Přejít k hlavnímu obsahu

Co ban Fortnite mobile znamená pro content creatory?

21. 9. 2020 | 10:42 Fortnite
Válka mezi Epic Games, Apple a Microsoftem nadále pokračuje. Co zabanování Fortnite mobile přineslo obsahovým tvůrcům? Server Dot Esports promluvil s několika z nich o tom, jak zvládají nastalou situaci.
Fortnite
Fortnite

Zhruba v polovině srpna byl Fortnite, dříve dostupný na AppleStore a Google Store, z těchto platforem smazán, a to proto, že Epic do hry přidal v rámci akce možnost platby přímo jemu. Tato možnost byla pro hráče výhodnější, než kdyby platili přímo Apple či Google Store. Epic prohlásil, že pokud nesníží své poplatky, chtějí je vrátit hráčům takto. Vše nakonec vyvrcholilo soudní žalobou, kterou společnost Epic Games na Apple podala. Více podrobností můžete nalézt v tomto článku.

Situace využili vychytralí uživatelé, kteří si hru nainstalovali na svá mobilní zařízení ještě před jejím odstraněním ze Storů, a nabízejí je na internetu za přemrštěné částky. Hra se jim však neupdatuje a mají původní verzi 13.40. Je zajímavostí, že tento trend se nevyhnul ani českým bazarovým webům. 

Server Dot Esports se o situaci pobavil s několika content creatory a zajímal se, jaký dopad má situace mezi Epicem a Applem na jejich kariéry. 

Přesun na jiné platformy 

Jelikož uživatelé Applu nebudou mít přístup k novému obsahu, nepochybně to zasáhne sledovanost Fortnite mobile. Dá se předpokládat, že velká část komunity se přestane do hry zapojovat. Tvůrci obsahu tomuto budou muset čelit a pokud nechtějí s Fortnite mobile úplně přestat, budou se muset přesunout na jiné platformy. 

Většina content creatorů hraje právě na zařízeních od Applu. Sam „DuckyTheGamer“ Hatch, který má na YouTube více než 900 tisíc odběratelů, (a na Twitchi přes 300 tisíc followerů) se vyjádřil, proč tomu tak je. 

„Poslední iPady Pro, modely z roku 2018 a 2020, byly upraveny, aby dokázaly utáhnout 120 FPS na Fortnite mobile,“ řekl. „Je to jediné zařízení na světě, které něco takového dokáže. To je hlavním důvodem, proč většina content creatorů a top hráčů hraje na iOS, kvůli výkonu.“  

Pro tvůrce obsahu bude nutné přejít na jiné platformy, pokud chtějí mít hru s nejnovějším updatem, což jim přidá tisíce sledujících, kteří chtějí nový obsah. To ale není tak jednoduché. DuckyTheGamer má uzavřené partnerství s výrobcem smartphonů OnePlus. Tato zařízení budou mít sice updaty z Epic storu, ale hrát na obrazovce menší než 7 palců není lehké, když jste předtím měli k dispozici iPad s obrazovkou širokou 11 palců. I když jste sebešikovnější hráč, ovlivní to váš výkon. 

Pokles sledovanosti

Někteří content creatoři, jako třeba GrantTheGoat s 1,7 milionem odběratelů na YouTube, mají to štěstí, že již používají zařízení Android, nebudou se tak muset přesouvat. Ostatní však mohou čelit dalšímu problému. 

„Hodně lidí, co mě sleduje, hraje na Applu,“ řekl GrantTheGoat. „Jelikož nebudou moct hrát, mám pocit, že s tím vším, co se děje, dojde k poklesu sledovanosti, jelikož tolik lidí se nezapojí, když nebudou moct sami hrát na svých mobilech.“

Neexistují přesné veřejné statistiky týkající se toho, kolik hráčů Fortnite mobile je na Applu a Androidu. Pro představu, Fortnite si z Apple App Storu stáhli uživatelé více než 125 milionkrát. Epic také uvedl, že nejužívanější platforma je právě iOS, takřka třetina registrovaných hraje Fortnite na tomto systému.   

Pozornost ohledně banu pravděpodobně během několika týdnů zmizí. Jelikož hráči na Applu nebudou získávat nový content, pravděpodobně přestanou hrát, nebo se zaměří na jiné hry a přestanou sledovat Fortnite mobil creatory. 

Fortnite

Pokles výdělků 

Fortnite creatoři se silně spoléhají na „Support A Creator Program“ od Epicu. Tento program byl spuštěn 27. srpna s novým battle passem. V den spuštění si většinou mnoho lidí kupuje nový battle pass, čímž finančně podpoří své oblíbené tvůrce. 

DuckyTheGamer prozradil, že to, že Apple hráči nemají přístup k nové sezóně hry, mělo velký vliv na jeho výdělky. Zatímco jeho sledovanost byla nejvyšší za celý rok 2020, vydělal si v den spuštění „nejméně za dlouhou dobu“. 

„Vím, že v dlouhodobém měřítku mi to ublíží stejně jako každému dalšímu mobilnímu creatorovi,“ dodal.

Nedostatek komunikace ze strany Epicu 

Tvůrci také vyjádřili zklamání z toho, jak drasticky společnost Epic Games činila rozhodnutí, což vedlo k odstranění Fortnite ze Storů mobilních platforem. Cítili se také vynecháni, pokud jde o nedostatek komunikace ze strany Epicu. 

„Co se Epic rozhodl udělat má přímý vliv na mé živobytí a můj příjem,“ uvedl DuckyTheGamer. „Nejsem jediný Fortnite mobile content creator, který si díky této hře vydělává na živobytí, takže fakt, že nikoho z nás Epic nekontaktoval ohledně budoucnosti hry nebo současné situaci, je velké zklamání.“ 

Surfnboy a GrantTheGamer měli pocit, že Epic je mohl předem upozornit ohledně odstranění Fortnite z mobilních platforem. Epic jasně nějakou chvíli věděl, co se stane, vzhledem k žalobě a videu, které měli připravené k vydání poté, co Apple zakázal jejich hru ze svého Storu. Surfnboy řekl, že Epic mohl s content creatory uzavřít NDA (non-disclosure agreement, smlouva dvou stran o nesdílení informací s třetími stranami), aby jim prozradil, že jejich „celý svět bude v plamenech.“

Podle jiných Epic Games nemusel říkat nic, neboť hráči a content creatoři nebývají vždy nutně zapojeni do takových rozhodnutí. 

Plány do budoucna 

Tak jako tak tvůrci obsahu se budou muset situaci muset přizpůsobit, neboť americký soud dne 24. srpna rozhodl, že Apple nemusí okamžitě navrátit Fortnite back na svůj App Store. Zatímco Surfnboy hodlá do budoucna pokračovat ve stejném obsahu, DuckyTheGamer a GrantTheGoat už teď uvažují o tom, že zkusí experimentovat s novými věcmi. 

DuckyTheGamer chce informovat své sledující o situaci mezi Epicem a Applem a Googlem, bude také hrát Fortnite na dalších platformách jako PC či ovladač. Zatím se nerozhodnul, co udělá, pokud se situace protáhne. „Pokud Epic Games tohle nevyřeší během pár týdnů, opravdu nevím, co hodlám dělat. Nepřestanu tvořit obsah, tohle mě naučilo, že potřebuji tvořit různý obsah, protože nic mi nezaručí, že platforma, na níž hraju, nebo hra tam bude následující den.“  

GrantTheGoat zase chce začít hrát na počítači. Už prý začal hrát Fortnite s klávesnicí a myší a prý v tom „není tak špatný.“ I kdyby se tvůrci podařilo přesunout na jinou platformu, neexistuje žádná záruka, že jeho primární mobilní sledující budou nadále sledovat jeho obsah. Doufá, že přesto si nějakou sledovanost zachová.