Přejít k hlavnímu obsahu

Čínské cenzuře se nevyhnuly ani karty v LoR

6. 2. 2020 | 09:00 Legends of Runeterra
Čína měla vždycky přísnější normy, co se obsahu týče, tudíž lehké cenzuře neunikly ani artworky ve hře Legends of Runeterra. Ve videoherním světě jsme si již na takové úpravy zvykli, nejedná se tedy o žádné drastické změny, ale spíše o kosmetické úpravy, kterými si prošly i další slavné tituly jako World of Warcraft, Overwatch, nebo League of Legends.
Rhasa_nahled
Rhasa_nahled

Jak to vlastně je s cenzurou videoher v Číně? Videohry spadají, stejně tak jako jiná média, pod národní politiku týkající se cenzury. Pokud hra obsahuje prvky, které jsou označeny za nevhodné, nebo ohrožující národní bezpečnost, hra nezíská licenci a nemůže být vydána. Cenzurou projdou i zahraniční tituly – hry jako Hearts of Iron či Battlefield 4 byly v zemi zakázány kvůli prohřeškům vůči státu, ohrožení národní bezpečnosti, nebo narušování čínské historie.

V Číně určitě nenarazíme na žádné potoky krve. Požaduje se, aby se ve videoherním obsahu nenacházely mrtvoly, a dokonce ani ta krev, a to v žádné barvě či formě. Není zde žádná tolerace, pokusy změnit barvu na zelenou s argumentací, že se jedná o sliz, zkrátka nezaberou. Další kategorií je vyobrazení kostlivců a dalších nemrtvých kreatur – například i ve World of Warcraft se ozvali regulátoři a požadovali zaměnit mrtvá těla za náhrobky. 

Teď ale zpátky k LoR – hra jako taková nenarušuje žádná důležitá pravidla, která by vedla v její zákaz, ale řadí se do kategorie her, které potřebují podstoupit malou korekci, pokud se chtějí účastnit čínského trhu. Některé artworky však potřebovaly v souladu s čínskými regulacemi několik úprav, podobně jako některé splash arty v League of Legends, kde bylo třeba nahradit části zobrazující krev, mrtvá těla a především poupravit některé děsivé kreatury – hlavně ty ze Stínových ostrovů.

Jak ve výsledku vypadají asijské výtvory? Posuďte sami. Připravili jsme si pro vás porovnání těchto karet tak je známe my (vlevo), v kontrastu s kartami, které kolují v Číně (napravo).

Rhasa the Sunderer
Iron Harbinger
Commander Ledros
Mistwraith
The Undying
Arachnoid Horror
Crimson Aristocrat

Úpravám neunikli ani oblíbení záporáci ze Stínových ostrovů. Hecarim a Thresh tak musí terorizovat duše živých ve, snad, ne tak děsivé podobě.

Hecarim
Thresh

Lehká cenzura čínských karet ale není jedinou změnou, kterou si některé artworky prošly. Například šampiónka Ashe se ocitla v podobné situaci, kterou si musela vytrpět i Jaina ze hry Hearthstone. Ledorozená vojevůdkyně, tak jak ji nyní známe, dostala o nějakou tu vrstvu oblečení navíc – ještě aby ne, když musí sjednotit celý mrazivý Freljord.

Ashe