Přejít k hlavnímu obsahu

Astralis Group jako první esport organizace na světě vstupuje na burzu

11. 12. 2019 | 14:32 Všechny hry
Astralis Group, pod kterou náleží LEC tým v League of Legends Origen a FIFA tým Future FC, jako esport organizace vstoupila tento týden na burzu.
TimeSquare Astralis
TimeSquare Astralis

Jedná se o první IPO (inital public offer) v oblasti kompetitivního hraní vůbec. Co se týče vývojářů her, již dávno se na burze pohybují (Activision-Blizzard, EA, Epic Games). Momentálně však samotné herní organizace dosahují takové ekonomické stability a růstu, že se jim vstup na burzu vyplatí. Akcie se začaly prodávat na Nasdaq First Growth Market Denmark za 9 dánských korun za kus (zhruba 31 Kč) a pro ostatní trhy světa je možné nakupovat přes místní brokery.

Co to znamená pro esport obecně?

Astralis jsou v této oblasti průkopníky, ale mohlo by to motivovat ostatní organizace k podobným krokům. Esport je v této době na velkém vzestupu a investice do něj momentálně pouze rostou. Ku příkladu minulý světový šampionát v League of Legends přibližně zdvojil svoji popularitu ve sledovanosti a návštěvnosti. V tomto roce se odhaduje, že celkové zisky z esportu přesáhnou plošně 1.1 miliardy dolarů, značící růst celého odvětví o 26 % rok od roku.

Astralis Group logo

Astralis tak tímto jen následuje trend, který před ním již nastolili vývojáři samotných her. Nyní je následuje celá komunita postavená kolem jejich titulů. Zábavní průmysl ve formě PC her tak začíná dotahovat ten hudební, filmový či sportovní.

Pro některé investory je tento svět her a esportu velkou neznámou a tak si někdy od investic raději drží odstup. Doufejme, že se tento skepticismus podaří nabourat a obchodu na burze s esport akciemi se bude jen dařit. Dalšími, kdo by mohl při úspechu IPO následovat, jsou například americké organizace Cloud9 nebo Team Liquid.

Štítky: Astralis, Origen