Přejít k hlavnímu obsahu

Síň slávy česko-slovenského esportu

28. 10. 2016 | 11:46 Všechny hry
Historie elektronického sportu v České republice a na Slovensku sahá hluboko do prvního desetiletí jednadvacátého století a za tuto dobu na domácí scéně působila celá řada velkých osobností.
Výchozí obrázek

Historie elektronického sportu v České republice a na Slovensku sahá hluboko do prvního desetiletí jednadvacátého století a za tuto dobu na domácí scéně působila celá řada velkých osobností.

V dnešní době jsou hvězdami a idoly tvůrci obsahu na YouTube nebo Twitchi, tedy streameři, dříve byla však pozornost směřována k největším hráčským hvězdám. Kdo vyhrál MČR, tak se dal v hráčské branži považovat za slavného. V období před deseti leti zažívala česko-slovenská herní scéna šílený boom a například Mistrovství ČR v rámci výstavy Invex navštěvovali desetitisíce fanoušků, kteří se během finálových zápasů mačkali, aby byli u svých hráčských idolů. Skoro jako na koncertě své oblíbené hudební skupiny.

První desetiletí jednadvacátého století přineslo celou řadu příběhů, těch šťastnějších i smutnějších. Měli jsme tu vícenásobné mistry ČR, hráče proslavené i za hranicemi. Nová éra Mistrovství ČR odstartovaná v roce 2011 je jen symbolem rozkvětu poloprofesionální herní scény v České republice i na Slovensku. Můžeme být jen rádi, že tu máme celou řadu prestižních turnajů a soutěží, stejně jako je již šestý ročník novodobého MČR, kdy se na výstavišti v Brně opět sjedou ti nejlepší z nejlepších, aby ukázali své dovednosti. Stejně jako v minulém desetiletí na slavném Invex Cupu.

Pro celou scénu je jenom dobře, když se ti nejslavnější snaží komunitě něco vrátit. Vážit si toho, odkud přicházejí. Svých fanoušků, kteří byli součástí jejich cesty na vrchol. Každý si v duchu určitě řekne jiné jméno, ten svůj idol, jenž dopomohl udělat tuzemský gaming opravdovým gamingem. Do světové síně slávy progamingu byl jako první člen síně slávy jmenován legendární HeatoN a právě po inspiraci ze zahraničí jsme se rozhodli spustit na domácí poměry unikátní projekt, který právě tyto velké persony ocení za jejích přínos progamingu. Dámy a pánové, je nám ctí oznámit vznik Síně slávy česko-slovenského esportu.

Jedna věc je během své kariéry vydělat sumu peněz, která vás na určitou dobu zabezpečí, na druhou stranu vám to věčnou slávu nezabezpečí. Tohle bylo hlavním podnětem založit něco, jako je Síň slávy, tedy ocenit ty, kteří se proslavili u nás a třeba i prorazili v zahraničí, ale tím jejich aktivity neskončily. Takovým osobnostem v rámci ceremoniálu vždy předáme památeční plaketu, tedy něco, co si mohou vystavit a do konce života vzpomínat na hráčskou etapu svého života. Na období, kdy měl česko-slovenský rybník pod palcem. Fyzicky se pak síň slávy bude nacházet v showroomu Alzy v Praze.

První slavnostní ceremoniál, kde oznámíme prvního člena Síně slávy česko-slovenského esportu, proběhne 5. listopadu v rámci pódiového programu Mistrovství České republiky v počítačových hrách 2016. Jméno první oceněné osobnosti vám prozatím neprozradíme, ale i tak můžete historicky prvního člena Síně slávy tipovat v komentářích!

Štítky: MČR, Síň slávy
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.