Přejít k hlavnímu obsahu

Australskou pro scénou otřásl případ pokusu ovlivňování výsledků

28. 11. 2020 | 18:55 Counter-Strike 2
Australský profesionální hráč JHD přiznal, že mu byla nabídnuta finanční odměna za ovlivňování výsledků zápasu.
CS:GO
CS:GO

Ovlivňování výsledků není na esport scéně nic nového a to platí dvojnásob pro CS:GO. Australský hráč JHD nedávno přiznal, že mu bylo jednou nabídnuto 2 000 $ za úmyslné prohrání zápasu. Případy jako jsou tento si získávají čím dál tím vetší pozornost médií kvůli celkově se zhoršující situaci. JHD není členem žádného mezinárodně uznávaného týmu, i tak byla nabídka za 1 zmařený zápas více než velkorysá. 

Bylo mi nabídnuto něco okolo 2 000 $ za prohrání zápasu. Nabídku jsem odmítl, tohle není důvod proč hraji.

Uvedl JHD

Esport scéna je v Austrálii tak populární, že i malé pokusy o podvod v nižších ligách jsou hrozbou pro budoucnost esportu v zemi. K podvodům také přispěl fakt, že kvůli epidemii koronaviru je většina turnajů pořádána online. Pokusy o podvod by mohly přitáhnout nechtěnou pozornost australské vlády, která by mohla esport omezit. ESIC (komise která se zabývá podvody v esportu) zveřejnil, že během pouhého jednoho dne obvykle řeší zhruba 100 obvinění z podvodu, nebo cheatování. 

Kauza iBUYPOWER

Nejznámějším případem podvodu na CS:GO esport scéně je bez pochyby kauza týmu iBUYPOWER. Hráči si vytvořili falešné účty u sázkových portálů, kde vsázeli na týmy, proti kterým v CEVO turnaji měli odehrát zápas. Špatného výkonu týmu si ihned všimlo celé publikum, jelikož byli iBUYPOWER považováni za favority. Po odhalení podvodu obdržel celý tým doživotní zákaz účasti na turnajích, avšak tohoto zákazu byli v průběhu let zproštěni. 

ibuypower
Štítky: CS:GO, iBUYPOWER