Přejít k hlavnímu obsahu

Agraelus si nebral servítky se streamery, kteří živě vysílají své záznamy hraní Valorantu

22. 4. 2020 | 09:00 VALORANT
Valorant slaví rekordní sledovanost na Twitchi, na druhou stranu se ale spolu s úspěchem vyskytují problémy, které trápí komunitu. Konkrétně se jedná o kontroverzní trend streamování záznamů, zatímco kanál běží živě. Proč se tak děje a jaký názor na to má populární český streamer Agraelus?
Agraelus Valorant
Agraelus Valorant

Celý tento nešvar týkající se vysílání záznamu, zatímco je kanál označen, jako že vysílá živě, už je v plném proudu pěknou řádku dní. Nikdo si prozatím nedovolil komentovat či zpochybňovat zvláštní rozhodnutí Twitche tento trend tolerovat, až dokud se do celé situace nezapojila velká jména. K tomu, aby se zmiňované drama rozjelo na plné obrátky, značně přispěl světoznámý streamer Asmongold, který absolutně nechápe, jak tohle může platforma vůbec dopustit. K jeho názoru se připojují další hvězdy, jako například oblíbený variety streamer CohhCarnage, nebo právě Agraelus.

Co je na tomto fenoménu tak špatně, že se k tématu vyjadřují i velcí streameři, včetně české hvězdy? Na Twitchi byla vždy stanovena daná pravidla, která je třeba dodržovat, ovšem poslední dobou se v určitých tématech tato pravidla jeví jako vysoce nekonzistentní a někdy, jako v tomto případě, až neférová. Twitch je platforma založená na živém vysílání a komunikaci s diváky, což ovšem tento nový trend zcela rozbíjí, kdy na nejvyšších příčkách sledovanosti sedí největší kanály s ohromným počtem diváků. V čem je ale háček? Tyto kanály vysílají živě pouhý záznam, zatímco si streamer může dát nerušeného šlofíka.

Asmongold se k celé věci vyjadřuje ve svém videu a sdílí svůj názor, proč si myslí, že to ničí celou komunitu Twitche. Ano, je to ten samý Asmongold, který byl pro několikahodinové čekací fronty v novém World of Warcraft nucen svůj stream vyhodit z celé herní kategorie, zatímco si nastavil budíka a šel se v klidu vyspat. Agraelus je s ním v tomto názoru za jedno. Na Twitchi existuje přímo funkce pro re-stream, která vám umožní pouštět záznam, zatímco váš kanál ale zůstane offline, tudíž zůstane v žebříčku dole a nebude brát místo jiným streamerům, kteří skutečně streamují živě. Překvapivě se vůči němu ale ohradil Forsen, který celou věc přirovnává ke sledování YouTube videí.

Současná situace vypadá tak, že již velcí streameři se kvůli dropům, a teď neustálým re-streamům, stávají ještě většími, zatímco absolutně zastiňují menší streamery, kteří jsou na tom v současnosti ještě hůře. Proč to dělají? Kdyby streameři re-streamovali offline, zaprvé by divákům nepadaly dropy, čímž by ztratili sledovanost, a zadruhé by se ani nespustily reklamy. A i fakt, že dropy teď padají na všech Valorant streamech, nezachrání menší streamery, jelikož většina lidí vleze s větší pravděpodobností na kanál s početnějším publikem – a těmi jsou v současnosti obří re-broadcast kanály.

Celá kauza s dropy je ve výsledku velice úspěšnou kampaní Riot Games, avšak značně to škodí komunitám na Twitchi. Většina streamerů se snaží v současnosti nahrabat, co může, protože taková příležitost se jen tak nemusí opakovat. A vlastně proč ne, když to Twitch toleruje, je to tiskárna na peníze. Řadí se sem například Anomaly, který díky svým re-streamům zněkolikanásobil svůj počet odběratelů a jede prakticky nonstop (tedy jeho stream, on sám pravděpodobně spí).

Abychom nebyli pouze negativní, Agraelus zmiňuje také pozitivní příklady, z kterých by si měl vzít zbytek příklad. CzechCloud a Mazarini sice také po X odstreamovaných hodinách používají možnost re-streamování, ovšem mají vždy někde viditelně napsáno, že se opravdu jedná o záznam a budou tu živě zase zítra v určitou dobu. Dalším, možná překvapivým případem, je xQc, který místo záznamů udělal hned po sobě tři 24hodinové streamy, na kterých opravdu byl živě celou dobu a vše si poctivě odpracoval. Pokud vás zajímají ještě detailnější informace, pusťte si celou Agraelovu reakci.