Přejít k hlavnímu obsahu

Videohry zvětšují mozek, říká německá studie

10. 11. 2013 | 13:29 Všechny hry
Výzkumníci z Berlínského Max Planck institutu pro vývoj lidstva po dvouměsíční studii zjistili, že videohry mohou zvětšovat šedou hmotu mozkovou - tedy alespoň jedna hra.
Výchozí obrázek

Výzkumníci z Berlínského Max Planck institutu pro vývoj lidstva po dvouměsíční studii zjistili, že videohry mohou zvětšovat šedou hmotu mozkovou - tedy alespoň jedna hra.

Mario 64
Foto: ocremix.org

Další studie, která se zaměřuje na hráče, ukazuje slibné výsledky - alespoň jedna hra zvětšuje mozek, přesněji šedou hmotu mozkovou, tkáň, která může za řeč, paměť, smyslové vnímání či ovládání svalů. Studii publikoval časopis Molecular Psychiatry.

Po dobu dvou měsíců se subjekty podřídily třiceti minutám denně na Nintendo DS, na kterém hrály oblíbené Mario 64. Na konci testu výzkumníci z Berlínského Max Planck Institutu pro Vývoj Lidstva zaznamenali "významný růst šedé hmoty mozkové".

Mario 64 totiž využívá split-screen, na jejíž části je minimapa, kde se Mario nachází, zatímco na druhé části je obraz prvního pohledu. Mozek nabíral šedou hmotu podle změny strategie procházení hry z pouze prvního pohledu (podle studie "egocentrická" prostorová strategie) na přepínání mezi mapou a prvním pohledem ("allocentrická" strategie) a tedy podle toho, jak se hráči zlepšovali.

Kromě toho také studie přišla na to, že záleží na úrovni požitku ze hry. Subjekty, které si hru užívaly, zaznamenaly větší pokroky v růstu šedé hmoty. Podle spekulací je to díky odměňovacímu systému mozku - mozek uvolňuje dopamin, když si užíváte určitou aktivitu. Tento dopamin pak dopomáhá šedé hmotě mozkové.

Studie byla zakončena tvrzením, že další výzkum by mohl vést k vývoji herních terapií na posttraumatickou stresovou poruchu (PTSD), schizofrenii nebo neurodegenerativní onemocnění. 

Zdroj: mashable.com
Štítky: mozek, PC hry, studie, videohry