Přejít k hlavnímu obsahu

Co vše se stalo se Steamem v roce 2018?

21. 1. 2019 | 11:12 Všechny hry
Znáte to. Většina lidí si ráda na začátku nového roku shrne, co dělali v roce minulém. Jaké splnili výzvy či předsevzetí anebo jen jaká místa navštívili a co poznali. Herní platforma Steam není výjimkou, připravila nám totiž velké shrnutí toho, co vše vloni vývojáři dokázali a co se plánuje do roku 2019.
Steam
Steam

Steam Store

První věc, na kterou se podíváme, bude Steam Store. Každý měsíc obchod navštíví devadesát miliónů lidí. To znamená, že platforma musí být neustále aktivní a dynamická tak, aby uspokojila různorodé zájmy hráčů. Po roce 2018 je obchod dostupný již po celém světě. Do výběru ze 40 měn byl konečně přidán i australský dolar a mezi 26 jazyků zase přibyla vietnamština a latinskoamerická španělština. V Polsku a Japonsku pak například byly spuštěny tzv. karty Steam Wallet. Tím pádem můžeme platit v hotovosti už ve 45 zemích. Na obrázku je možné také vidět porovnání toho, která oblast používala Steam Store nejvíce v letech 2012 a 2018.

Prodeje Steam Store

Steam komunita

Snad největší revizí prošel Steam chat, kde se vývojáři snažili udělat vše, co by hráči v moderním chatu určitě chtěli mít. Po aktualizaci je také výrazně zdokonalený náš seznam přátel nebo hlubší a podrobnější Rich Presence. Kompletně přepsaný je také hlasový chatový systém využívající WebRTC přes naše soukromé sítě. Steam také vytvořil tým moderátorů. Od zahájení těchto fór koncem září moderátoři zaznamenali 113 290 nahlášených případů, z nichž většina byla vyřešena během jednoho dne. Další funkcí, kterou Steam přidal, jsou vylepšené kontroly osobních údajů. Na seznamu samozřejmě nesměly chybět každoroční Steam Awards.

Více cest ke hraní

Steam Play nám od srpna umožňuje koupit hru a poté ji přehrávat na jakémkoliv podporovaném operačním systému. Také pro uživatele Linuxu máme dobré zprávy. Po aktualizaci totiž mohou hrát hry, které se dříve daly hrát pouze na systému Windows. Steam mimo jiné vloni investoval do společnosti Vulkan.

Hraní na ovladači místo klávesnice a myši je stále oblíbenější. Při posledním sčítání, které Steam provedl, použilo ovladač něco okolo 38 miliónů lidí. Toto byl hlavní důvod, proč pokračovat v práci na Steam Inputu, který nyní podporuje více než 300 zařízení včetně Nintendo Switch Pro (a klávesnicí). Pokud jste integrovali Steam Input, bude vaše hra podporovat všechna tato zařízení bez potřeby dodatečného nastavování. 

Graf použitých konzolí.

Další Steam funkce

Steam v minulém roce také získal technologii, která ovládá přetrvávající předměty pro hry, jako je PUBG. Toto umožňuje, aby každá hra měla položky s jedinečnými vlastnostmi. Pro zajímavost v loňském roce bylo pro Steam Inventory Service vytvořeno přes 3,8 miliard položek.

V zákulisí

Vývojáři a správci platformy také uvedli, že doslova hromadu času strávili na infrastruktuře. Například nasadili nové servery SQL, nyní s 2,7 petabytem FAST Solid State Storage, aby udrželi krok s 1,7 miliardami obchodních karet, 488 miliony obchodů, 245 miliony vytvořených emotikon a 218 miliony snímků za poslední rok. V květnu Steam zaplatil téměř půl milionu dolarů hackerům za to, aby udělali platformu bezpečnou a aby jim pomohli řešit různé problémy.

Steam postup

Plány Steamu do roku 2019:

  • Zjistitelnost obchodů: Pracuje se na novém doporučení "motoru" poháněném strojovým učením, který může hráčům přizpůsobit hry na základě jejich individuálního vkusu. Algoritmy jsou jen součástí řešení, které je možné zjistit, proto se bude nadále vytvářet více funkcí pro vysílání a kuráže a neustále se posuzuje celkový design obchodu.
  • Steam v Číně: Steam spolupracuje s firmou Perfect World a přivádí společnost Param onshore do Číny.
  • Steam Library update: Některé dlouho očekávané změny Steam Clientu budou dodány, včetně přepracované Steam Library, postavené na technologii, která byla dodána v chatu Steam.
  • Nové systémové události: Upgraduje se systém událostí v komunitě Steam, díky němuž můžete zvýraznit zajímavé aktivity ve vašich hrách, jako jsou turnaje, streamy nebo týdenní výzvy.
  • Steam TV: Pracuje se na rozšíření Steam TV mimo vysílání konkrétních turnajů a speciálních událostí, aby Steam podpořil všechny hry.
  • Steam Chat: Firma přichází s novou mobilní aplikaci Steam Chat, takže můžete sdílet své oblíbené GIF se svými přáteli na cestách.
  • Steam Trust: Technologie za důvěryhodný Matchmaking na CS:GO získává upgrade a stane se plnou funkcí Steam, která bude dostupná všem hrám. To znamená, že budete mít k dispozici více informací, které můžete použít k určení, jak pravděpodobně je hráč podvodníkem nebo ne.
  • Steam PC Cafe Program: Neustále se bude oficiálně dodávat nový PC Cafe Program tak, aby hráči mohli mít dobré zkušenosti s používáním Steamu ve stovkách tisíců počítačových kaváren po celém světě.
Štítky: Steam