Přejít k hlavnímu obsahu

Kdo může napsat nejzajímavější příběh letošního Vodafone MČR v PC hrách? Jednoznačně benq1

5. 11. 2019 | 23:08 Counter-Strike 2
Kohokoliv jsme se při rozhovorech zeptali, jaký příběh může být letos v Brně tím nejzajímavějším, každý odpověděl, že benq1ho. V březnu oslaví jmenovec prvního československého prezidenta 30 let, ale největší domácí titul mu v hráčské sbírce stále chybí. Pojďme si tak přiblížit příběh jedné z největších ikon současné domácí scény.
Tomáš "benq1" Masaryk
Tomáš "benq1" Masaryk

Tomáš 'benq1' Masaryk působí na domácí herní scéně po celé desetiletí a byl i u prvního ročníku obnoveného MČR v počítačových hrách, které se odehrávalo v Hotelu Jezerka. Po boku známých jmen jako StaN a jonz se zde poprvé dostal na velké pódium a s týmem Fofos Gaming získal stříbrnou medaili. Jak se později ukázalo, šlo o jednu z mnoha následných. Nebudeme však přeskakovat, protože to se psal rok 2011 a MČR se hrálo ve verzi CS 1.6. U té se benq1 rozhodl zůstat i v následujícím roce, kdy bylo CS:GO poprvé zařazeno. S týmem NecroRaisers se mu však nepodařilo uhrát lepší než 5.-6. místo, horší umístění zaznamenal už jen jednou, a to o rok později, kdy se poprvé zúčastnil MČR v CS:GO a v prvním pražském ročníku z toho bylo poslední příčka.

V roce 2014 už se začalo pomalu blýskat na lepší časy. Nejprve se totiž vrátil do NR a s Ketuborem nebo eckem se podíval na Copenhagen Games, v průběhu roku však rozšířil řady týmu eXtatus. Většina dnešních fanoušků ani netuší, že dnešní ikona eSuby hájila jeden čas právě barvy velkého rivala posledních let. Tehdy se ale na offline finále MČR kvalifikovaly pouze dva nejlepší týmy a EXT zůstali těsně před branami. Pokud bychom brali umístění jako celkové 3. místo, tak v následujících letech už hůře benq1 nikdy neskončil. Hlavní etapa jeho hráčské kariéry odstartovala ještě koncem téže sezóny, kdy on a HenkkyG posílili tým ENSOX. O necelé tři měsíce právě tehdejší soupiska přestoupila do eSuby, jejíž barvy tak benq1 hájí oficiálně od 24. února 2015.

Tomáš "benq1" Masaryk

Jádro ve složení benq1, HenkkyG, MonttY, rdO spolu vydrželo celou sezónu, jen původního pátého hráče frediho nahradil v průběhu roku Kaparzo. Tehdejším kryptonitem eSuby byli nEophyte, kteří je porazili na LanCraftu i následném MČR, kde si tak benq1 připsal své druhé stříbro. Ke konkurenci utekl Kaparzo, vrátil se fredi a koučem týmu se stal forji, který se znal s týmem z dob ENSOX. V té době se rozmáhaly různé online turnaje o stovky dolarů, kde mohla eSuba pravidelně měřit síly s evropskou konkurencí a zlepšovat se. S týmem se ale během roku rozloučil rdO a nahradil jej BLUEE. Druhou změnou byla další výměna frediho za Kaparza, první jmenovaný totiž přijal nabídku Garmez. Právě fredi a spol. byli už jako Majestic Lions na MČR krůček od vyřazení největšího favorita z turnaje, poslední bod se ale dát nepodařilo a eXtatus rozjeli jízdu za prvním titulem v novém dresu. eSubu po postupu ze druhého místa museli bohužel setnout už v semifinále.

Na scéně tak vznikala nová rivalita, která navíc přitopila pod kotlem jedním přímým přestupem. Partu okolo benq1ho opustil po výhře ROG Finals 11 MonttY, který měl být posledním stavebním kamenem budoucí full-time sekce eXtatus. Řady eSuby rozšířil oKKo, který měl pro změnu zkušenosti s eXtatus. eSubě se v tomhle složení nedařilo dle předpokladů a v polovině roku 2017 tak přišel razantní krok v historii celého CS:GO týmu. Nešlo o to, že tým již potřetí přivítal frediho, ale hlavně se benq1 premiérově přesunul do křesla kouče. Hlavním důvodem byla nemožnost věnovat hraní dostatečný počet hodin. To byl ale pouhý začátek velkého kolotoče, před kterým však dokázali kluci vyhrát svou první evropskou LANku, Legend Series v Hamburku.

Tým po úspěšném trialu posílili Pechyn a CaNNiE, které si vybral sám benq1, a na Kaparza s oKKem zůstala pouze lavička. I v novém složení byla ale eSuba konkurenceschopná těm nejlepší, ačkoliv eXtatus byli při hraní plný úvazek ve své největší fazóně a nikdo si nedokázal představit, že by na MČR padli. Oba rivalové zvládli své skupiny, následné semifinále a po roce se opět utkali ve finále. eSuba zvládla ve druhém prodloužení úvodní Inferno, ale jednoznačná Mirage zase benq1ho svěřence dostala zpět na zem. Rozhodovalo se tedy na závěrečném Nuke, který uzavřel možná nejlepší BO3 sérii domácí historie. V jejím závěru se sice radovali eXtatus, ale aplaus publika si vysloužili i hráči eSuby. Rozdíl mezi týmy byl jediný – soupeř měl Frozena.

Na lavičku opět pro jednou zamířil fredi a eSubu posílil NIO. Ani ten však v týmu dlouho nevydržel a začátkem roku 2018 odešel Pechyn a posléze CaNNiE. Budoucnost byla dlouho nejistá a benq1 se opět zapojoval do zápasů jako hráč. Zbrusu nová sekce byla oficiálně oznámena až 30. srpna, když z bývalých eXtatus přišel ZEDKO, vrátil se Pechyn a sestavu doplnili Fraged a SHOCK. Vzpomínat Henkkyho ani nemusíme, ten s benq1m bok po boku drží dodnes. Rivalové mezitím přestoupili do Gunrunners a jejich jádro zaútočilo na čtvrtý titul v řadě. Své soupeře opět ničili rozdílem třídy a až eSuba se jim ve finále dokázala do jisté míry vyrovnat. Šampionem se ale opět mohl stát jen jeden a bohužel pro benq1ho z toho bylo pouze čtvrté stříbro.

Tomáš "benq1" Masaryk

Všechny detaily shuffle po MČR 2018 až do vzniku současné sestavy popisovat do detailu nebudeme. Benq1 se v lednu zkoušel vrátit naplno do pozice hráče, ale měsíční pokus nakonec neměl delšího trvání. V březnu se do týmu vrátil SHOCK, přišel ZEDKO a spolu se stálicí jménem HenkkyG uzavřel tým svou sestavu v červenci příchody lecka a blogg1se. V této sestavě eSuba ovládla letní FORTUNA COOL ligu i finále Tiger Masters, na MČR však jejich největším konkurentem dle papírových předpokladů budou Universe, kteří pro změnu ovládli ESL Nationals a PLAYzone Challenge. Nic to ale nemění na tom, že po konci éry nEophyte / eXtatus / Gunrunners jde o největší šanci na úspěch za roky, které v eSubě strávil. Se svým týmem si před MČR dává týdenní bootcamp a sestava pod vedením leckra bude bezesporu připravena na jedničku. Bude to však stačit na těžkou konkurenci, ze které po několika letech dominance má určité šance na titul klidně polovina účastníků?

Umístění Tomáše 'benq1' Masaryka v historii Mistrovství České republiky:

  • 2011: 2. místo (hráč, Fofos Gaming)
  • 2012: 5. - 6. místo (hráč, NecroRaisers)
  • 2013: 7. - 8. místo (hráč, Gunrunners)
  • 2014: 3. místo (hráč, eXtatus)
  • 2015: 2. místo (hráč, eSuba)
  • 2016: 3. - 4. místo (hráč, eSuba)
  • 2017: 2. místo (trenér, eSuba)
  • 2018: 2. místo (trenér, eSuba)
Štítky: benq1, MČR
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.