Přejít k hlavnímu obsahu

CEO Twitche o Článku 13: Byl docela špatně navržený, zanechává příliš mnoho otázek

29. 3. 2019 | 07:00 Všechny hry
V den, kdy Evropský parlament schválil kontroverzní legislativu týkající se autorského zákona, známou jako Článek 13, Twich CEO Emmett Shear promluvil o jeho možném vlivu na streamingovou platformu na Fortune’s Brainstorm Tech Dinner.
Twitch
Twitch

Shear prozradil, že zákon toho nechává mnoho k vyložení. „Je velmi nejasný, podle mého názoru byla legislativa navržena docela špatně a nechává mnoho otázek otevřených,“ řekl Shear. „Je zcela nejasné, co máme udělat, abychom vyhověli, nebo ne.“ 

Tento nový zákon činí internetové platformy zodpovědné za porušení copyrigtu, jichž se dopustí jejich uživatelé. Přední internetové platformy se tak chystají zavést výrazná omezení pro evropské spotřebitele, aby se vyhnuli problémům s autorským zákonem.   

Kvůli nejasnostem v souvislosti s tímto novým zákonem, Shear uvedl, že to vidí tak, že v „další fázi“ členské státy sepíšou vlastní pravidla, jak budou dodržovat Článek 13. V závislosti na tom, jaké by tyto výklady Článku 13 mohly být, může být ovlivněn způsob, jakým Twitch s legislativou naloží. Shear uvedl, že zákon by mohl mít na Twitch menší dopad, pokud by pravidla týkající se Článku 13 byla konkrétní.

„Teoreticky, pokud by byla tato pravidla dobře napsaná, mohlo by to být v pořádku. Protože je Článek velmi neurčitý, dává to spoustu prostoru,“ prohlásil. Během rozhovoru Shear řekl, že Twitch bude usilovat o to, aby byla zavedena správná pravidla pro výklad Článku 13. „Budeme lobbovat za to, abychom si byli jistí, že se vybuduje legislativa, která umožní spravedlivé používání a umožní lidem experimentovat a zkoušet nové věci,“ uvedl také. 

Shear sdělil, že Twitch se nesetkává s porušováním copyrigtu tolik, jako jiné platformy. Místo toho řekl, že: „jsme ve šťastné pozici, kde máme skupinu lidí, které baví, že jejich materiál se vysílá na Twitchi.“ Shear uvedl jako příklad Apex Legends, jejichž marketingový plán je na Twitchi využít influencery. 

Jak uvádí server DotEsports, prozatím musí Twitch i streameři čekat. Je jasné, že Článek 13 změní způsob, jakým tvůrci používají internet, rozsah této změny je ale neznámý. Jelikož Článek 13 vstoupí v platnost až v roce 2021, Twitch má čas na to vytvořit plán, který bude v souladu s novou legislativou a zároveň z něj budou mít prospěch streameři i jejich diváci.

 

Článek vznikl ve spolupráci s esogames.cz.

Štítky: Twitch, Článek 13