Přejít k hlavnímu obsahu

Vyzkoušeli jsme Samsung Galaxy S9. Lepší smartphone na hry nenajdete

18. 4. 2018 | 03:21 Všechny hry
O herních možnostech Galaxy S9 se moc nemluví. Neprávem, je to špičkový herní telefon!
Výchozí obrázek

O herních možnostech Galaxy S9 se moc nemluví. Neprávem, je to špičkový herní telefon!

Nejnovější mobilní telefony od Samsungu – Galaxy S9 a S9+ – se veřejnosti prezentují především svým fotoaparátem, který sice fotí opravdu výborně, ale pro hráče jsou mnohem zajímavější úplně jiné vlastnosti. A to je hardwarová výbava a herní funkce. Spoiler na úvod: obojí je naprosto perfektní. Co se týče podpory mobilního hraní, Galaxy S9 s funkcí Game Launcher nemá konkurenci. Jako verdikt by to bohatě stačilo, ale určitě vás zajímá, proč tomu tak je.

 

Špičkový hardware je u top telefonu tak trochu samozřejmost, obě varianty Galaxy S9 pohání osmijádrový procesor Exynos 9810 se čtyřmi 2,7GHz jádry pro náročný provoz a stejným počtem 1,7GHz jader pro úspornější používání. O grafiku se stará čip Mali-G72 MP18, který slibuje o 20 procent vyšší výkon oproti předchozí generaci. Model S9 má 4 GB operační paměti, S9+ pak ještě o dva gigabyty RAM navíc. Podtrženo a sečteno, FPS kolísat nebudou. A na větší obrazovce se bude na co koukat i na největší detaily.

„Co se týče podpory mobilního hraní, Galaxy S9 s funkcí Game Launcher nemá konkurenci.“

 

Větší displej, více ze hry

Výborná hratelnost je sice na hrách to nejdůležitější, ale když pěkně vypadají, tak je to rozhodně víc než jen příjemný bonus. Na takzvaném Infinity displeji (s úhlopříčkou 5,8 palce u Galaxy S9 a 6,2 u S9+) si obsah standardně užijete ve Full HD+ rozlišení 2 220 × 1 080 pixelů, ale v nastavení můžete telefon přepnout dokonce až na Quad HD+ s 2 960 × 1 440 obrazovými body.

Na Galaxy S9 s Infinity displejem je radost se dívat – i ho držet při delším hraní

Poměr stran displeje je navíc 18,5 : 9, takže oproti telefonům s tradiční hodnotou 16 : 9 uvidíte větší část prohlíženého webu nebo si užijete filmy na o trochu rozsáhlejším plátně. Velký displej ale samozřejmě využijete i při hraní. Hry navržené pro klasický poměr stran, které by se jinak zmenšily a zbytek displeje vyplnily černými pruhy, totiž jednoduše přepnete do režimu celé obrazovky. Využijete k tomu Game Launcher – nástroj, který vám dává ještě větší možnosti nastavení telefonu speciálně pro mobilní hraní.

Co Game Launcher umí

Jakmile ho v nastavení telefonu aktivujete, Game Launcher vám nabídne přesunutí ikon všech nainstalovaných her pod své tlačítko. Takže vaše sbírka už nemusí zabírat většinu plochy telefonu (nebo hned několik!). Do nabídky Game Launcheru lze dokonce ručně přidat i některé neherní aplikace, rozšířené možnosti nebo nahrávání videa tak budete mít k dispozici například i při prohlížení Twitteru. Po ruce budete mít i přehled všech her rozdělených podle žánrů spolu se statistikou odehraného času. 

 

„Díky Game Launcheru získáte okamžitý přístup k nainstalovaným hrám i jejich statistikám.“

A v čem se liší hraní přes Game Launcher od klasického spuštění her? Prvním výrazným rozdílem je nabídka různých režimů provozu. V režimu vysokého výkonu vám už tak úctyhodný hardware Galaxy S9 poskytne ještě rychlejší a plynulejší zážitek. Samozřejmě za cenu rychlejšího vybití telefonu. Naopak v případě, že chcete zbývající procenta baterie šetřit, zapnete úsporný mód. 

Už v hlavní nabídce můžete také vypnout zvuk při hraní, abyste nerušili okolí. Nebo potlačit všechny notifikace, takže sami nebudete rušeni zprávami z WhatsAppu, Messengeru i dalších aplikací. Jediné, na co vás s vypnutými notifikacemi telefon upozorní, jsou příchozí hovory. I ty se ale ukážou v minimalizované podobě na okraji displeje, takže vám zůstane dost prostoru k dohrání tahu nebo zastavení hry.

„V režimu vysokého výkonu vám už tak úctyhodný hardware Galaxy S9 poskytne ještě rychlejší a plynulejší zážitek.“

 

 

Game Launcher ve hře

Funkce herního režimu jsou snadno dostupné jednoduchým vysunutím ovládací nabídky z okraje telefonu. Při prvním potažení se vám zobrazí klasická navigační tlačítka spolu se dvěma novými – tlačítkem pro zobrazení dalších možností Game Launcheru a rychlý zástupce vámi zvolené funkce, například pořízení screenshotu. 

Díky rychlému zástupci aktivujete zvolenou funkci stistknutím jediného tlačítka

V rozšířených nástrojích můžete hru roztáhnout na celou obrazovku v případě, že nevyužívá okraje Infinity displeje. Pro pohodlnější hraní lze vypnout silné stisknutí tlačítka Domů nebo zamknout navigační tlačítka, takže ani při intenzivní akci se omylem nevrátíte na hlavní obrazovku. Stejně tak lze zamknout ovládání na okrajích displeje i celou dotykovou obrazovku. I ve spuštěné hře můžete přes Game Launcher deaktivovat notifikace.

Ve stejné nabídce naleznete i tlačítka pro vytvoření snímku obrazovky a natočení videa. Nahrát zvládnete přibližně 80 minut 1080p videa, k záběrům dodáte audio buď z mikrofonu telefonu, nebo ze hry samotné. Video navíc můžete označit vlastní fotografií z průběhu hry nebo jiným snímkem či ikonou. Takže při nahrání na YouTube nebo Twitch ho diváci ihned identifikují jako vaše.

Jasný verdikt: S9 z 10

Se svou nejnovější „devítkou“ Samsung zaujal první místo v žebříčku mobilních telefonů. Už jen jeho hardware, větší Infinity displej a ergonomický design, díky kterému se i při delším používání příjemně drží, by ho dostaly na přední příčky a stoprocentně obhájily jeho pořizovací cenu. Na absolutní špičku pak Galaxy S9 vynáší nástroj Game Launcher a jeho možnosti. 

Ať už to jsou praktické drobnosti typu pořízení screenshotu nebo videa jediným tlačítkem, nebo zásadní vylepšení, jako je možnost zařadit ještě vyšší rychlostní stupeň v režimu vysokého výkonu, díky rozšířeným funkcím Game Launcheru nechává Galaxy S9 – přinejmenším z pohledu hráče – konkurenci daleko za sebou.

Štítky: Samsung
miluju videohry a hlavně ligu legend