou, to by pak nebylo ono. Vše vypadalo až moc jednoduše a idylicky. Až k nám ve středu dorazila větší průtrž doprovázená silným větrem, který polámal nejeden strom v okolí. Co čert nechtěl, stromy si zvesela padaly na elektrické vedení. Tato krásná souhra náhod udělala na jeden večer z Dětkovic středověkou vesnici bez jakékoliv známky elektrické energie. Jsme zvědaví, kolik nových občánků přivítáme v Dětkovicích za 9 měsíců. Bohužel zrovna v tomto čase bylo v plánu napojení elektrických rozvodů a hlavní část příprav. V tento den bylo na místě pořadatelů jako máku, ale neudělalo se vůbec nic. Když někdy kolem půlnoci energetici slavnostně opravili přívod proudu do dědiny, nebylo už možné pokračovat, jelikož nebylo použitelného pořadatele… šli jsme tedy raději spát 

Pak už přípravy braly velký spád a vše běželo jak má… Mysleli jsme si, že jsme si vybrali svůj letošní podíl smůly, což byl tak trochu omyl. V pátek se začali sjíždět hráči a začalo se s konzumací lihovin. Část hráčů ovšem byla připravena rozjet finálové boje o titul v Gigabyte lize. Hrálo se až do časného rána, stejně tak jako se pilo. Někteří hráči si vyzkoušeli jaké to je lidově se “vylít”, ale vše se nakonec zvládlo bez újmy na zdraví (tedy jak se to vezme ). Už v průběhu Gigabyte ligy se nám začaly objevovat menší problémy se servery, které jsme po celou dobu řešili. Bohužel nebylo moc času na zdržování, tak jsme po dohrátí první části museli přes noc zkusit možné i nemožné a hledat příčiny drobných technických problémů. Když jsme se ráno dostávali k testování technických problémů, vyskytl se jeden větší. Čekal jsem co mi kluci oznámí ohledně serverů a jen tak v mezi řečí mi kdosi řekl “nevím jestli to tak má být, ale všichni se zvedají od stolů a mají černý monitory”… Nakonec jsme zjistili, že nás bohužel někteří obyvatelé Dětkovic moc nemají rádi a hází nám klacky pod nohy. Minulý rok vše fungovalo jak mělo a najednou nám někdo vyměnil na jedné z tras našeho vedení jističe, které takovou zátěž prostě logicky nemohly zvládnout. Museli jsme tedy v rychlosti natáhnout nové vedení. Všichni přítomní jistě musí uznat, že mechanici od Ferrari nám nesahají ani po kotníky a tak rychle natažené nové vedení byl husarský kousek 

Po mírném zdržení zjišťujeme, že servery pořád neběží jak by měly, i když předtím vše fungovalo jak mělo. Doteď jsme nikdo nepřišli na to, co bylo příčinou. Proto přišel logický krok v tom, že jsme museli sehnat nové železo, na kterém jsme servery rozjeli. Mezitím jsme ale nabrali asi 3 hodiny zpoždění, které mělo pak vliv na konec akce v neděli kolem osmé večerní. Za tyto komplikace se velmi omlouváme, ale bohužel jsou věci, které se nedají pořádně odzkoušet dopředu a i když je odzkoušíte, není to záruka toho, že vše bude fungovat i později. Průběh turnaje pak probíhal dle představ.

Paralelně s celým turnajem probíhal také stream z akce. Rád bych naposledy uvedl na pravou míru skutečnosti, které jej doprovázely. Stream z HP LAN Dětkovice 2012 bych nazval spíše takovým beta streamem. Jelikož je technicky velmi náročné toto uskutečnit, museli jsme si tím projít od nuly. Víme, že to nebylo úplně dokonalé a z naší strany bylo pár pochybení, zejména v tom, že se ke streamu občas dostali nepovolané osoby. Nicméně chybami se člověk učí a my jsme během tohoto pokusu nasbírali mnoho cenných zkušeností, které zúročíme v příštím roce, kdy se můžete těšit na opravdu kvalitní výstup. Musíme ale také dodat, že obsluha streamu (Barny a Bordel) odvedla obrovský kus práce a za to jim patří velké díky. Obsah s nimi tvořili také ostatní účastníci, za což vám také velmi děkujeme!

Jak jsem již zmínil výše, letos jsme změnili vizuál Dětkovic. S touto změnou jsme vám chtěli přinést některé novinky a zpestření akce. Například natisknutí fanouškovsých triček v barvách LAN Dětkovice, výrobu odznáčků atd… Spolu s akcemi pro naše fanoušky jste si mohli celý víkend užívat na konzolích XBOX 360 od XBOXCentrum.cz, a dokonce vyhrát nějakou pěknou cenu v soutěžích.

Za celý pořadatelský tým bych chtěl velmi poděkovat všem účastníkům HP LAN Dětkovice 2012, byl to pro nás opět velmi silný zážitek, na který budeme ještě dlouho vzpomínat. Jsme si jistí, že i vám se v Dětkovicích líbilo, jelikož je znát ta uvolněná atmosféra, která je na české poměry až výjimečná. My všichni doufáme, že se opět za rok všichni sejdeme a započneme novou etapu LAN Dětkovice v nové hře. Ať už to s novým titulem dopadne jakkoliv, právě pro vás, účastníky LAN Dětkovice, budeme vždy tyhle akce dělat, protože si je zasloužíte!

Já osobně bych chtěl ještě na tomto místě smeknout před celým pořadatelským týmem, který makal a tahal za jeden provaz. Odvedli jste velký kus práce a je to vidět! Letos nám s přípravami pomáhali i kamarádi, kteří vlastně oficiálně pořadatelé nebyli, nicméně my všichni je tak stejně vnímáme  Vše se dá dělat se zábavou a kvalitně, ale jen když máte kolem sebe opravdu schopné lidi. My v Dětkovicích vše děláme hlavně pro radost a zážitky z akce, takže když máte kolem sebe opravdové přátele, zvládnete vše! Ještě jednou velký potlesk a dík všem!

Na závěr bych chtěl za celý pořadatelský tým velmi poděkovat všem našim partnerům, protože bez jejich podpory by nebylo vůbec možné uskutečnit takovou akci. Jsem velmi rád, že se progaming v České a Slovenské republice začíná dostávat do popředí a zájem větších společností stoupá vzhůru. Doufáme, že v dalším ročníku navážeme na tyto vybudovaná partnerství.

Co víc dodat? Za rok prostě všichni opět v Dětkovicích!

ceny

Konečné umístění týmů na HP LAN Dětkovice 2012:

1. místo – eSuba.INTEL
2. místo – eXtatus.EIZO
3. místo – Authority Gaming

Konečné umístění týmu ve finále Gigabyte ligy:

1. místo - eXtatus.EIZO
2. místo - eSuba.INTEL
3. místo - Authority Gaming

Konečné umístění hráčů Guitar Hero na XBOX 360:

1. místo - Mája (57 942 bodů)
2. místo - Mistr Joda (36 718 bodů)
3. místo - Tomáš (34 944 bodů)

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.