Přejít k hlavnímu obsahu

UPDATE: Klíčový hráč Gambit Gaming zabanován!

22. 7. 2015 | 16:25 League of Legends
Konstantinos ‘Forg1ven’ Tzortziou, současný marksman týmu Gambit Gaming, dostává od Riotu ban na 4 následující hry v LCS s okamžitou platností. Ban přichází v kritickou dobu, kdy se celek bude prát o postup do playoff.
Výchozí obrázek

Konstantinos ‘Forg1ven’ Tzortziou, současný marksman týmu Gambit Gaming, dostává od Riotu ban na 4 následující hry v LCS s okamžitou platností. Ban přichází v kritickou dobu, kdy se celek bude prát o postup do playoff.

UPDATE: Gambit Gaming právě oznámil sestavu pro devátý týden. Velmi překvapivě na místo marksmana nasadí Amaurye "Moopz" Minguercheho, který k týmu nedávno nastoupil jako náhradník na pozici supporta.

Riot začal případ vyšetřovat začátkem července, kdy se k jeho odpovědným zaměstnancům dostaly screenshoty, usvědčující Forg1vena z „cíleného obtěžování a používání diskriminujícího jazyka proti jinému hráči“. V praxi to nejspíše znamená urážky v chatu, některé i rasově motivované, což se v poslední době, zvláště u profesionálních hráčů, tvrdě trestá.

Forg1ven má nyní námět k přemýšlení

Následovalo další vyšetřování, zaměřené na Forg1venovu nedávnou herní aktivitu. Během toho vyšlo najevo, že za uplynulý měsíc byl na několika jeho účtech reportován v neuvěřitelných 70% her, z toho 92% reportů bylo právě za slovní urážky. Tato procenta ho řadí mezi 1,5% nejvíce toxických lidí v daném období. Aby náhodou nedošlo k omylu, například cílenému bezdůvodnému reportování, provedli zaměstnanci Riotu ještě kontrolu historie chatu v daných hrách, avšak podezření se tím jen potvrdilo. Pro Forg1vena to není první trest za slovní napadání, v roce 2014 již dostal oficiální pokutu a varování, aby své chování ve hře upravil.

Tento trest může hodně uškodit jeho týmu Gambit Gaming, který se tento týden popere o místo v playoff. Jak vyplývá z vyjádření manažera celku, Dmitrije „Moo“ Sukhanova, Riot je o probíhajícím vyšetřování informoval třináctého července, což bylo pouhý den před finální uzávěrkou soupisek. Organizace na to reagovala přijmutím náhradníka, který ale v žádném případě nemůže potrestaného marksmana plnohodnotně zastoupit. O samotném verdiktu byli prý informováni dvacátého prvního července, když si management byl téměř jistý, že se celá situace vyřeší mírnějším trestem, například pokutou.

... ,dle mého názoru, tento druh trestu ublíží zbývajícím hráčům a naší organizaci mnohem více než potrestanému hráči, zvláště za těchto okolností. ...

Dmitrij „Moo“ Sukhanov, manager Gambit Gaming

Riot dále ve svém rozhodnutí uvedl, že chce udržet přibližně stejnou míru trestů pro podobné případy, a podle nedávného precedentu tak délku banu stanovil na čtyři LCS zápasy.

 

V posledním případu toxického chování ve hře byl jiný hráč suspendován na dva týdny kvůli častému obtěžování a verbálním útokům na jeho alternativním účtu. V normální sezóně LCS se dvoutýdenní zákaz hraní se rovná čtyřem hrám. Abychom udrželi konzistenci v opatřeních, byl ve Forg1venově případě udělen trest ve shodné délce a vzhledem k blížícímu se playoff jsme se rozhodli použít raději počet her než počet týdnů, abychom udrželi rovnost udělených trestů.


Jason 'jasonoliver' Ye, zaměstnacec Riot Games

Potrestanému celku tedy nyní nezbývá, než se rychle sehrát se svým novým marksmanem, Pierrem "Steelback" Medjaldim Amauryem "Moopz" Minguerchem. Jak se jim to povedlo můžete sledovat již ve čtvrtek, kdy se Gambit ve 22 hodin utká s týmem Elements. Zápas dvou vyrovnaných celků bude určitě stát za to!