Přejít k hlavnímu obsahu

Shrnutí první HCT sezóny

5. 5. 2018 | 00:28 Hearthstone
Už zítra nás čekají letošní první evropské playoffs, které se budou odehrávat mimo jiné i v samotné Praze, a tak se pojďme podívat, co nám přinesla úvodní HCT sezóna.
Výchozí obrázek

Už zítra nás čekají letošní první evropské playoffs, které se budou odehrávat mimo jiné i v samotné Praze, a tak se pojďme podívat, co nám přinesla úvodní HCT sezóna.

Od nového roku jsme se dočkali několika vylepšení stávajícího HCT systému. Díky novým Tour Stopům přibyla spousta dalších příležitostí, jak bojovat o HCT body. Hranice k postupu do sezónních playoffs byla stanovena na 45 bodů, avšak získat tento počet se povedlo jen málokomu, a tak se rozhodovalo podle druhého kritéria, kterým bylo top 64 hráčů z každého regionu. K postupu v tom evropském tedy nakonec bylo potřeba 32 bodů, což je o dost více než v Americe (21) nebo Asii (28). 

Na první tři Tour Stopy se odehrály vždy 4 online kvalifikace, ze kterých vzešlo celkem 16 postupujících na každý event. Hned na první zastávku v Německu se povedlo kvalifikovat rovnou třem tuzemským hráčům, z nichž se nejlépe umístil Jarla (top8). Vítězem se stal domácí hráč Bequiet, který na výslunní přinesl N'Zoth Mága. Meta na dalším Stopu Copa America byla ve znamení greedy balíčků a zvítězil zde také domácí hráč Rase, který na tvorbě lineupu spolupracoval s Bequietem. Na turnaj se bohužel nedokázal probojovat žádný evropský hráč. Třetí Stop se konal v Sydney a mohli jsme zde vidět spoustu šílených balíčků. Nejvíce se dařilo kombo deckům, jako Cubelock a OTK Paladin, a skončila zde vláda N'Zoth Mágů v turnajové metě. První místo ukořistil casual hráč z Nového Zélandu Jakattack, který ukázal, že své balíčky ovládá velice dobře, ikdyž je hraje primárně pouze pro zábavu.

Následujíci tři Tour Stopy byly ve formátu Grand Prix, tedy otevřený LAN turnaj až pro 256 účastníků.  Vzhledem k počtu hráčů byla meta opět celkem různorodá. V Torontu se nejvíce dařilo dvojici evropských hráčů Odemian a hunterace, které jsme mohli vidět i na Tour Stopu v Německu. Zvítězil první jmenovaný a pro hunterace to byla již druhá stříbrná medaile tuto sezónu. Překvapením turnaje byl Spell Hunter, který se stal balíčkem s nejvyšším winrate a rázem se přesunul z kategorie meme decku do Tier1. Předposlední stop sezóny se konal v exotickém Bangkoku, kam zamířila i početná výprava tuzemských hráčů. Hodně lidí zaskočilo místní podnebí a fakt, že první den nastaly komplikace s klimatizací. Volba fatigue balíčků se tak ukázala jako obzvláště nevhodná, jelikož jste byli nuceni čelit fatigue skutečnému. Dařilo se tak spíše asijským hráčům a do finále se probojovalo jihokorejské duo a z vítězství se nakonec radoval ShangHigh. Poslední Stop se odehrál v norském Oslu, kde venkovní teplota byla skoro o 50 stupňů nižší než v Thajsku. Češi zde měli opět slušné zastoupení a Faeli to nakonec dotáhl až do finále, kde bohužel nestačil na svého nemesis, Itala Turnu, který všem ukázal, jak se tahá Barnes do 4. kola.

Toliko k turnajům, většinu bodů ale hráči nasbírali během tří měsíců hraním na ladderu. Poslední dny každého měsíce byly ve znamení nervozity, dlouhého grindění, triumfu anebo zklamání. Březnová sezóna byla poznamenaná problémy s přechodem na nový ladder systém, ale nakonec se podařilo alespoň s odřenýma ušima zachovat kompetetivní integritu, ale za cenu frustrace mnoha hráčů, kteří nebyli dostatečně informováni o změnách, které Blizzard prováděl za běhu. Na Evropském serveru kraloval Seiko, který se stal nejlepším hráčem jak v lednu, tak i v únoru. I našim hráčům se dařilo velice dobře obzvláště v lednu a v březnu a dokázali tak nasbírat slušnou porci bodů. Z Čechů si na ladderu vedl nejlépe klasicky Jarla a ze Slováků martim. Další kvalifikovaní tuzemští hráči z této sezóny jsou Findan, pokrovac, Scruffy, Faeli a pak Springy, který se kvalifikoval přes Challenger turnaje. Smolařem sezóny se stal RybkaPipka, kterému playoffs utekly o pouhý bod. Nejvíce bodů ze všech nasbíral již zmiňovaný hunterace (66b.) a nejúspěšnějším národem v Evropě se stali Francouzi, kteří mají celých 11 kvalifikovaných hráčů. Kvůli tak velké konkurenci bylo pro francouzské hráče obtížnější dostat se k nominaci na HGG než na playoffs.

Nezapomeňte o víkendu fandit našim hráčům, budeme jejich postup turnajem detailně sledovat. Pokud máte nějaké dotazy ohledně HCT systému, rádi vám na ně odpovíme v komentářích.      

Štítky: HCT, HCT 2018