Přejít k hlavnímu obsahu

Sportovní sázení na e-sporty, hry a Magic the Gathering

16. 11. 2015 | 13:26 Poker
Karetní hra Magic: the Gathering je zde od roku 1993 a je králem všech sběratelských karetních her. Na online scéně jej však drtí mladší Hearthstone. Podaří se Magicu svého rivala dohnat a probojovat se mezi e-sporty?
Výchozí obrázek

Karetní hra Magic: the Gathering je zde od roku 1993 a je králem všech sběratelských karetních her. Na online scéně jej však drtí mladší Hearthstone. Podaří se Magicu svého rivala dohnat a probojovat se mezi e-sporty?

Magic the Gathering

Magic: the Gathering je fantasy sběratelská karetní hra, která má miliony fanoušků a hráčů po celém světě. Na rozdíl od masových e-sportů a počítačových her nejde tak moc vidět v mass mediích, což je škoda. Stejně jako v e-sport hrách, tak i Magic má Mistrovství světa, různá regionální "mistrovství", velké světové turnaje série Pro Tour - ve kterých se hraje o 250 000$ a dostanou se tam jen ti nejlepší a další nejrůznější světové nebo lokální turnaje.

Když jej srovnáme např. s Hearthstonem, tak v Magicu jsou turnaje s větším prizepoolem a pocit reálných karet je k nezaplacení. Proti tomu však stojí free-to-play model Hearthstonu, ale hlavně funkční a propracovaný online klient, proti kterému Magic Online výrazně ztrácí. Nezbývá nám než doufat, že Wizards online klienta výrazně vylepší, aby se karta obrátila.

Z tohoto důvodu můžeme v poslední době vidět přesuny hráčů z karetní hry Magic na Hearthstone, a to jak u PRO hráčů, tak i u normálních Magicářů. Někteří díky tomu Magic úplně odstavili, jiní to spolu kombinují. Na tomto přesunu jde nádherně vidět, že (ex)Magicáří jsou výrazně lepší než hráči, kteří nemají s karetními hrami žádné zkušenosti. Navíc struktura turnajů je rozdílná než u Magicu, a tak je pro hráče snazší vyhrát turnaj v Hearthstonu, kde vítěz bere 5 000$, než bojovat aspoň o TOP16 na Pro Touru, abyste si přišli na stejné peníze. Ukáže až čas, zda Wizards budou brát v potaz tento faktor a nějak na něj zareagují.

Stanislav Cifka

Není žádným tajemstvím, že úspěšní hráči Magicu jsou úspěšní v šachách, pokeru, již zmiňovaném Hearthstonu a dalších karetních a strategických hrách. Jelikož jsou všechny tyhle hry mezi sebou nějakým způsobem propojeny, tak se nám otvírá malá skulinka, kterou by se mohl dostat Magic mezi širší veřejnost a hráče e-sport her. 

Tou skulinkou je progamingové sázení. Vím, že tohle téma je pro mnoho lidí pohoršující, ale když si vezmeme e-sport hry jako je Hearthstone Dota 2, StarCraft 2, League of Legends a Counter-Strike: Global Offensive, tak k nim sázení na zápasy neodmyslitelně patří a je velmi oblíbené. U CS:GO to trošku zlehčují skiny, které můžete sázet, takže nevsázíte reálné peníze. Na druhou betuje každé dítě, které má Counter Strike a objeví nějakou betovací stránku, což taky není zrovna ideální. Sázení a hazardní hry jsou u Čechů obecně velmi populární a točí se v něm spousta peněz. Dá se předpokládat, že sázení na e-sporty bude do budoucna v Česku velmi populární. Pro zajímavost se můžete podívat na TOP 10 zemí nejvíce utrácejících za hazard a srovnání s Českou republikou.

Na druhou stranu, pokud si budou sázkové kanceláře víc a víc všímat Magicu, tak jej postupně snad většina zařadí do své eSports sekce a my můžeme doufat, že tohle pomůže dalšímu rozšíření Magicu mezi masu lidí. Aktuálně lze vsázet jen na turnaje Pro Tour a to na:

  • hráče - kteří se mohou probojovat do TOP8, na výběr je z TOP25 nejlepších hráčů světa a hráčů v Hall of Fame.
  • karty - vybrané karty, které budou v největším počtu zastoupeny v TOP8

Časem se snad dočkáme možnosti vsadit si i na turnaje nižší kategorie, ale hlavně i na české a slovenské PRO hráče příp. i na naše kamarády. Přeci jen člověku se lépe fandí, když si může vsadit nějakou tu korunku a něco i vyhrát. Myslím, že tohle bude součástí Magicu, pokud se bude snažit dostat mezi progaming a mainstreamově oblíbené e-sport hry. Svůj názor na tohle téma vyjádřil PRO hráč Jelger Weigersma a Antonino DeRosa v článku u sázkové kanceláře Pinnacle.

Jaký je váš názor na tohle téma? Je vám bližší Magic tak jak je teď nebo by vám nevadilo, když by se mu podařilo dostat na úroveň ostatních e-sportů?

Zdroj: Poker-Arena
Štítky: Poker-arena.cz, poker
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.